+36-70/428-48-03

Tanulmány 2

Tisztában van vele, mivel főz, mit iszik a család? – tanulmánysorozat a vízről

2. rész

Öntsön tiszta vizet a poharukba!

 

Emlékszik még a valaha sokfelé megtalálható ingyenes ivókutakra? Ma már régimódinak tetszenek. Helyettük mindenütt palackozott ásványvizet látni munkahelyen, áruházban, otthon, vagy étteremben. Tavaly Magyarországon 1058 millió liter ásványvíz fogyott, 20 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Felüdít, kalóriamentes, kényelmesen hordozható, és egészségesebb, mint az édes hörpölni valók – legalább is a reklámjuk szerint…

 Sokkal többe kerülnek, mintha csapvizet innának. De vajon megéri?

 

.Kezdjük talán ott, hogy hogyan is keletkeznek az “ásvány”vizek?

A csapadék átszivárog a kőzetrétegeken, feloldva magában a kőzeteket. Tehát akkor mivel is lesznek igazán tele az “ásvány”vizek?

A palackozókban ezt a vizet töltik műanyag palackokba. Ön, mint fogyasztó, a boltban ezt vásárolja meg. Azt nem látja, hogy mi minden van ebben a vízben.

 

De tegyünk egy próbát.  Töltsön ásványvizet egy üveg pohárba, majd tegye ki az ablakba néhány napra. Ugye azt, ami a pohárban marad, nem inná meg?

.

Pedig ezt isszák meg!!!


Több, a kereskedelemben kapható víz palackjára apró betűkkel ráírják, hogy “Napfénytől védve, hűvös helyen kell tárolni”.

Vegye egyszer a fáradtságot, és pillantson be a boltok, különösen a nagyobb áruházak raktárába, udvarára. Karton-, de inkább raklapszámra a kedvenc italukat fogja látni az udvaron, amint a nap süti.

 

Ez az, ami ennek a víznek az egyik ellensége. A benne található élő szervezetek felszaporodnak, és ezt az otthonukba szállítják, majd pedig akár hűtve fogyasztják annak tudatában, hogy mindent megtettek a maguk és gyermekeik egészségének érdekében…

Akkor nézzük, mit rejt az ásványvizes palack:

 

A beszédes márkanevek és idilli tájakat ábrázoló címkék arról próbálnak meggyőzni, hogy az adott folyadék a világ legtisztább itala. Azonban nem mindegyik flakonban van valódi ásványvíz.

Igaz, a legtöbb palackos víz a föld mélyéről feltörő forrásokból ered. Van azonban olyan is, amely korántsem ilyen érintetlen helyekről, hanem a közműhálózatból származik. A vizet kezelik, jó esetben szűrik azután sok esetben a beszerzési költségekhez képest több százszoros áron adják el Önnek. Az emberek zöme meglepetéssel értesül arról, hogy felmagasztalt csapvizet gurít le a torkán. Bár a csomagoláson jelezni kell, honnan való a víz, de kevés vásárló van tisztában azzal, hogy pontosan mit jelentenek az egyes elnevezések, mint a forrásvíz, az ásványvíz és a gyógyvíz.

Pedig tisztaság és ásványianyag tartalom tekintetében nagy különbségek vannak az egyes termékek között. Tájékozottság híján még az is előfordulhat, hogy sima csapvizet vásárol drága pénzért, és fel sem tűnik a különbség.

A címkék sokszor megtévesztők. A fogyasztóvédelem néhány évvel ezelőtti vizsgálata úgy találta, hogy 54 palackozott vízből 25 terméken rossz volt a jelölés. Akadt olyan, amelyre azt írták, hogy “alacsony ásványianyag tartalmú”, noha a benne lévő ásványi anyagok mennyisége szerint már a magas tartományba tartozott. Az is előfordult, hogy a gyártó ásványvíznek nevezte termékét, azonban szén-dioxidot adott hozzá, ami kizárja ezt a megjelölést. A gyártók új termékneveket is kitalálnak, így ma már ihatunk “alpesi vizet” és “természetes vizet”. Ezek a fantázianevek nem tájékoztatnak a termék valódi jellegéről, ezért a fogyasztó még kevésbé tudja, hogy ilyen termékek vásárlásakor mit tesz a kosarába.

