A víztisztítás típusai

Nézzük meg, mely eljárásokkal lehet megtisztítani ivóvizünket a a benne lévő szennyező anyagoktól

Szűrés

Vízszűrő használatakor a szűrő mikronos nagyságrendben megfog magában bizonyos összetevőket.

A mikronos nagyságrenddel azonban jóval kisebb káros elemek is előfordulnak a csapvízben. Ennek következtében ez a rendszer nem képes az összes káros anyagot kiszűrni.

Amiket mégis, azokat magában raktározza és ha telítődik, akkor visszamossa a rajta átfolyó vízbe.

Cserélni kell őket bizonyos „időközönként”, amit a gyártó megad.

Ez a meghatározás sajnos nem teljesen pontos, a szűrők cseréjét nem az idő tényező adja meg, hanem a rajtuk átfolyó víz mennyisége és annak a minősége.

Kétségtelen a gyártó nem tudhatja, hogy egy személy mennyi vizet használ naponta és annak milyen a szennyezettsége. Ezért adják meg időre a szűrőcsere esedékességét.

Ennek ellenére sajnos a felhasználó sem lát bele a szűrőbe, hogy mikor telítődött azzal a néhány szennyezőanyaggal, amelyet eltávolított a csapvízből és már esedékes lenne cseréje.

Éppen ezért, ha valóban tiszta vizet szeretnénk előállítani, akkor ennél hatékonyabb megoldásokra van szükségünk.

Desztillálás

A desztilláció a legegyszerűbb folyamat, amely a természetben nap mint nap végbemegy, így keletkezik például az esővíz.

Leegyszerűsítve: a nedvesség a Nap sugárzása hatására elpárolog, előbb-utóbb felhők keletkeznek, majd csapadék formájában visszatér a Föld felszínre.

Az esővíz a természetben található legtisztább víz. Csak a levegőből beleoldódott gázokat és kevés port tartalmaz.

És ne felejtsük: minden földi édesvíz forrása a csapadék.

Ugyanezt a folyamatot mesterségesen is meg tudjuk tenni: hő hatására például a csapvízből a víz elpárolog, vízgőz keletkezik (a szennyezőanyagok pedig ott maradnak az edényben), melyet ha visszahűtünk („lecsapatunk“), akkor egy nagyon nagy tisztaságú vizet kapunk (olyat, mint amilyen régen volt az esővíz).

A desztillált víz (és így régen az esővíz is) semmi mást nem tartalmazott, mint tiszta vizet, tehát H2O-t. Mentes mindenféle szennyezőanyagtól.

Ez az oka annak, hogy a több rétegen átszivárgott vizek, az úgynevezett ásványvizek teljesen máshogy hatnak az emberi szervezetre, mint ahogy az az évmilliók alatt kialakult.

Az, hogy az emberek több ezer éve isznak kutakból (ásvány) vizet, csak egy másodpercnek tűnik az emberi szervezet kialakulásához képest.

Őseink itták az esővizet, mostak benne (miután nagyon lágy, így nagyon jó a tisztító hatása), ezt adták az állatoknak, stb….

Az esővíz az ájurvéda (ősi indiai tudomány) szerint teljesen más hatást vált ki a szervezetünkben, mint az egyéb
vizek. Hűt, élethosszabbító, frissítő, könnyű és fiatalító, az intelligenciát támogatja, csökkenti a fáradékonyságot, a szédülést, a túlzott alvásigényt.(1)

Egyes források szerint jelenleg a világ legdrágább palackozott vize a tasmániai esővíz… Így akkor érthetőbb, hogy miért is.

A tengervízből desztillálással házilag is készíthetünk iható édesvizet. Ipari méretekben ezt a fordított ozmózis technológiával végzik.
(1) https://tamasidr.hu/igyunk-vagy-ne-igyunk/

Fordított Ozmózis technológia

A fordított ozmózis (egy hártyán keresztül a folyadékok áramlása.) technológiát elsősorban az ivóvízkezelés során alkalmazzák, ahol egy zárt rendszerben, nyomás alatt egy féligáteresztő (csak egyik oldalról engedi át a folyadékot) rétegen (másnéven membránon) préselik át a már több lépcsőben előszűrt vizet.

A fordított ozmózis során használt membrán vízáteresztő mérete 0,0001 mikron nagyságú, amely így kiszűri a tisztításra szánt vízben lévő szinte összes fizikai és kémiai szennyező anyagot, valamint a biológiailag aktív szervezeteket is.

(Ozmózis membrán méretarányosan vírussal, baktériummal)

(A fordított ozmózissal működő víztisztító olyan szűrőnek fogható fel amelynek a nyílásainál a baktériumok 1000-szer a vírusok 10-szer nagyobbak.)

A különböző méretű részecskék mérete:

A fordított ozmózis technológiáját először a haditengerészetnél használták a sós tengervízből történő ivóvíz előállítására. A nyugati világban régóta elterjedt, mint háztartási ivóvíztisztítási technológia is, de ma már a Közel-Kelet tehetősebb országai is így nyerik ivóvizüket a tengerből, sőt, Ázsiában már megjelentek a palackozott RO (Fordított Ozmózissal készült) ivóvizek is.(1)

A fordított ozmózis elvén működő víztisztító egy lépésben eltávolítja a vírusokat, baktériumokat, vegyszereket, nehézfémeket, hormonokat, stb. még a radioaktív részecskéket is kiszűri.

A képen méretarányosan láthatóak a különböző eljárások összehasonlításai a vízben előforduló részecskék mérete alapján: látható, hogy a Fordított Ozmózis (Reverse Osmosis) technológia 0,0001 mikronos lyukméreténél a vízen kívül minden egyéb részecske nagyobb, tehát egyszerűen nem fér át az ozmózis membránon.

Így az ozmózis membrán egyszerűen kettéválasztja a vizet tiszta vízre és a vízben található egyéb összetevőkre (melyeket azonnal eltávolít a lefolyóba).

A fordított ozmózis eljárással készített ivóvíz tulajdonságai és előnyei:

– Állandó, garantált minőségű ivóvíz a vízvezetékrendszer meghibásodása vagy véletlen vízszennyezés esetén is.
– Mindig a megfelelő mennyiségben és minőségben áll rendelkezésre a forrás tiszta, friss ivóvíz.
– Nem tartalmaz baktériumokat, vírusokat, klórt, vegyi anyagokat, vegyszereket, ipari szennyeződéseket, nehézfémeket, toxikus és rákkeltő anyagokat.
– Hosszantartó jégkocka készíthető a tiszta vízből (később olvad el). – Javítja az italok és ételek ízét.
– Segít a diétázóknak az előírt étrend betartásában. Pl. ez a víz nagyon alkalmas a magas vérnyomásban szenvedő betegek kezelésére, akiknek nátriumszegény diétán kell élniük.
– Nem tartalmaz (szervetlen) ásványi anyagokat, így a legtöbb eltávolítandó salakanyagot, méreganyagot tudja felvenni és kiüríteni a szervezetből.
– Ideális a vasalók, kávéfőző, teafőző üzemeltetéséhez.
– Kiváló alapanyag a legjobb minőségű ételek és italok elkészítéséhez, amelybe valóban kioldódnak az ízek, aromák.
– Az elkészült nagytisztaságú ivóvizet utána kiválóan lehet dúsítani hasznos, szerves ásványi anyagokkal.(2)

Ezt a technológiát használják a nagytisztaságú speciális babavizek készítésénél (ld. Humana bébivíz), a vesedialízis központokban a komolyabb sörgyárak, a Zwack, Coca-Cola (amely palackozva is árulta külföldön) és még rengeteg helyen, ahol odafigyelnek a termékeik minőségére.

