+36-70/428-48-03

1. Hogyan válasszunk víztisztító berendezést?

2. Hogyan működik a fordított ozmózis?

3. Hogyan működik (leegyszerűsítve) egy fordított ozmozisú víztisztító készülék?

4. Mekkora víznyomás szükséges a 7 Tiszta Forrás víztisztító rendszer üzemeltetéséhez?

5. Hogyan lehet érzékelni a tisztított víz és a csapvíz közötti különbséget?

6. Lehet-e kútvízhez használni az ivóvíztisztítót?

7. Mit jelent a TDS kifejezés? (TDS = Total Dissolved Solids = az oldott anyagok mennyisége)

8. Milyen szennyezőanyagokat távolít el a fordított ozmózisos víztisztító?

9. Eltávolítják a 7 Tiszta Forrás víztisztító rendszerek a hormonokat és gyógyszermaradványokat?

10. Tényleg igaz, hogy ezt a csapvizet előttem már körülbelül 8-an megitták?

11. Mi történik a vízből kiszűrt szennyeződésekkel?

12. A rendszerből eltávolított víz mire használható?

13. Milyen karbantartást igényel a fordított ozmózissal működő víztisztító?

14. Nálunk a vízvezetékre szereltek víztisztítót, miért kellene nekem még egy víztisztító?

15. A már beépített vízlágyító berendezés nem káros a fordított ozmózisos víztisztítóra?

16. A fordított ozmózissal működő víztisztító lágyítja is a vizet?

17. A víz vastartalma káros a fordított ozmózissal működő víztisztítókra?

18. Hogyan lehet beépíteni a 7 Tiszta Forrás víztisztítót?

19. Mikor térül meg egy fordított ozmózissal működő víztisztító berendezés?

20. Mennyi vizet termel egy 7 Tiszta Forrás, fordított ozmózissal működő víztisztító berendezés?

21. Milyen garanciákat biztosítanak a 7 Tiszta Forrás víztisztító berendezésekre?

1. Hogyan válasszunk víztisztító berendezést?

Először is azt célszerű eldönteni, pontosan mire is van szüksége.

Két alapvető lehetőség közül választhat, vízszűrőt vagy víztisztító berendezést kíván venni. Ez mit jelent? Az egyik ugyan eltávolít egynéhány összetevőt a csapvízből (lebegő szennyeződés, klór, egy-két szerves anyag), de a “komolyabb” szennyeződéseket (úgy mint nehézfémek, toxikus anyagok, vegyszerek, hormonok, gyógyszer maradványok, stb.) még benne maradnak az ivóvízben, sőt fennáll annak a veszélye, hogy amit megfogott, azt is miután telítődött, visszamossa az ivóvízbe…

Míg a másik eljárás 99,8%-osan megtisztítja az ivóvizet, így Ön és családja tökéletes biztonságban van, bármi kerül a készülék előtt a csapvízbe, a készüléken nem képes áthaladni…

Ha már eldöntötte, hogy milyen minőségű ivóvízre van szüksége, és ennek alapján kiválasztotta a megfelelő technológiát, nézzük a készülékek, és az abból kikerülő víz minőségét.

Van egy jó és egy rossz hírünk:

Vannak, akik a 7 Tiszta Forrás viztisztító berendezések árainál eddig jóval drágább árakkal találkoztak (akár 3-400.000 Ft). Ők azon csodálkoznak, hogy ennyiért is lehet víztisztító berendezést vásárolni, akár még jobb minőségben is, melyet a készülék mellé biztosított garanciaidő bizonyít.

Biztosan Ön is egyetért velünk abban, hogy a minőségnek ára van. De a józan ész határain belül.

Viszont vannak olyanok, akik találkoztak már a 7 Tiszta Forrás víztisztító berendezések árainál akár jóval olcsóbb készülékekkel is.

