Az ivóvíz
A wikipédia szerint: „Az ivóvíz az ember által fogyasztásra alkalmas víz, amely megfelel az ivóvíz szabványok előírásainak.”
Mit jelent pontosan, hogy megfelel az ivóvíz szabványok előírásainak?
„Az ivóvíz minősítése fizikai, kémiai, bakteriológiai, hidrobiológiai, toxikológiai és radiológiai jellemzői alapján történik.”
Alapvető követelmény az ivóvízzel szemben, hogy ne tartalmazzon az emberre ártalmas élő- és élettelen anyagokat, feleljen meg a fogyasztók esztétikai
igényeinek”
„ne tartalmazzon az emberre ártalmas élő- és élettelen anyagokat”
Erre később még visszatérünk, amikor a csapvizet fogjuk megvizsgálni ebből a szempontból.
Milyen az ideális ivóvíz?
– Színtelen, átlátszó
– Szagtalan
– Kellemes ízű
– Kellemes hőfokú legyen (10-14 C°)
– Ne legyen sem túl lágy, sem túl kemény
– Ne tartalmazzon az egészségre ártalmas szennyező, fertőző anyagokat
A Wikipedia azt írja
„A vizsgálólaboratóriumok ki tudják mutatni a levegőből, a talajból bekerült szennyező anyagok mennyiségét.
A vegyi anyagok közül a nitrát-, de különösen a nitritszennyeződés fogyasztásra alkalmatlanná teszi, míg a nagyobb mennyiségű fluor a fogak elszíneződését, esetleg fogszuvasodást is okoz.
Előfordulhat még a fekáliával való fertőzés, ilyen esetekben a kólibaktérium okozta hasmenéssel kell számolnunk.
A tiszta víz a természetben
A Föld felületének 71%-át víz borítja, ennek kb. 2,5%-a édesvíz.
A többi sós víz, melyek a tengerekben, illetve óceánokban található.
Az ivóvíz hagyományosan artézi kútból*, természetes forrásból, tavakból, folyókból, tengerből nyerhető.
A talajvíz Magyarország legnagyobb részén jelentős biológiai és vegyi elszennyezése (főleg nitrát- és nitrittartalma) miatt ivásra évtizedek óta alkalmatlan.
A Föld ivóvízkészletét csökkenti a népességrobbanás, a víz pocsékolása és elszennyezése.
A Föld egyes részein nagy probléma az ivóvízhiány. 2006-ban a mezőgazdaság használta fel a globális vízfogyasztás mintegy 80%-át.
Egyes források szerint 2025-re az emberiség 66%-ának nem lesz elegendő jó minőségű ivóvize.
* Olyan mélységi rétegbe fúrt kút, amelynél a magas nyomás a víz magától tör a felszínre.
Milyen vizeket fogyasztottak őseink?
Azt, hogy emberi test milyen minőségű és típusi vizet képes hasznosítani a genetika szabályozza.
Az őseink, életmódjukból adódóan felszíni, úgynevezett lágy vizeket fogyasztottak: esővizet és, forrásokból, tavaikból, folyókból ittak. A lány vizek ásványi anyag tartalma igen alacsony.