Ami a rendszer hatékonyságát mutatja,
hogy 2009-ben a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén felszerelt fordított ozmózis
elven működő vízkezelő rendszernek köszönhetően az ott tartózkodó asztronauták újrahasznosított vizeletet ihatnak. Ennek segítségével az űrállomás hosszabb ideig önellátó tud maradni és csökkenthető az utánpótlást szállító űrhajók rakománya.(3)

(1) https://hu.wikipedia.org/wiki/ Ford%C3%ADtott_ozm%C3%B3zis

(2) csaktisztaforrasbol.hu

(3) <span”>ec.europa.eu <span”>› pubs › children › pdf ›
waste_water

Ez a technológia elérhető jelenleg a háztartásokban is.

A házi víztisztítók működése

A vízszűrés és a víztisztítás nem ugyanaz! Miért? Mert az emberek általában összekeverik a két fogalmat még pedig azért, mert megtévesztik őket. Sokszor az egyszerű vízszűrőket is víztisztítónak mondják.

Különbség a vízszűrés és a víztisztítás között

Vízszűrők (pl. egy aktív szén szűrő):

– mikronos nagyságrendben dolgoznak
– csak néhány anyagot távolítanak el a vízből, mert a mikronnál kisebb
elemeket (pl.: vírusokat) nem képesek megfogni, lásd fenti ábrák
– ezeket saját magukban raktároznak, tárolnak, melyet, mikor telítődnek, visszamosnak a már megszűrt vízbe
– nem képesek eltávolítani a komolyabb szennyezőanyagokat, úgymint nehézfémek, hormonok, gyógyszermaradványok, stb.

Víztisztítók (pl. fordított ozmózissal):

– a mikronnak a tízezred részére képesek eltávolítani a szennyező anyagokat
– ezeket nem raktározzák, nem tárolják (mármint az ozmózis membrán), hanem azonnal mossák ki a lefolyóba, így nincs esély a tisztított víz visszafertőzésére
– minimum 98%-ban eltávolítja a „komolyabb” szennyező anyagokat is: hormonokat, gyógyszermaradványokat, nehézfémeket, vírusokat, nitrátot, növényvédő szereket, stb.

Az eljárások hatékonysága

Az alábbi táblázat egyszerűen megmutatja, hogy a különféle, eljárások mennyire hatékonyak.

Ez alapján könnyen eldönthető, hogy ki számára mely eljárások az ideálisak.

Jelmagyarázat

– nincs hatás

+/- részleges

+ jó

++ kiváló

Protozoa: állati jellegű egysejtűek

Organikus anyagok: egyéb élő anyagok

THMI és THE: trihalometán és trihaloetilén: metán és etilén származékok, az ivóvíz klórozása által kerülnek ivóvizünkbe, gyakran a bőrirritációt, kellemetlen kiütéseket okozhatnak az arra érzékenyeknél, tehát küdőleg IS veszélyes.

Anyag szedimentáció: üledéket okozó anyagok az ivóvízben

Szín és íz: a különböző ízt és elszíneződést okozó anyagok
összessége

Azbeszt: erősen rákkeltő anyag, amely a bányászat során az ivóvízbázisokba is bekerülhet.

A táblázatból látszik, hogy jelenleg a leginkább bevált és hatásos technológia a Fordított Ozmózisra épül.

Fordított Ozmózis technológia?

Emlékeztetőnek: a baktériumok mérete 1 mikron, a vírusok mérete 0,02 mikron, a fordított ozmózis szűrő nyílása: 0,0001 mikron.

Ahogy korábban említettük fordított ozmózissal működő víztisztító olyan szűrőnek fogható fel, amelynek a nyílásainál a baktériumok 1000-szer a vírusok 10-szer nagyobbak.

Az ozmózis membrán öntisztító, nem halmozódnak fel benne a szennyeződések mint egy átfolyó rendszerű, hagyományos szűrőben.

A kereskedelemben kapható vízszűrők a hagyományos szűrők kategóriájába tartoznak. Az ozmózis membrán 10.000-szer hatékonyabban „szűr”, mint a hagyományos szűrők.

Az ozmózis jelenség

Az ozmózis során az oldószer áramlik egy félig-áteresztő membránon keresztül az alacsonyabb koncentrációjú oldatból a magasabb koncentrációjú oldat felé.

A membrán átengedi az oldószert – jelen esetben a vizet –, de nem engedi át az oldott anyagot.

Az ozmózis jelenség oka az úgynevezett ozmotikus nyomáskülönbség, amit az oldatok koncentráció különbsége hoz létre.

Maga az ozmózis folyamat akkor jön létre, amikor elválasztunk két különböző sűrűségű oldatot. Minél nagyobb az oldott anyagok sűrűség különbsége, annál nagyobb a nyomás.

A fordított ozmózis

A fordított ozmózis során az oldószer – esetünkben a víz – áramlik külső nyomás hatására a féligáteresztő membránon keresztül a magasabb koncentrációjú oldatból – szennyezett víz – az alacsonyabb koncentrációjú oldat felé – tisztított víz.
A víz tisztítására kialakított membránok mentén a tisztítandó víz állandó mozgásban van, ami folyamatosan eltávolítja a membrán felületén lerakódó szennyeződéseket.

A tisztításnak ez a módja minden egyéb módszernél hatékonyabb, hiszen a membrán tulajdonságaiból adódóan a szűrő eltávolítja a baktériumoknál ezerszer kisebb szennyeződéseket is az ivóvízből.(1)

(1) http://csaktisztaforrasbol.hu/technologiai-leiras/

Ma az USA-ban és az arab országokban a Fordított Ozmózis eljárással előállított ivóvíznek nagyobb a megbecsülése és magasabb áron lehet értékesíteni mint az ásványvizeket.

A fordított ozmózissal működő népszerű víztisztítók áttekintése

LUX

A Lux készülék, bypass szeleppel felszeret hibrid.

Bypass szelep: egy olyan állítható, szabályozható
szelep, amely alkalmas kétféle folyadék előre beállított arányú összekeverésére.

Vagyis arra szolgál, hogy a csapvizet! visszakeverje a tisztított vízhez.

Ahogy a Lux készülék használati utasításában olvasható:

„Az egészséges és ízletes víz eléréséhez a víz oldott ásványi anyag tartalmát, (min. 50 mg/l CaO) a Lux szakembere beállítja a telepítés során.”

Ők a bypass szelepet ásványi anyag állítónak hívják, ami tulajdonképpen igaz is. Magyarul, hogy mennyi csapvizet keverjen a

készülék a már megtisztított vízhez.