Azonban engedje meg, hogy egy egyszerű hasonlattal éljünk: ha vesz például egy gyenge minőségű tollat, azt maximum kidobja és vásárol egy másikat. Viszont ha víztisztítóból vesz gyenge minőségűt, akkor Ön nagyobb hibát követ el, mintha nem venne semmit.

Miért? Mert abban a hitben fogja ringatni magát, hogy Ön mindent megtett a családja egészsége érdekében, pedig NEM! Sőt! Ellenkezőleg!

A gyenge minőségű, olcsó készülékek pont arra a célra nem alkalmasak, amelyre szolgálnának: egyrészt nem fogják eltávolítani az ivóvízből a legveszélyesebb anyagokat (nehézfémek, hormon- és gyógyszermaradványok, azbeszt stb.), másrészt a gyenge minőségű alkatrészeknek köszönhetően gyakoribb, akár 3-6 hónapos karbantartást igényelnek, így annak az összegnek a többszörösét fizetné ki a karbantartásra (már ameddig karbantartható a készülék), mint amennyivel olcsóbban vásárolta meg magát a készüléket…

És ezekre a készülékekre nem véletlenül nem adnak több év garanciát…

Végül pedig elege lenne az egész hercehurcából, a készülékből, amely így a kukában végezné. Ön pedig azt mondaná: “a víztisztító berendezések nem érnek semmit”.

És víztisztító berendezést ugye jó esetben nem egy-két évre vesz az ember…

Már őseink is megállapították: célszerű megtalálni az arany középutat.

Azt gondoljuk, hogy ez az a termék, aminél Önnek tényleg el kell döntenie, hogy vagy minőségi készüléket vásárol megfelelő garanciákkal, megfizethető áron, vagy inkább semmit!

2. Hogyan működik a fordított ozmózis?

Az ozmózis folyamán a víz átszivárog egy félig áteresztő hártyán (membránon), amely megakadályozza a bizonyos méret feletti oldott anyag tartalom és egyéb összetevők áramlását az oldatok között. Az ozmózis az élő szervezetek egyik alapvető működési eleme. Az ozmózis elvét felhasználják víztisztításra, vegyi anyagok kezelésére, ipari folyamatokban. Ha egy membránnal elválasztunk két vizes oldatot akkor a tiszta víz elkezd áramlani a membránon keresztül az alacsony koncentrációjú oldat felől a magasabb koncentrációjú oldat felé. Az oldószer –a tiszta víz- áramlása megállítható, sőt meg is fordítható, ha növeljük a nyomást a magasabb koncentrációjú oldat oldalán. Ez a fordított ozmózis.

3. Hogyan működik (leegyszerűsítve) egy fordított ozmozisú víztisztító készülék?

A fordított ozmózis membrán rendszerint csak egy alkotórésze a tipikus fordított ozmozisos víztisztító egységnek, általában négy fő egységre tagolódik:

A rendszer első fokozata egy 5 vagy 20 mikronos előszűrő amely kiszűri a csapvízből a lebegő szennyeződéseket, mint a por, rozsda, föld, stb. Vannak rendszerek, amelyekben két előszűrőt (egy 20 és egy 5 mikronos), valamint egy aktív szenes szűrőt (pl. a klór, egyes szerves és vegyi anyagok eltávolítására) is használnak előszűrőként (a mi – 7 Tiszta Forrás- készülékeinkben a jobb hatásfok érdekében 2 darab aktívszén előszűrőt használunk, és csak 1 darab 5 mikronos előszűrőt). Az egész előszűrő rendszer feladata elsősorban a víz előkezelése az ozmózis membrán számára, és a membrán mechanikai védelme.

A második fokozat maga a fordított ozmózis membrán, amely a víztisztító szíve, eltávolítja a vízben oldott vegyi és biológiai szennyeződések 99%-át. A víztisztítás valójában itt történik.

A szűrés harmadik fokozatában egy aktív szén szűrőn megy keresztül a víz közvetlenül a fogyasztás előtt, amely kellemesebb ízt és illatot biztosít a víznek, és a csap felőli oldalról is védi a rendszert a szennyeződésektől.

