+36-70/428-48-03

Veszélyes ásványvizek!

Veszélyes ásványvizek!

Hírek Dr. William Shotyk, aki többféle ásványvizet vizsgált meg, kutatásának eredményeinek tükrében kijelentette, hogy nem szeretne ezentúl ásványvizet inni.


A kutató a Heidelbergi Egyetemen elvégzett 2006-os vizsgálatának eredményeit a Royal Society of Chemistry’s című lapban publikálta. Ezek szerint az úgynevezett PET (polietilén tereftalát) -palackokban (az ásványvizek műanyag palackjáról van szó) antimon nyomokat találtak.


Ez a fém mérgező hatású: kis mennyiségben levertséget és depressziót, nagyobb mennyiségben pedig akár életveszélyes hányást okozhat, illetve halálhoz is vezethet.


A tanulmány azt is kiemelte, hogy bár a vizekben az antimon aránya a megengedett határérték alatt volt, ám minél hosszabb ideig tárolták a vizet a palackban, annál inkább megnőtt benne a fémtartalom. Három hónap alatt például a duplájára emelkedett.


A Heidelbergi Egyetem kutatója kijelentette: “Szó sincs arról, hogy sokkolni akarnánk a fogyasztókat.(…) Ezek egyszerű tények: a víz, amit fogyasztanak szennyezett.”


Az antimon egyébként nagy valószínűség szerint magából a palackból kerülhet a vízbe, hiszen a PET-palack előállításához használnak antimonvegyületet Természetesen további vizsgálatok is szükségesek annak megállapításához, hogy ez milyen hatással van hosszútávon az ásvány víz szerelmeseire.


Ám nem ez volt az első eset, hogy gyanúba keveredtek az egészségesnek tartott ásványvizek.


2005-ben naftalint (ami nagyobb mennyiségben súlyosan károsíthatja a májat) találtak egy ismert cégcsoport nálunk is árult ásványvizében, bár -a cég állítása szerint- akkor valószínűleg csak elszigetelt-egyedi eset történhetett.


2004-ben Dr. Rocus R. Klont Hollandiában elvégzett (University Medical Center Nijmegen )vizsgálatai is azt sugallják, hogy érdemes jobban odafigyelni a palackozott vizekre.


A kutató hatvannyolcféle ásványvíz mintát vizsgált meg (a mintában három magyar ásványvíz is szerepelt), s eredményei szerint harminchét százalékukban talált bakteriális fertőzést.Nyolc mintában coagulase-negatív staphylococcusokat találtak, amelyek tízből egy kórházi fertőzés hátterében is állnak.


Hat mintában legionella baktériumot fedeztek fel, és a minták négy százalékában fungit (gomba).


A kutató szerint le kell vonni a következtetéseket: a közvélekedéssel ellentétben a palackozott vizek nem teljesen biztonságosak és egészségesek.


Forrás: HVG


Vissza a főoldalra >>