Ezekután kérdéses, mennyire lesz tiszta az a “tisztított” víz, amelyhez hozzákeverik a tisztítandó csapvizet.

Zepter

Itt a tisztított víz (sajnos) kötelező kalcium mennyiségének egy másik érdekes megvalósításával találkozhatunk, ahogy ők írják:

„a készülékhez biztosított ásvány visszapótló porral biztosítható, a készülék használati útmutatója és az ásványvisszapótló por adagolási útmutatója szerint” (1)

Tehát magyarul a kötelező ásványi anyagokat a felhasználónak magának kell kézzel, manuálisan adagolnia az ivóvizéhez.

Ennek a legnagyobb hátránya, hogy a későbbiekben a felhasználó vásárol-e „ásványvisszapótló port“ és mikor például rohanásban van akkor lesz-e ideje kimérni és bekeverni a vízébe.

Ökonet / Biocom

A víztisztító berendezések forgalmazását annak idején egy török gyártású készülékkel (Aura néven) kezdték, mely árban a drágábbak közé tartozott.

Aztán pár év múlva áttértek egy (főleg az ő értékesítési rendszerükben igencsak olcsónak számító) készülékcsalád forgalmazására.

Amway eSpring

Bár ezt a készüléket víztisztítónak nevezik, azonban – ahogy saját maguk írják – szűrőt tartalmaz, UV lámpával kiegészítve.

Vagyis a készülék nem valódi víztisztító, hanem vízszűrő.

A vállalat azt írja róla: „a legkorszerűbb technológia”.

Nagyon esztétikus a készülék, úgy néz ki, mint egy „UFO“, világít és villog.

A készülék szűrőként nem kerül bekötésre a lefolyóba, tehát az általa kiválasztott szennyezőanyagokat magában raktározza amíg nem telítődik.

Aztán pedig…

Ami annak tükrében, hogy a

nemzetközi űrállomás jelenleg milyen technológiát használ, a „legkorszerűbb technológia” kifejezés sajnos ennél a készüléknél egy “kicsit” túlzás.
Különböző „olcsó” víztisztító készülékek

Ezeknél a készüléknél a vásárló gyakran ugyanazokkal a problémákkal szembesül:

– A vásárlás után, legtöbbször az ügyfélnek kell beszerelnie.
– A csatlakozók esetleg nem illeszkednek, és éppen ezért nem lehet a szabványos hálózatra kötni a gépet. Ehhez az ügyfélnek átalakítókat kell vennie külön.
– A beszerelés után a nyomáspróbánál folyik a víz a készülékből.
– A készülék karbantartása nem mindig megoldott. A márkák gyorsan kifutnak és az új szűrők nem kompatibilisek a régivel. Sajnos ez sokszor csak az első pár karbantartás után derül ki.

Éppen ezért nem gazdaságos nem megbízható forrásból származó, nem megbízható készüléket vásárolni.

Ezek szükségesek ahhoz, hogy folyamatosan és hosszútávon jó minőségű ivóvizet tudjunk biztosítani.

A víztisztító vásárlása

Két alapvető lehetőség közül választhatunk:

Vízszűrőt vagy ivóvíztisztító berendezést kívánunk venni.

Ahogy írtuk korábban, a vízszűrő ugyan eltávolít egynéhány összetevőt a csapvízből (lebegő szennyeződés, klór, egy-két szerves anyag), de a „komolyabb” szennyeződéseket (úgy mint nehézfémek, toxikus anyagok, vegyszerek, hormonok, gyógyszer maradványok, stb.) még benne hagyják az ivóvízben. Fennáll a veszélye annak is, hogy a kiszűrt anyag, miután a szűrő telítődött, visszamosódik az ivóvízbe.

A másik eljárás 98-99%-osan megtisztítja az ivóvizet. Így a fogyasztó tökéletes biztonságban van, bármi történik a vízzel a készülék előtt.

Így a biztonságotok ezzel a készülékkel tökéletes. Bármi kerül a készülék előtt a csapvízbe, a készüléken nem képes rajta áthatolni.

Hogyan válassz víztisztítót?

Csak fordított ozmózis elvén működő készüléket vásárolj!

– A fordított ozmózis elvén működő készülékekben általában az ozmózis membrán elé elhelyeznek egy három lépcsőből álló előszűrő rendszert. Ennek a célja, hogy készülék legfontosabb alkatrészét, a nagyon finom szerkezetű és sérülékeny (ugye 0,0001 mikronos lyukak vannak benne) ozmózis membránt
ne kelljen túl gyakran (pl. pár hetente helyett pár évente) cserélni, tehát megóvjuk az előszűrő rendszerrel a nagyobb szennyezőanyagoktól.

– A három előszűrő megosztása a következő: 2 db aktívszén szűrő és egy db polipropilén szűrő.

– Milyen minőségű ozmózis membránt (ami a készülék lelke, mert ugye „ő” készíti a tiszta vizet) használunk. Eredeti amerikai ozmózis membrán legyen benne. Az utángyártott nem biztosítja azt a tisztaságú ivóvizet, mint az eredeti amerikai, emellett gyakoribb cserét is igényel.

– A készülék stabil fémvázra legyen szerelve. Amikor a szűrőtartályok megtelnek vízzel, annak jelentős súlya van, azt hosszútávon bírnia kell a váznak. Nagyon nem szerencsés, ha eltörik.

– A tiszta víz tárolására használatos tartály (orvosi) műanyagból készüljön, mert a fémek idővel kirohadnak.

(1) http://www.zepter. hu/MainMenu/Products/ HomeCare/Cleansy-Water/ Edel-Wasser.aspx

Lényeges! Ahogy a lenti ábrán látható, a jó minőségű fordított ozmózissal működő rendszer esetén kapjuk meg a legjobb minőségű vizet. Ez a víz áll tisztaságban és minőségben legközelebb ahhoz, amit az őseink még a környezetszennyezés kora előtt fogyasztottak.

(Az ábrán a conventional particle filtration jelöli a hagyományos szűrő működési tartományát, a Reverse Osmosis pedig a Fordított Ozmózis elven működő víztisztító tartományát. Látható, hogy az ozmózis membránon a vízen kívül semmi sem képes áthatolni, a hagyományos szűrőn pedig a komolyabb szennyezőanyagok átjutnak).

Van egy jó és egy rossz hírünk:

Vannak a fentebb említett minimum 3-400.000 Ft-os készülékek.

Ezek néhány tulajdonságát már ismertettem.

És van a másik véglet, az olcsó készülékek.

A gyenge minőségű, olcsó készülékek pont arra a célra nem alkalmasak, amelyre igazán szükségünk lenne: egyrészt
nem fogják eltávolítani az ivóvízből a legveszélyesebb anyagokat (nehézfémek, hormon- és gyógyszermaradványok, azbeszt stb.), másrészt a gyenge minőségű alkatrészeknek köszönhetően gyakoribb, akár 3-6 hónapos karbantartást igényelnek.

Arra törekedtünk immáron több, mint 15 éve, hogy olyan technológiát és készüléket tudjunk adni az embereknek, családoknak, intézmények dolgozóinak, amely hosszútávon megfelelő minőséget biztosít mind a készülékre, mind az abból kikerülő ivóvízre és anyagilag is kivitelezhető legyen egy átlag Magyar család számára.

