+36-70/428-48-03

Az IPM feljelentést tett az Auchan ásványvizek miatt

Az Interpress Magazin (IPM) büntető feljelentést tett a BRFK-n az Auchan márkájú, határértéket meghaladó arzén tartalmú ásványvizek forgalmazása miatt – közölte a szerkesztőség az MTI-vel szerdán. Erre reagálva a Visegrádi Ásványvíz Kft. és az Auchan Magyarország Kft. is cáfolta az MTI-nek, hogy ásványvizeik ártalmasak lennének az egészségre.

A lap közleménye szerint az IMP márciusi ásványvíz-tesztjében a Visegrádi és az Auchan nevét viselő ásványvizek szerepeltek a legrosszabbul. Mindkét cég termékeiről beigazolódott, hogy ártalmasak lehetnek az egészségre az IPM szerint.

A Visegrádi ásványvíz esetében a Fővárosi Bíróság elsőfokú ítéletében kimondta, hogy ez a víz gyermekek és csecsemők számára mérgezésveszélyes – áll a közleményben. Ezért a cég a törvény szerint a palackokra köteles lenne ráérni, hogy a terméke ennek a korosztályoknak nem ajánlott. A gyártó azonban azt állítja, hogy a veszélyes fluorid mennyisége éppen a határértéken van, ami 1,5 mg/liter.

Az Auchan nevét viselő mindhárom ásványvízben tavaly decemberben és idén márciusban a határértéket – 10 mikrogramm/liter – több mint kétszeresen meghaladó mennyiségű arzént talált az IPM. Az Auchan az első mérés eredményeit február végén megismerte, mégis egészen május elejéig változatlan formában eladta vevőinek az ártalmas ásványvizet – tartalmazza a közlemény.

Május elején ezek az ásványvizek hirtelen eltűntek az Auchan polcairól, majd nemrégiben ismét visszakerültek hajszálra azonos címkével. Az IPM ismét megvizsgálta a vizekben lévő arzén mennyiségét, amely tizedére esett vissza, immár jóval az egészségügyi határérték alá.

Az IPM azonban felháborító tartja, hogy május végéig “mérgezték a vevőket, köztük csecsemőket és terhes anyákat, akik az esetenként arzénes csapvíz helyet a még több arzént tartalmazó Auchan vizeket vásárolták”.

A Visegrádi Ásványvíz Kft. szénsavas és szénsavmentes ásványvizeinek vizsgálata után az akkreditált Vízkutató Vízkémia Kft., ez augusztus 3-i keltezéssel megállapította: a vízminták fluoridtartalma kerekítve, és a mérési bizonytalanságot is figyelembe véve minden minta esetében 1,5 milligramm literenként, megfelelő, azaz nem haladja meg a természetes ásványvíz palackozásáról szóló rendeletben megadott 1,5 mg/l-es határértéket.

A társaság közleménye mindehhez hozzáteszi a szóban forgó laboratóriumon kívül a szintén akkreditált, SGS Hungária Kft. Élelmiszervizsgáló Laboratóriuma is ugyanilyen eredményre jutott. Ezek alapján a Bálint Analitika Kft. két vizsgálati eredménye áll szemben fenti laboratóriumok, valamint az MgSzH méréseivel.

A Magyar Termék Nagydíjas és Kiváló Magyar Élelmiszer minősítéssel rendelkező ásványvizeket a Visegrádi Ásványvíz Kft. a jövőben is folyamatos vizsgálatoknak veti alá, hogy elejét vegye a hamis híreszteléseknek – tartalmazza a cég közleménye.

Solymos János, a Pet-Pack Kft. – amely száz százalékos tulajdonosa a Visegrádi Ásványvíz Kft. tulajdonosa – ügyvezető igazgatója az MTI megkeresésére közölte: a a Fővárosi Bíróság elsőfokú ítéletét a Visegrádi Ásványvíz Kft. megfellebbezte.

Az Auchan Magyarország Kft. közleménye állítja: az IPM által bemutatott mérési eredményeket minden esetben cáfolni tudta a társaság az ásványvizek bevizsgálására akkreditált laboratóriumok mérési eredményeivel. Ezt az idén március végén kiadott sajtóközleményükben közzé is tették – tartalmazza a cég közleménye.

A társaság emlékeztet: az Auchan Magyarország Kft. és valamennyi munkatársa számára az élelmiszerbiztonság kiemelt fontosságú terület, amelynél nincsenek engedmények. Így nem igaz az IPM magazin azon állítása, mely szerint “igen nagy mennyiségű” arzént mutattak volna ki a SuperAqua ásványvizekben.

Az Auchan csak olyan termékeket enged megjelenni az áruházak polcain, amelyek – az előzetes, akkreditált laboratórium vizsgálati eredményei szerint – minden szempontból megfelelnek az ásványvizekre meghatározott határértékeknek.

Nem igaz tehát az IPM magazin azon állítása sem, mely szerint az Auchan azért vette le a polcokról a SuperAqua ásványvizet, mert mérgező, és ez a termék azóta sem került forgalomba – áll a cég közleményében.

“A valóság a magazin állításával szemben az, hogy az Auchan a nemzetközi standardoknak megfelelően arra az időre távolította el a terméket, amíg a vizsgálatokat elvégezték. A SuperAqua ásványvíz – miután bebizonyosodott, hogy minden szempontból megfelel a határértékeknek és előírásoknak – visszakerült az áruházak polcaira” – írta az Auchan.

Az Auchan Magyarország Kft. jó hírének megsértése miatt megtette az általa megfelelőnek ítélt jogi lépéseket – azaz bírósághoz fordult – az IPM magazinnal szemben, valamit felszólítja a magazint, hogy haladéktalanul fejezze be a valótlanságok terjesztését az Auchan áruházakról és a cég termékeiről – tartalmazza a cég közleménye.

Forrás: Galamus.hu

 

Vissza a főoldalra >>