+36-70/428-48-03

Arzénnal szennyezett 1,5 millió lakos ivóvize

Arzénnal szennyezett 1,5 millió lakos ivóvize


Az ANTSZ tájékoztatója szerint 475 településen, több mint 1,5 millió embert érint a vezetékes ivóvíz arzén szennyezettsége Magyarországon. A legtöbb helyen az arzén jelenlegi mennyisége az ötszöröse az EU által megengedett határértéknek. A kormány az áldatlan helyzeten az Ivóvízminőség Javító Programmal igyekszik segíteni az érintett önkormányzatoknak.


Amíg el nem készülnek az új beruházások az ivóvíz tisztítására, az érintett településeken kötelező a kismamák illetve a 6 éven aluli gyermekek palackozott tiszta vízzel való ellátása.

Honnan ered a vizek arzénnal való szennyeződése?


A hazai vizekben természetes szennyeződés az arzén, melynek forrása a vízadó rétegekben keresendő. Legáltalánosabban a Dél-Alföldi régióra jellemző, főleg az artézi vizekre.

Eddig is szennyezett volt a víz


A vizek arzénnal való szennyezettsége kb. 2 évtizede ismert hazánkban. Az EU csatlakozás előtt 50 mikrogramm / liter volt a megengedett határérték, mely az EU csatlakozás után 10 mikrogrammra csökkent. Hazánk pár év haladékot kapott a probléma megoldására, de sok település esetében nem történt érdemi változás. Így fordulhatott elő, hogy 2009. dec. 25-én lejárt a határidő, és több településen a 6 év alatti kisgyermekeknek és várandós anyáknak palackozott ivóvizet kell biztosítaniuk.

Hol szennyezett arzénnal az ivóvíz?

Milyen egészségügyi problémákat okozhat az arzénos ivóvíz?


Az arzén az egyetlen olyan hazai ivóvíz szennyező anyag, amelyről több független vizsgálat is kimutatta, hogy az ivóvízben található, határérték feletti szennyezettség növeli a bőr- és tüdőrák, nagyobb koncentrációknál pedig ezeken felül még a hólyag- és veserák kialakulásának kozkázatát.


Forrás: viz.kalauzolo.hu


Vissza a főoldalra >>