Ezáltal:

– biztonságot adunk a családoknak (mindig tudják milyen ivóvíz kerül a pohárba),
– ivásra-főzésre korlátlan mennyiségben,
– nem kell cipelni, tárolni a palackos vizeket
– még a természetet is megóvjuk a felesleges PET palackoktól, – és összességében mindezt literenként 5-6 forintért…

Ez a meghatározás sajnos nem teljesen pontos, a szűrők cseréjét nem az idő tényező adja meg, hanem a rajtuk átfolyó víz mennyisége és annak a minősége.

Kétségtelen a gyártó nem tudhatja, hogy egy személy mennyi vizet használ naponta és annak milyen a szennyezettsége. Ezért adják meg időre a szűrőcsere esedékességét.

Ennek ellenére sajnos a felhasználó sem lát bele a szűrőbe, hogy mikor telítődött azzal a néhány szennyezőanyaggal, amelyet eltávolított a csapvízből és már esedékes lenne cseréje.

Éppen ezért, ha valóban tiszta vizet szeretnénk előállítani, akkor ennél hatékonyabb megoldásokra van szükségünk.

Desztillálás

A desztilláció a legegyszerűbb folyamat, amely a természetben nap mint nap végbemegy, így keletkezik például az esővíz.

Leegyszerűsítve: a nedvesség a Nap sugárzása hatására elpárolog, előbb- utóbb felhők keletkeznek, majd csapadék formájában visszatér a Föld felszínre.

Az esővíz a természetben található legtisztább víz. Csak a levegőből beleoldódott gázokat és kevés port tartalmaz.

És ne felejtsük: minden földi édesvíz forrása a csapadék.

Ugyanezt a folyamatot mesterségesen is meg tudjuk tenni: hő hatására például
a csapvízből a víz elpárolog, vízgőz keletkezik (a szennyezőanyagok pedig ott maradnak az edényben), melyet ha visszahűtünk („lecsapatunk“), akkor egy nagyon nagy tisztaságú vizet kapunk (olyat, mint amilyen régen volt az esővíz).

A desztillált víz (és így régen az esővíz is) semmi mást nem tartalmazott, mint tiszta vizet, tehát H2O-t. Mentes mindenféle szennyezőanyagtól.

Ez az oka annak, hogy a több rétegen átszivárgott vizek, az úgynevezett ásványvizek teljesen máshogy hatnak az emberi szervezetre, mint ahogy az az évmilliók alatt kialakult.

Az, hogy az emberek több ezer éve isznak kutakból (ásvány)vizet, csak egy másodpercnek tűnik az emberi szervezet kialakulásához képest.

Őseink itták az esővizet, mostak benne (miután nagyon lágy, így nagyon jó a tisztító hatása), ezt adták az állatoknak, stb….

Az esővíz az ájurvéda (ősi indiai tudomány) szerint teljesen más hatást vált ki a szervezetünkben, mint az egyéb vizek. Hűt, élethosszabbító, frissítő, könnyű és fiatalító, az intelligenciát támogatja, csökkenti a fáradékonyságot, a szédülést, a túlzott alvásigényt.(1)

Egyes források szerint jelenleg a világ legdrágább palackozott vize a tasmániai esővíz… Így akkor érthetőbb, hogy miért is.

A tengervízből desztillálással házilag is készíthetünk iható édesvizet. Ipari méretekben ezt a fordított ozmózis technológiával végzik.

(1) https://tamasidr.hu/igyunk-vagy-ne-igyunk/

Fordított Ozmózis technológia

A fordított ozmózis (egy hártyán keresztül a folyadékok áramlása.) technológiát elsősorban az ivóvízkezelés során alkalmazzák, ahol egy zárt rendszerben, nyomás alatt egy féligáteresztő (csak egyik oldalról engedi át a folyadékot) rétegen (másnéven membránon) préselik át a már több lépcsőben előszűrt vizet.

A fordított ozmózis során használt membrán vízáteresztő mérete 0,0001 mikron nagyságú, amely így kiszűri a tisztításra szánt vízben lévő szinte összes fizikai és kémiai szennyező anyagot, valamint a biológiailag aktív szervezeteket is.

(Ozmózis membrán méretarányosan vírussal, baktériummal)

(A fordított ozmózissal működő víztisztító olyan szűrőnek fogható fel amelynek a nyílásainál a baktériumok 1000-szer a vírusok 10-szer nagyobbak.)

A különböző méretű részecskék mérete:

A fordított ozmózis technológiáját először a haditengerészetnél használták a sós tengervízből történő ivóvíz előállítására. A nyugati világban régóta elterjedt, mint háztartási ivóvíztisztítási technológia is, de ma már a Közel-Kelet tehetősebb országai is így nyerik ivóvizüket a tengerből, sőt, Ázsiában már megjelentek a palackozott RO (Fordított Ozmózissal készült) ivóvizek is.(1)
A fordított ozmózissal elvén működő víztisztító egy lépésben eltávolítja a vírusokat, baktériumokat, vegyszereket, nehézfémeket, hormonokat, stb. még a radioaktív részecskéket is kiszűri.

A képen méretarányosan láthatóak a különböző eljárások összehasonlításai a vízben előforduló részecskék mérete
alapján: látható, hogy a Fordított Ozmózis (Reverse Osmosis) technológia 0,0001 mikronos lyukméreténél a vízen kívül minden egyéb részecske nagyobb, tehát egyszerűen nem fér át az ozmózis membránon.

Így az ozmózis membrán egyszerűen kettéválasztja a vizet tiszta vízre és a vízben található egyéb összetevőkre (melyeket azonnal eltávolít a lefolyóba).

A fordított ozmózis eljárással készített ivóvíz tulajdonságai és előnyei:

– Állandó, garantált minőségű ivóvíz a vízvezetékrendszer meghibásodása vagy véletlen vízszennyezés esetén is.

– Mindig a megfelelő mennyiségben és minőségben áll rendelkezésre a forrás tiszta, friss ivóvíz.

– Nem tartalmaz baktériumokat, vírusokat, klórt, vegyi anyagokat, vegyszereket, ipari szennyeződéseket, nehézfémeket, toxikus és rákkeltő anyagokat.

– Hosszantartó jégkocka készíthető a tiszta vízből (később olvad el). – Javítja az italok és ételek ízét.

– Segít a diétázóknak az előírt étrend betartásában. Pl. ez a víz nagyon alkalmas a magas vérnyomásban szenvedő betegek kezelésére, akiknek nátriumszegény diétán kell élniük.

– Nem tartalmaz (szervetlen) ásványi anyagokat, így a legtöbb eltávolítandó salakanyagot, méreganyagot tudja felvenni és kiüríteni a szervezetből.

– Ideális a vasalók, kávéfőző, teafőző üzemeltetéséhez.

– Kiváló alapanyag a legjobb minőségű ételek és italok elkészítéséhez, amelybe valóban kioldódnak az ízek, aromák.