Sokan azzal sincsenek tisztában, hogy egyes palackozott vizek fogyasztásának akár veszélyei is lehetnek. “Ellenőrizze a polcról levett ásványvíz összetételét” – figyelmeztet Barati Sándor, a Zöld Akció Egyesület tudományos munkatársa -, ugyanis a magasabb ásványianyag tartalmú vizek rendszeres fogyasztása – amelyekben literenként 20 mg-nál több kalcium vagy magnéziumsó van -, megnöveli a vesekő kialakulásának veszélyét.

A magas ásványi anyag-tartalmú ásványvíz veszélyes lehet a gyermekekre is: a magas sótartalom magas vérnyomást vagy vesekárosodást okozhat, a magas szulfáttartalom pedig hasmenést.

.

Problémás pillepalackok

 

A legtöbb palackos vizet polietilén-tereftalát flakonba töltik, amit a palack aljába nyomott 1-es szám, PET vagy PETE rövidítés jelez. Ez azonban nem a legjobb megoldás.

A műanyag palackból a meleg, a napsütés hatására különféle anyagok oldódhatnak ki. Ha felmelegszik, háromszor-négyszer nagyobb mennyiségű vegyi anyag oldódik a vízbe, mintha szobahőmérsékleten tartjuk.

Ugyanis a PET palack gyártása során antimon-oxid katalizátort alkalmaznak. Ennek következtében a PET-palackok kilogrammonként átlagosan 300 mg-os koncentrációban tartalmaznak antimont, amely az arzénhoz hasonló toxicitással bíró kémiai elem. Az antimon kioldódásának mértéke – akárcsak a lágyítóként használt ftalátoké – egyebek mellett függ a tárolási hőmérséklettől, a fényhatástól és a tárolás időtartamától.

Egyik ismerősöm a spórolás miatt sokáig nagy tételben vásárolta meg a család havi ásványvízkészletét, és azt a ház melletti nyári konyhában tárolta.Nyaranta a palackok szinte felforrtak a zárt térben, így fogyasztás előtt mindig hűtőbe kellett tenniük azokat. Azonnal a szívemhez kaptam, amikor megláttam, honnan hozza be a gyerekeknek szánt vizet…

Az ismerősöm ma már tisztított csapvízzel oltja a család szomját. Amint elmondta: – Megszűnt az állandó cipekedés, a gond, hogy mi legyen a kiürült palackokkal. A víz pedig jobb ízű, mint valaha. Nem is értem, eddig miért ragaszkodtam az ásványvizekhez…

Az is számít, hogyan bánik a vízzel, ha magával viszi. Sokan olyan palackból kortyolgatnak, amely a napon felhevült kocsiban állt, ez pedig szintén veszélyes lehet.

A Budapesten lakó Horváth Pál számára megnyugtató volt: ha befejezi a Margitszigeten lefutott kört, az autóban vár rá egy palack ásványvíz. – A kocsiban mindig langyos lett ugyan, de ez sokáig nem aggasztott. Egy kémikus barátom figyelmeztetett rá, hogy nem egészséges a felmelegedett palackból inni. Azóta dupla falú fémkulacsban viszek magammal vizet, amely akár 24 órán át is hűvösen tartja a benne tárolt folyadékot. Jobb ízű, és egészségesebb.

 

Mint tárolóeszköz, az üvegpalack feltétlenül jobb választás lenne.

Az sem megoldás, ha keményebb, vastagabb, ütésálló műanyag kulacsot vásárol, mert az ehhez használatos polikarbonátban található biszfenol-A (BPA) idegélettani- és magatartászavarokat okozhat magzat-, csecsemő- és kisgyermekkorban, míg felnőtteknél valószínűleg kihat az agyra, a női ivarszervekre és az immunrendszerre.

.

A megoldás tehát magától adódik: Tisztítani kell a (csap)vizet!