+36-70/428-48-03

Urán és arzén szennyezi ivóvizeinket

A német állami tévécsatorna egy riportjában számolt be arról, hogy az ivóvíz jelentős mennyiségű uránt tartalmaz, ami súlyosan fenyegeti főleg a kiskorúak egészségét. Az urán – más fémmel együtt – még nem okoz bajt az ivóvízben, csupán a mennyiségtől függ, hogy veszélyforrást jelent-e, vagy sem. Hazánkban az arzén fordul elő a legnagyobb mennyiségben az ivóvízben.

A fogyasztóvédelemi szervezet adataira támaszkodva a tévériport kimutatta, hogy számos helyen a német ivóvíz a határértéknél jóval több uránt tartalmaz. Átlagosan minden tizedik ivóvízpróbában legalább 3 mikrogramm uránt mutattak ki.

Egészségügyi szakértők szerint az ekkora mennyiségű urán már károsítja az emberi szervezetet, kiváltképpen a vese kóros elváltozását okozza. Az ivóvízben előforduló urán nem annyira sugárzó anyagként jelent veszélyt, hanem olyan vegyi folyamatok elindítójaként, amelyek súlyos betegségekhez vezetnek.

A tévériport rámutatott arra is, hogy a települések nem egyszer nincsenek tisztában az urán jelenlétével az ivóvízben, más esetben viszont keverni igyekeznek a határértéknél magasabb arányú uránt tartalmazó ivóvizet a teljesen tisztával.

A környezetvédelmi hivatal szóvivője úgynevezett uránszűrő berendezést szorgalmazott, amely gyakorlatilag teljesen eltávolítaná a sugárzó fémet a közfogyasztásra szánt ivóvízből.

Utalt azonban arra is, hogy a költséges berendezés beszerzésétől a városok és települések mindaddig vonakodni fognak, ameddig a jelenlegi ajánlások nem lesznek kötelező érvényűek, és törvényileg csak olyan ivóvíz fogyasztását engedélyezik, amelynek litere 10 mikrogrammnál kevesebb uránt tartalmaz.

Urán helyett arzén szennyezi a magyar ivóvizet

Az arzén az a szennyező anyag, ami leginkább jelen van a magyarországi ivóvizekben – mondta az InfoRádiónak az Országos Vízegészségügyi Intézet Vízhigiéniás Főosztályának vezetője.

Kádár Mihály elmondta: az arzén geológiai eredetű szennyezőanyag, és a legnagyobb ivóvízminőségi problémát okozza hazánkban.

A szakértő hozzátette, hogy többféle módon lehet védekezni az arzén ellen: eltávolítják a mérgező anyagot, más ivóvízbázisra kötik át a hálózatot, vagy többféle ivóvizet kevernek össze.

Kádár Mihály az uránról elmondta: az nem szerepel az unió által előírt paraméterek körében, tehát nem kötelező mérni. Legfeljebb ott vizsgálják meg Magyarországon, ahol felmerül, hogy előfordulhat az ivóvízben.

Ilyen az egykori uránbánya helyszíne a Mecsekben, ám a szakértő nem tud arról, hogy lennének olyan víznyerő helyek, amiket ez érintene.

Forrás: Inforadio

 

Vissza a főoldalra >>