– Az elkészült nagytisztaságú ivóvizet utána kiválóan lehet dúsítani hasznos, szerves ásványi anyagokkal.(2)

Ezt a technológiát használják a nagytisztaságú speciális babavizek készítésénél (ld. Humana bébivíz), a vesedialízis központokban a komolyabb sörgyárak, a Zwack, Coca-Cola (amely palackozva is árulta külföldön) és még rengeteg helyen, ahol odafigyelnek a termékeik minőségére.

Ami a rendszer hatékonyságát mutatja, hogy 2009-ben a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén felszerelt fordított ozmózis elven működő vízkezelő rendszernek köszönhetően az ott tartózkodó asztronauták újrahasznosított vizeletet ihatnak. Ennek segítségével az űrállomás hosszabb ideig önellátó tud maradni és csökkenthető az utánpótlást szállító űrhajók rakománya.(3)

(1) https://hu.wikipedia.org/wiki/Ford%C3%ADtott_ozm%C3%B3zis
(2) csaktisztaforrasbol.hu
(3) ec.europa.eu › pubs › children › pdf › waste_water

Ez a technológia elérhető jelenleg a háztartásokban is.

A házi víztisztítók működése

A vízszűrés és a víztisztítás nem ugyanaz!

Miért?

Mert az emberek általában összekeverik a két fogalmat még pedig azért, mert megtévesztik őket.

Sokszor az egyszerű vízszűrőket is víztisztítónak mondják.

Különbség a vízszűrés és a víztisztítás között

Vízszűrők (pl. egy aktív szén szűrő):

– mikronos nagyságrendben dolgoznak

– csak néhány anyagot távolítanak el a vízből, mert a mikronnál kisebb elemeket (pl.: vírusokat) nem képesek megfogni, lásd fenti ábrák

– ezeket saját magukban raktároznak, tárolnak, melyet, mikor telítődnek, visszamosnak a már megszűrt vízbe

– nem képesek eltávolítani a komolyabb szennyezőanyagokat, úgymint nehézfémek, hormonok, gyógyszermaradványok, stb.

Víztisztítók (pl. fordított ozmózissal):

– a mikronnak a tízezred részére képesek eltávolítani a szennyező anyagokat

– ezeket nem raktározzák, nem tárolják (mármint az ozmózis membrán), hanem azonnal mossák ki a lefolyóba, így nincs esély a tisztított víz visszafertőzésére

– minimum 98%-ban eltávolítja a „komolyabb” szennyező anyagokat is: hormonokat, gyógyszermaradványokat, nehézfémeket, vírusokat, nitrátot, növényvédő szereket, stb.

Az eljárások hatékonysága

Az alábbi táblázat egyszerűen megmutatja, hogy a különféle, eljárások mennyire hatékonyak.

Ez alapján könnyen eldönthető, hogy ki számára mely eljárások az ideálisak.

Jelmagyarázat:

– nincs hatás

+/- részleges

+ jó

++ kiváló

Protozoa: állati jellegű egysejtűek
Organikus anyagok: egyéb élő anyagok
THMI és THE: trihalometán és trihaloetilén: metán és etilén származékok, az ivóvíz klórozása által kerülnek ivóvizünkbe, gyakran a bőrirritációt, kellemetlen kiütéseket okozhatnak az arra érzékenyeknél, tehát küdőleg IS
veszélyes.
Anyag szedimentáció:üledéket okozó anyagok az ivóvízben
Szín és íz:a különböző ízt és elszíneződést okozó anyagok
összessége
Azbeszt:erősen rákkeltő anyag, amely a bányászat során az ivóvízbázisokba is bekerülhet.

A táblázatból látszik, hogy jelenleg a leginkább bevált és hatásos technológia a Fordított Ozmózisra épül.

Fordított Ozmózis technológia?

Emlékeztetőnek: a baktériumok mérete 1 mikron, a vírusok mérete 0,02 mikron, a fordított ozmózis szűrő nyílása: 0,0001 mikron.

Ahogy korábban említettük fordított ozmózissal működő víztisztító olyan szűrőnek fogható fel, amelynek a nyílásainál a baktériumok 1000-szer a vírusok

10-szer nagyobbak.

Az ozmózis membrán öntisztító, nem halmozódnak fel benne a szennyeződések mint egy átfolyó rendszerű, hagyományos szűrőben.

A kereskedelemben kapható vízszűrők a hagyományos szűrők kategóriájába tartoznak. Az ozmózis membrán 10.000-szer hatékonyabban „szűr”, mint a hagyományos szűrők.

Az ozmózis jelenség

Az ozmózis során az oldószer áramlik egy félig- áteresztő membránon keresztül az alacsonyabb koncentrációjú oldatból a magasabb koncentrációjú oldat felé.

A membrán átengedi az oldószert – jelen esetben a vizet –, de nem engedi át az oldott anyagot.

Az ozmózis jelenség oka az úgynevezett ozmotikus nyomáskülönbség, amit az oldatok koncentráció különbsége hoz létre.

Maga az ozmózis folyamat akkor jön létre, amikor elválasztunk két különböző sűrűségű oldatot. Minél nagyobb az oldott anyagok sűrűség különbsége, annál nagyobb a nyomás.

Fordított Ozmózis

A fordított ozmózis során az oldószer – esetünkben a víz – áramlik külső nyomás hatására a féligáteresztő membránon keresztül a magasabb koncentrációjú oldatból – szennyezett víz – az alacsonyabb koncentrációjú oldat felé – tisztított víz.
A víz tisztítására kialakított membránok mentén a tisztítandó víz állandó mozgásban van, ami folyamatosan eltávolítja a membrán felületén lerakódó szennyeződéseket.

A tisztításnak ez a módja minden egyéb módszernél hatékonyabb, hiszen a membrán tulajdonságaiból adódóan a szűrő eltávolítja a baktériumoknál ezerszer kisebb szennyeződéseket is az ivóvízből.(1)

(1) http://csaktisztaforrasbol.hu/technologiai-leiras/

Ma az USA-ban és az arab országokban a Fordított Ozmózis eljárással előállított ivóvíznek nagyobb a megbecsülése és magasabb áron lehet értékesíteni mint az ásványvizeket.

Fordított Ozmózis

LUX

A Lux készülék, bypass szeleppel felszeret hibrid.

Bypass szelep:egy olyan állítható, szabályozható szelep, amely alkalmas kétféle folyadék előre beállított arányú összekeverésére.

Vagyis arra szolgál, hogy a csapvizet! visszakeverje a tisztított vízhez.

Ahogy a Lux készülék használati utasításában olvasható:
„Az egészséges és ízletes víz eléréséhez a víz oldott ásványi anyag tartalmát, (min. 50 mg/l CaO) a Lux szakembere beállítja a telepítés során.”

Ők a bypass szelepet ásványi anyag állítónak hívják, ami tulajdonképpen igaz is. Magyarul, hogy mennyi csapvizet keverjen a készülék a már megtisztított vízhez.

Ezekután kérdéses, mennyire lesz tiszta az a “tisztított” víz, amelyhez hozzákeverik a tisztítandó csapvizet.

