+36-70/428-48-03

Vízszennyezés Debrecenben

A szennyezett ivóvíz számos betegségnek a forrása. Azt hihetnénk, hogy napjainkban ez probléma nem fordul elő, természetesnek vesszük, hogy a csapból mindenhol egészséges tiszta víz folyik. De ez nem mindenütt van így, az emberi felelőtlenség miatt szennyezések bárhol történhetnek. Legutóbb Debrecenbe derült fény egy elszomorító esetre.

A környezetszennyezés változatos formái közül az ivóvízszennyezés veszélyezteti az ember egészségét leginkább. A tiszta, kezelt ivóvízzel is számtalan kórokozó jut a szervezetünkbe, de ezeket immunrendszerünk könnyedén legyőzi. A szennyezett ivóvíz azonban könnyen okoz megbetegedéseket. Nemrég a Debrecent ellátó kutak közül leállítottak 14-et, mert több féle mérgező anyagot találtak az ivóvízbázisban. Az egészségre ártalmas benzol és kloroform határértéke meghaladta a megengedett ezerszeresét. Az ivóvízbázis elszennyezéséért egy vegyipari cég tehető felelőssé, ahol a mérgező anyagokat több évtizede szabálytalanul tárolják. A szennyezés forrása lehet még egy a nyolcvanas években történt baleset, amikor tűz pusztított a cég telephelyén. A szakemberek szerint ekkor jelentős mennyiségű méreg szivároghatott a talajba, onnan pedig lassan az a felszín alatti vizekbe.

A debreceni Biogal Rt. kútjaiból, amelyek a környéket látják el ivóvízzel kilencet leállítottak, és további öt, környékbeli kút működését is felfüggesztették. Debrecent egyébként 96 kút látja el ivóvízzel, ezért a város nem érzi meg a kiesést. A Vízügyi Igazgatóság munkatársa megnyugtató nyilatkozatot adott a szennyezés ügyében, állítása szerint a lakossági ivóvíz veszélytelenül iható, kizártnak tarja, hogy az ellátó rendszerbe szennyezett víz kerülhetett.

Magyarországon a debreceni eset sajnos nem tekinthető egyedinek. Szennyezett ivóvizet kénytelen fogyasztani nagyon sok honfitársunk. Egyes felmérések szerint 1700 település, mintegy négy és félmillió lakosa kénytelen fogyasztani olyan ivóvizet, ami nem mindenben felel meg az egészségügyi előírásoknak. A leginkább veszélyeztetett települések száma 191, ahol 330 ezer ember kénytelen egészségtelen vizet inni. A leggyakrabban előforduló mérgek, amelyek magas koncentrációban vannak jelen az ivóvízben az arzén, bór és nitrit. A víz ezektől való megszabadítása több évbe és hozzávetőleg 90 milliárd forintba kerül. A debreceni vízszennyezés megszüntetése, a szennyezett terület megtisztítása a szakemberek szerint akár öt-tíz évig is eltarthat, a munkálatok összege elérheti a fél milliárd forintot.

Forrás: Sulinet.hu

 

Vissza a főoldalra >>