A negyedik egység pedig maga a víztartály, melyben a már megtisztított ivóvizet tároljuk.

4. Mekkora víznyomás szükséges a 7 Tiszta Forrás víztisztító rendszer üzemeltetéséhez?

A víznyomás kényszeríti a vízmolekulákat a normál ozmózissal ellentétes irányú mozgásra, ezért fontos a megfelelő mértékű víznyomás. Alacsony nyomás esetén a termelt vízmennyiség lecsökken, rosszabb hatásfokot eredményezve. Az ideális nyomás 3,5 – 4 bar. Ez alatti nyomás értéknél mindenképpen a 7 Tiszta Forrás B típusú készüléket használjuk.

5. Hogyan lehet érzékelni a tisztított víz és a csapvíz közötti különbséget?

Meg kell kóstolni! A tiszta víz tisztítja az izlelőbimbókat is, és ha már megfelelően letisztult az ízérzékelése, nagyon markáns különbséget érez a csapvíz és a tisztított víz között. A tisztított víz lágyabb, kellemesebb ízű és hiányzik (talán mégsem hiányzik…….) belőle a klórszag. A tisztított vízből készített ételek és italok (pl. tea, kávé is) kellemesebbek ízűek és aromásabbak lesznek. Ezen kívül mérőkészülékkel (ún. TDS méréssel) is ellenőrizhető a bejövő víz és a tisztított víz minőségi különbsége.

6. Lehet-e kútvízhez használni az ivóvíztisztítót?

Igen, de a kútvizet mindenképp egy UV (ultra ibolya) fénnyel működő fertőtlenítőn vezetjük keresztül a teljes biztonság érdekében az összes mikroorganizmust eltávolítva. Az UV fertőtlenítő külön vásárolható meg.

Ezen kívül szükséges ismerni a kútvíz pontos összetételét (ÁNTSZ-nél elvégeztethető), mert előfordulhat, hogy elő kell kezelni a kútvizet a víztisztító számára a megfelelő élettartam biztosítása érdekében.

7. Mit jelent a TDS kifejezés? (TDS = Total Dissolved Solids = az oldott anyagok mennyisége)

A víz természetes körforgásának útján sok szennyező anyaggal érintkezik a levegőben, talajban, stb. Az így kialakult oldatban lévő oldott anyagok mennyiségét általában az elektromos vezetőképesség alapján mérik. A TDS mértékegysége a ppm. A magasabb vezetőképesség több oldott anyag tartalmat, és ez által szennyezettebb vizet jelent.

A csapvíz vezetőképessége rendszerint 250 – 500 mikroS, az ásványvizek vezetőképessége fajtától függően: 200 – 2000 ppm a tisztított vízé 0 – 30 ppm.

8. Milyen szennyezőanyagokat távolít el a fordított ozmózisos víztisztító?

Az eltávolítás mértéke a nyomástól és a víz összetételétől függően akár 99.8% is lehet.

Ezek közül a legismertebbek: lebegő szennyeződések, vírusok, baktériumok, klór, nitrát, vegyszerek, növényvédő szerek, hormonok, gyógyszer maradványok, nehézfémek, toxikus és rákkeltő anyagok, és még hosszasan sorolhatnánk…

9. Eltávolítják a 7 Tiszta Forrás víztisztító rendszerek a hormonokat és gyógyszermaradványokat?

Igen, eltávolítják.

10. Tényleg igaz, hogy ezt a csapvizet előttem már körülbelül 8-an megitták?

Igen, nagyságrendileg igaz.