Zepter

Itt a tisztított víz (sajnos) kötelező kalcium mennyiségének egy másik érdekes megvalósításával találkozhatunk, ahogy ők írják:

„a készülékhez biztosított ásvány visszapótló porral biztosítható, a készülék használati útmutatója és az ásványvisszapótló por adagolási útmutatója szerint” (1)

Tehát magyarul a kötelező ásványi anyagokat a felhasználónak magának kell kézzel, manuálisan adagolnia az ivóvizéhez.

Ennek a legnagyobb hátránya, hogy a későbbiekben a felhasználó vásárol-e „ásványvisszapótló port“ és mikor például rohanásban van akkor lesz-e ideje kimérni és bekeverni a vízébe.

Ökonet / Biocom

A víztisztító berendezések forgalmazását annak idején egy török gyártású készülékkel (Aura néven) kezdték, mely árban a drágábbak közé tartozott.

Aztán pár év múlva áttértek egy (főleg az ő értékesítési rendszerükben igencsak olcsónak számító) készülékcsalád forgalmazására.

Amway eSpring

Bár ezt a készüléket víztisztítónak nevezik, azonban – ahogy saját maguk írják – szűrőt tartalmaz, UV lámpával kiegészítve.

Vagyis a készülék nem valódi víztisztító, hanem vízszűrő.

A vállalat azt írja róla: „a legkorszerűbb technológia”.

Nagyon esztétikus a készülék, úgy néz ki, mint egy „UFO“, világít és villog.

A készülék szűrőként nem kerül bekötésre a lefolyóba, tehát az általa kiválasztott szennyezőanyagokat magában raktározza amíg nem telítődik.

Aztán pedig…

Ami annak tükrében, hogy a nemzetközi űrállomás jelenleg milyen technológiát használ, a „legkorszerűbb technológia” kifejezés sajnos ennél a készüléknél egy “kicsit” túlzás.

Különböző „olcsó” víztisztító készülékek

Ezeknél a készüléknél a vásárló gyakran ugyanazokkal a problémákkal szembesül:

– A vásárlás után, legtöbbször az ügyfélnek kell beszerelnie.

– A csatlakozók esetleg nem illeszkednek, és éppen ezért nem lehet a szabványos hálózatra kötni a gépet. Ehhez az ügyfélnek átalakítókat kell vennie külön.

– A beszerelés után a nyomáspróbánál folyik a víz a készülékből.

– A készülék karbantartása nem mindig megoldott. A márkák gyorsan kifutnak és az új szűrők nem kompatibilisek a régivel. Sajnos ez sokszor csak az első pár karbantartás után derül ki.

Éppen ezért nem gazdaságos nem megbízható forrásból származó, nem megbízható készüléket vásárolni.

Ezek szükségesek ahhoz, hogy folyamatosan és hosszútávon jó minőségű ivóvizet tudjunk biztosítani.

A víztisztító vásárlása

Két alapvető lehetőség közül választhatunk:

Vízszűrőt vagy ivóvíztisztító berendezést kívánunk venni.

Ahogy írtuk korábban, a vízszűrő ugyan eltávolít egynéhány összetevőt a csapvízből (lebegő szennyeződés, klór, egy-két szerves anyag), de a „komolyabb” szennyeződéseket (úgy
mint nehézfémek, toxikus anyagok, vegyszerek, hormonok, gyógyszer maradványok, stb.) még benne hagyják az ivóvízben. Fennáll a veszélye annak is, hogy a kiszűrt anyag, miután a szűrő telítődött, visszamosódik az ivóvízbe.

A másik eljárás 98-99%-osan megtisztítja az ivóvizet. Így a fogyasztó tökéletes biztonságban van, bármi történik a vízzel a készülék előtt.

Így a biztonságotok ezzel a készülékkel tökéletes. Bármi kerül a készülék előtt a csapvízbe, a készüléken nem képes rajta áthatolni.

Hogyan válassz víztisztítót?

Csak fordított ozmózis elvén működő készüléket vásárolj!

– A fordított ozmózis elvén működő készülékekben általában az ozmózis membrán elé elhelyeznek egy három lépcsőből álló előszűrő rendszert. Ennek a célja, hogy készülék legfontosabb alkatrészét, a nagyon finom szerkezetű és sérülékeny (ugye 0,0001 mikronos lyukak vannak benne) ozmózis membránt ne kelljen túl gyakran (pl. pár hetente helyett pár évente) cserélni, tehát megóvjuk az előszűrő rendszerrel
a nagyobb szennyezőanyagoktól.

– A három előszűrő megosztása a következő: 2 db aktívszén szűrő és egy db polipropilén szűrő.

– Milyen minőségű ozmózis membránt (ami a készülék lelke, mert ugye „ő” készíti a tiszta vizet) használunk. Eredeti amerikai ozmózis membrán legyen benne. Az utángyártott nem biztosítja azt a tisztaságú ivóvizet, mint az eredeti amerikai, emellett gyakoribb cserét is igényel.

– A készülék stabil fémvázra legyen szerelve. Amikor a szűrőtartályok megtelnek vízzel, annak jelentős súlya van, azt hosszútávon bírnia kell a váznak. Nagyon nem szerencsés, ha eltörik.

– A tiszta víz tárolására használatos tartály (orvosi) műanyagból készüljön, mert a fémek idővel kirohadnak.

(1)http://www.zepter.hu/MainMenu/Products/ HomeCare/Cleansy-Water/Edel-Wasser.aspx

Lényeges! Ahogy a lenti ábrán látható, a jó minőségű fordított ozmózissal működő rendszer esetén kapjuk meg a legjobb minőségű vizet. Ez a víz áll tisztaságban és minőségben legközelebb ahhoz, amit az őseink még a környezetszennyezés kora előtt fogyasztottak.
(Az ábrán a conventional particle filtration jelöli a hagyományos szűrő működési tartományát, a Reverse Osmosis pedig a Fordított Ozmózis elven működő víztisztító tartományát. Látható, hogy az ozmózis membránon a vízen kívül semmi sem képes áthatolni, a hagyományos szűrőn pedig a komolyabb szennyezőanyagok átjutnak).

Van egy jó és egy rossz hírünk:

Vannak a fentebb említett minimum 3-400.000 Ft-os készülékek.

Ezek néhány tulajdonságát már ismertettem.

És van a másik véglet, az olcsó készülékek.

A gyenge minőségű, olcsó készülékek pont arra a célra nem alkalmasak, amelyre igazán szükségünk lenne: egyrészt nem fogják eltávolítani az ivóvízből a legveszélyesebb anyagokat (nehézfémek, hormon- és gyógyszermaradványok, azbeszt stb.), másrészt a gyenge minőségű alkatrészeknek köszönhetően gyakoribb, akár 3-6 hónapos karbantartást igényelnek.

Arra törekedtünk immáron több, mint 15 éve, hogy olyan technológiát és készüléket tudjunk adni az embereknek, családoknak, intézmények dolgozóinak, amely hosszútávon megfelelő minőséget biztosít mind a készülékre, mind az abból kikerülő ivóvízre és anyagilag is kivitelezhető legyen egy átlag Magyar család számára.

Ezáltal:

– biztonságot adunk a családoknak (mindig tudják milyen ivóvíz kerül a pohárba), – ivásra-főzésre korlátlan mennyiségben,
– nem kell cipelni, tárolni a palackos vizeket
– még a természetet is megóvjuk a felesleges PET palackoktól,
– és összességében mindezt literenként 5-6 forintért…

Ez a meghatározás sajnos nem teljesen pontos, a szűrők cseréjét nem az idő tényező adja meg, hanem a rajtuk átfolyó víz mennyisége és annak a minősége.

Kétségtelen a gyártó nem tudhatja, hogy egy személy mennyi vizet használ naponta és annak milyen a szennyezettsége. Ezért adják meg időre a szűrőcsere esedékességét.

Ennek ellenére sajnos a felhasználó sem lát bele a szűrőbe, hogy mikor telítődött azzal a néhány szennyezőanyaggal, amelyet eltávolított a csapvízből és már esedékes lenne cseréje.

Éppen ezért, ha valóban tiszta vizet szeretnénk előállítani, akkor ennél hatékonyabb megoldásokra van szükségünk.

Desztillálás

A desztilláció a legegyszerűbb folyamat, amely a természetben nap mint nap végbemegy, így keletkezik például az esővíz.

Leegyszerűsítve: a nedvesség a Nap sugárzása hatására elpárolog, előbb- utóbb felhők keletkeznek, majd csapadék formájában visszatér a Föld felszínre.

Az esővíz a természetben található legtisztább víz. Csak a levegőből beleoldódott gázokat és kevés port tartalmaz.

És ne felejtsük: minden földi édesvíz forrása a csapadék.

Ugyanezt a folyamatot mesterségesen is meg tudjuk tenni: hő hatására például
a csapvízből a víz elpárolog, vízgőz keletkezik (a szennyezőanyagok pedig ott maradnak az edényben), melyet ha visszahűtünk („lecsapatunk“), akkor egy nagyon nagy tisztaságú vizet kapunk (olyat, mint amilyen régen volt az esővíz).

A desztillált víz (és így régen az esővíz is) semmi mást nem tartalmazott, mint tiszta vizet, tehát H2O-t. Mentes mindenféle szennyezőanyagtól.

Ez az oka annak, hogy a több rétegen átszivárgott vizek, az úgynevezett ásványvizek teljesen máshogy hatnak az emberi szervezetre, mint ahogy az az évmilliók alatt kialakult.

Az, hogy az emberek több ezer éve isznak kutakból (ásvány)vizet, csak egy másodpercnek tűnik az emberi szervezet kialakulásához képest.

Őseink itták az esővizet, mostak benne (miután nagyon lágy, így nagyon jó a tisztító hatása), ezt adták az állatoknak, stb….

Az esővíz az ájurvéda (ősi indiai tudomány) szerint teljesen más hatást vált ki a szervezetünkben, mint az egyéb vizek. Hűt, élethosszabbító, frissítő, könnyű és fiatalító, az intelligenciát támogatja, csökkenti a fáradékonyságot, a szédülést, a túlzott alvásigényt.(1)

Egyes források szerint jelenleg a világ legdrágább palackozott vize a tasmániai esővíz… Így akkor érthetőbb, hogy miért is.

A tengervízből desztillálással házilag is készíthetünk iható édesvizet. Ipari méretekben ezt a fordított ozmózis technológiával végzik.

(1) https://tamasidr.hu/igyunk-vagy-ne-igyunk/

Fordított Ozmózis technológia

A fordított ozmózis (egy hártyán keresztül a folyadékok áramlása.) technológiát elsősorban az ivóvízkezelés során alkalmazzák, ahol egy zárt rendszerben, nyomás alatt egy féligáteresztő (csak egyik oldalról engedi át a folyadékot) rétegen (másnéven membránon) préselik át a már több lépcsőben előszűrt vizet.

A fordított ozmózis során használt membrán vízáteresztő mérete 0,0001 mikron nagyságú, amely így kiszűri a tisztításra szánt vízben lévő szinte összes fizikai és kémiai szennyező anyagot, valamint a biológiailag aktív szervezeteket is.

(Ozmózis membrán méretarányosan vírussal, baktériummal)

(A fordított ozmózissal működő víztisztító olyan szűrőnek fogható fel amelynek a nyílásainál a baktériumok 1000-szer a vírusok 10-szer nagyobbak.)

A különböző méretű részecskék mérete:

A fordított ozmózis technológiáját először a haditengerészetnél használták a sós tengervízből történő ivóvíz előállítására. A nyugati világban régóta elterjedt, mint háztartási ivóvíztisztítási technológia is, de ma már a Közel-Kelet tehetősebb országai is így nyerik ivóvizüket a tengerből, sőt, Ázsiában már megjelentek a palackozott RO (Fordított Ozmózissal készült) ivóvizek is.(1)
A fordított ozmózissal elvén működő víztisztító egy lépésben eltávolítja a vírusokat, baktériumokat, vegyszereket, nehézfémeket, hormonokat, stb. még a radioaktív részecskéket is kiszűri.

A képen méretarányosan láthatóak a különböző eljárások összehasonlításai a vízben előforduló részecskék mérete
alapján: látható, hogy a Fordított Ozmózis (Reverse Osmosis) technológia 0,0001 mikronos lyukméreténél a vízen kívül minden egyéb részecske nagyobb, tehát egyszerűen nem fér át az ozmózis membránon.

Így az ozmózis membrán egyszerűen kettéválasztja a vizet tiszta vízre és a vízben található egyéb összetevőkre (melyeket azonnal eltávolít a lefolyóba).

A fordított ozmózis eljárással készített ivóvíz tulajdonságai és előnyei:

– Állandó, garantált minőségű ivóvíz a vízvezetékrendszer meghibásodása vagy véletlen vízszennyezés esetén is.

– Mindig a megfelelő mennyiségben és minőségben áll rendelkezésre a forrás tiszta, friss ivóvíz.

– Nem tartalmaz baktériumokat, vírusokat, klórt, vegyi anyagokat, vegyszereket, ipari szennyeződéseket, nehézfémeket, toxikus és rákkeltő anyagokat.

– Hosszantartó jégkocka készíthető a tiszta vízből (később olvad el). – Javítja az italok és ételek ízét.

– Segít a diétázóknak az előírt étrend betartásában. Pl. ez a víz nagyon alkalmas a magas vérnyomásban szenvedő betegek kezelésére, akiknek nátriumszegény diétán kell élniük.

– Nem tartalmaz (szervetlen) ásványi anyagokat, így a legtöbb eltávolítandó salakanyagot, méreganyagot tudja felvenni és kiüríteni a szervezetből.

– Ideális a vasalók, kávéfőző, teafőző üzemeltetéséhez.

– Kiváló alapanyag a legjobb minőségű ételek és italok elkészítéséhez, amelybe valóban kioldódnak az ízek, aromák.

– Az elkészült nagytisztaságú ivóvizet utána kiválóan lehet dúsítani hasznos, szerves ásványi anyagokkal.(2)

Ezt a technológiát használják a nagytisztaságú speciális babavizek készítésénél (ld. Humana bébivíz), a vesedialízis központokban a komolyabb sörgyárak, a Zwack, Coca-Cola (amely palackozva is árulta külföldön) és még rengeteg helyen, ahol odafigyelnek a termékeik minőségére.