11. Mi történik a vízből kiszűrt szennyeződésekkel?

A szennyvíz elvezető csatornarendszerbe kerülnek. A hagyományos szűrési eljárásokkal ellentétben ahol a kiszurt szennyeződések folyamatosan felhalmozódnak a szűrőben, a fordított ozmózis membrán öntisztító. A membránba érkező víz két részre oszlik az egyik része –a tiszta víz- a membránon keresztül a tiszta vizet tároló tartályba kerül, a másik – a szennyeződéseket tartalmazó víz- a membrán felületén végighaladva, azt megtisztítva a szennyvízcsatornába távozik. A hagyományos szűrők a felhalmozódott szennyezodéseket a szűrő felületén tárolva egyre kisebb hatásfokkal képesek működni, sőt az elhanyagolt, nem cserélt szűrők esetében a felhalmozódott, elhalt baktériumok toxikus anyagokat termelhetnek amely a szűrőn átjutva még veszélyesebb ivóvizet eredményezhetnek.

12. A rendszerből eltávolított víz mire használható?

Az eltávolított víz kicsit magasabb oldott anyag tartalom ellenére kiválóan alkalmazható ott ahol a visszaforgatott vizet lehet használni. Pl. öntözésre, WC öblítésre, felmosásra, autómosás, stb.

13. Milyen karbantartást igényel a fordított ozmózissal működő víztisztító?

A karbantartás két részre tagolódik:

– Az előszűrők cseréje. A helyi vízminőségtől függően szükséges cserélni az előszűrő rendszert. Ez azt jelenti, hogy magyarországi, nagyvárosi vezetékes csapvíznél, max. 5 fős létszámnál nagyságrendileg 12 havonta szükséges az előszűrőket cserélni, egyéb csapvizeknél előfordulhat a gyakoribb csere. Azonban “nagyon jó” minőségű csapviz és kevés használat esetén se lépjük túl a 12 hónapos csere időtartamot. A 7 Tiszta Forrás víztisztító rendszerek legelső, hófehér szűrője átlátszó szűrőházban került elhelyezésre, így a készülék megbontása nélkül is jól látható, ha esetleg előbb válna szükségessé a szűrőcse.

– Az ozmózis membrán cseréje. TDS mérőt használva a membrán hatásfokát műszeresen ellenőrizni lehet. 60 ppm oldott anyag tartalom felett a membránt ki kell cserélni.

14. Nálunk a vízvezetékre szereltek víztisztítót, miért kellene nekem még egy víztisztító?

A házba beérkező vízvezetékre szerelt berendezések általában nem víztisztítók. Kétféle rendszert szoktak beépíteni, az egyik lehetőség egy mechanikus szűrő a másik pedig egy –mágneses vagy gyantás- vízlágyító berendezés. A mechanikus szűrő a csapokat, csöveket óvják a kődarabkáktól, homoktól, sártól. A vízlágyítók a vezetékes víz kalcium és magnézium tartalmát vegyi úton csökkentik elsősorban a háztartási berendezések megóvása céljából. A mágneses vízlágyító a víz kalcium és magnézium tartalmának aktivitását változtatja miáltal kisebb mértéku lerakódások keletkeznek.

Tehát egyik sem az ember egészségét szolgálja. A fordított ozmózissal működő víztisztító célja az emberi test számára legmegfelelőbb ivóvíz előállítása.

A már meglévő szűrőrendszert nem kell leszerelni, az továbbra is ellátja a berendezések védelmét, sőt a fordított ozmózisos készülék élettartamát is növeli, karbantartási igényét csökkenti.

15. A már beépített vízlágyító berendezés nem káros a fordított ozmózisos víztisztítóra?

Nemhogy káros lenne, inkább nagyon hasznos. A kalcium és a magnézium lerakódások távoznak el legnehezebben a membrán felületéről. A vízlágyító által vízbe juttatott nátrium lényegesen könnyebben távozik a membrán felületéről, 98%-ban eltávolítva azt. A vízlágyító berendezés így megnöveli a membrán élettartamát, azonban meg kell említeni, amit általában el szoktak felejteni, hogy bizony a vízlágyító berendezés által a vízbe juttatott nátriumot el kell távolítani fogyasztás előtt a vízből, így vízlágyító berendezés után mindenképp szükséges egy ozmózis rendszerű víztisztító berendezés felszerelése.

16. A fordított ozmózissal működő víztisztító lágyítja is a vizet?

Igen lágyítja, hiszen eltávolítja a kalciumot és a magnéziumot is a vízből. Amennyiben a vezetékes víz nagyon kemény (22 német keménységi fok felett) a membrán élettartamát csökkenti a kemény víz.

17. A víz vastartalma káros a fordított ozmózissal működő víztisztítókra?

Igen, a vas kilyukasztja a membránt. Amennyiben a víz vastartalma nagyobb mint 2 ppm, vastalanítót kell használni a vastartalom eltávolítására. 1ppm vastartalom estén vastalanító nem szükséges, de a membrán élettartama 1-2 évre csökkenhet (2-5 év helyett). A fentiek a tiszta vízben oldott vasra vonatkoznak nem pedig a vörös vasra amely mindenhol barnásvörös nyomokat hagy. A vörös vasat el kell távolítani teljesen a vízből. A megengedettnél nagyobb vastartalom esetén a garancia nem érvényes a készülékre.

18. Hogyan lehet beépíteni a 7 Tiszta Forrás víztisztítót?

A legegyszerűbb és legcélszerűbb beépítés mód a mosogató alá történő elhelyezés, amihez az összes, szabvány szerint szükséges alkatrészt tartalmaz a készülék .

Amennyiben ez nem lehetséges, akkor beépíthetjük szekrénybe, vagy külön helységbe, de a felhasználás helye (pl. a mosogató) ne legyen messzebb, mint 6m. Ha jégkészítős hűtőgépbe szeretnénk tisztított vizet vezetni, szintén ne legyen 6 m-nél messzebb.

A víz vezetésére kizárólag 6 – 10 mm átmérőjű, fehér műanyag vezetéket használjunk a távolság szerint. Fémcső alkalmazása tilos, hiszen az oldott anyagtól mentes tiszta víz nagyon “éhes” folyadék és kioldaná a fémcső anyagát, rossz ízt és előbb-utóbb szivárgást okozva.

19. Mikor térül meg egy fordított ozmózissal működő víztisztító berendezés?

Ásványvíz költség összehasonlító táblázat. Az alábbi táblázatból kiolvashatja, mennyit költ évente ásványvíz vásárlásra. Pl. egy négytagú család közepes minőségű ásványvízre kb 250.000 Ft-ot, jóminőségűre közel 400.000 Ft-ot is költhet. A vásárolt víz minőségétől függően, kevesebb mint 1 év alatt is megtérülhet a 7 Tiszta Forrás víztisztító berendezés ára.

20. Mennyi vizet termel egy 7 Tiszta Forrás, fordított ozmózissal működő víztisztító berendezés?

7 Tiszta forrás A: vezetékes víznyomás függvényében napi 100-150 liter.

7 Tiszta forrás B és D: napi 190 liter.

Természetesen, amennyiben szükséges, ennél nagyobb vízmennyiséget is tudunk biztosítani (akár ipari üzemek ellátására, egyéb víztisztítási technológiák szükséglete esetén is), ilyen jellegű igény esetén forduljon ügyfélszolgálatunkhoz (info@csaktisztaforrasbol.hu, vagy munkanapokon 1/999-0174) bizalommal, és egyedi igényeinek megfelelő megoldást biztosítunk.

21. Milyen garanciákat biztosítanak a 7 Tiszta Forrás víztisztító berendezésekre?

A 7 Tiszta Forrás víztisztító készülékekre 3 év garanciát biztosítunk.

Ez mire terjed ki?

A készülék esetleges gyártási hibáira, szakszervizünk által történő beszerelés esetén a szerelésre, és az éves rendszeres karbantartás elvégzése esetén a készülékből kikerülő vízminőségre is garanciát vállalunk, még pedig örökös garanciát!

A garancia akkor érvényes, ha a 7-Tiszta Forrás Kft. szerelői szerelik be a készüléket, vagy ha a készülékhez mellékelt Szerelési Útmutató alapján, szakszerűen lett üzembe helyezve a víztisztító berendezés.