Ami a rendszer hatékonyságát mutatja, hogy 2009-ben a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén felszerelt fordított ozmózis elven működő vízkezelő rendszernek köszönhetően az ott tartózkodó asztronauták újrahasznosított vizeletet ihatnak. Ennek segítségével az űrállomás hosszabb ideig önellátó tud maradni és csökkenthető az utánpótlást szállító űrhajók rakománya.(3)

(1) https://hu.wikipedia.org/wiki/Ford%C3%ADtott_ozm%C3%B3zis
(2) csaktisztaforrasbol.hu
(3) ec.europa.eu › pubs › children › pdf › waste_water

Ez a technológia elérhető jelenleg a háztartásokban is.

A házi víztisztítók működése

A vízszűrés és a víztisztítás nem ugyanaz!

Miért?

Mert az emberek általában összekeverik a két fogalmat még pedig azért, mert megtévesztik őket.

Sokszor az egyszerű vízszűrőket is víztisztítónak mondják.

Különbség a vízszűrés és a víztisztítás között

Vízszűrők (pl. egy aktív szén szűrő):

– mikronos nagyságrendben dolgoznak

– csak néhány anyagot távolítanak el a vízből, mert a mikronnál kisebb elemeket (pl.: vírusokat) nem képesek megfogni, lásd fenti ábrák

– ezeket saját magukban raktároznak, tárolnak, melyet, mikor telítődnek, visszamosnak a már megszűrt vízbe

– nem képesek eltávolítani a komolyabb szennyezőanyagokat, úgymint nehézfémek, hormonok, gyógyszermaradványok, stb.

Víztisztítók (pl. fordított ozmózissal):

– a mikronnak a tízezred részére képesek eltávolítani a szennyező anyagokat

– ezeket nem raktározzák, nem tárolják (mármint az ozmózis membrán), hanem azonnal mossák ki a lefolyóba, így nincs esély a tisztított víz visszafertőzésére

– minimum 98%-ban eltávolítja a „komolyabb” szennyező anyagokat is: hormonokat, gyógyszermaradványokat, nehézfémeket, vírusokat, nitrátot, növényvédő szereket, stb.

Az eljárások hatékonysága

Az alábbi táblázat egyszerűen megmutatja, hogy a különféle, eljárások mennyire hatékonyak.

Ez alapján könnyen eldönthető, hogy ki számára mely eljárások az ideálisak.

tablazat

Jelmagyarázat:

– nincs hatás

+/- részleges

+ jó

++ kiváló

Protozoa: állati jellegű egysejtűek

Organikus anyagok: egyéb élő anyagok

THMI és THE: trihalometán és trihaloetilén: metán és etilén származékok, az ivóvíz klórozása által kerülnek ivóvizünkbe, gyakran a bőrirritációt, kellemetlen kiütéseket okozhatnak az arra érzékenyeknél, tehát küdőleg IS
veszélyes.

Anyag szedimentáció:üledéket okozó anyagok az ivóvízben

Szín és íz:a különböző ízt és elszíneződést okozó anyagok
összessége

Azbeszt:erősen rákkeltő anyag, amely a bányászat során az ivóvízbázisokba is bekerülhet.

A táblázatból látszik, hogy jelenleg a leginkább bevált és hatásos technológia a Fordított Ozmózisra épül.

Fordított Ozmózis technológia?

Emlékeztetőnek: a baktériumok mérete 1 mikron, a vírusok mérete 0,02 mikron, a fordított ozmózis szűrő nyílása: 0,0001 mikron.

Ahogy korábban említettük fordított ozmózissal működő víztisztító olyan szűrőnek fogható fel, amelynek a nyílásainál a baktériumok 1000-szer a vírusok

10-szer nagyobbak.

Az ozmózis membrán öntisztító, nem halmozódnak fel benne a szennyeződések mint egy átfolyó rendszerű, hagyományos szűrőben.

A kereskedelemben kapható vízszűrők a hagyományos szűrők kategóriájába tartoznak. Az ozmózis membrán 10.000-szer hatékonyabban „szűr”, mint a hagyományos szűrők.

Az ozmózis jelenség

Az ozmózis során az oldószer áramlik egy félig- áteresztő membránon keresztül az alacsonyabb koncentrációjú oldatból a magasabb koncentrációjú oldat felé.

A membrán átengedi az oldószert – jelen esetben a vizet –, de nem engedi át az oldott anyagot.

Az ozmózis jelenség oka az úgynevezett ozmotikus nyomáskülönbség, amit az oldatok koncentráció különbsége hoz létre.

Maga az ozmózis folyamat akkor jön létre, amikor elválasztunk két különböző sűrűségű oldatot. Minél nagyobb az oldott anyagok sűrűség különbsége, annál nagyobb a nyomás.

Fordított Ozmózis

A fordított ozmózis során az oldószer – esetünkben a víz – áramlik külső nyomás hatására a féligáteresztő membránon keresztül a magasabb koncentrációjú oldatból – szennyezett víz – az alacsonyabb koncentrációjú oldat felé – tisztított víz.
A víz tisztítására kialakított membránok mentén a tisztítandó víz állandó mozgásban van, ami folyamatosan eltávolítja a membrán felületén lerakódó szennyeződéseket.

A tisztításnak ez a módja minden egyéb módszernél hatékonyabb, hiszen a membrán tulajdonságaiból adódóan a szűrő eltávolítja a baktériumoknál ezerszer kisebb szennyeződéseket is az ivóvízből.(1)

(1) http://csaktisztaforrasbol.hu/technologiai-leiras/

Ma az USA-ban és az arab országokban a Fordított Ozmózis eljárással előállított ivóvíznek nagyobb a megbecsülése és magasabb áron lehet értékesíteni mint az ásványvizeket.

Fordított Ozmózis

LUX

A Lux készülék, bypass szeleppel felszeret hibrid.

Bypass szelep:egy olyan állítható, szabályozható szelep, amely alkalmas kétféle folyadék előre beállított arányú összekeverésére.

Vagyis arra szolgál, hogy a csapvizet! visszakeverje a tisztított vízhez.

Ahogy a Lux készülék használati utasításában olvasható:
„Az egészséges és ízletes víz eléréséhez a víz oldott ásványi anyag tartalmát, (min. 50 mg/l CaO) a Lux szakembere beállítja a telepítés során.”

Ők a bypass szelepet ásványi anyag állítónak hívják, ami tulajdonképpen igaz is. Magyarul, hogy mennyi csapvizet keverjen a készülék a már megtisztított vízhez.

Ezekután kérdéses, mennyire lesz tiszta az a “tisztított” víz, amelyhez hozzákeverik a tisztítandó csapvizet.

Zepter

Itt a tisztított víz (sajnos) kötelező kalcium mennyiségének egy másik érdekes megvalósításával találkozhatunk, ahogy ők írják:

„a készülékhez biztosított ásvány visszapótló porral biztosítható, a készülék használati útmutatója és az ásványvisszapótló por adagolási útmutatója szerint” (1)

Tehát magyarul a kötelező ásványi anyagokat a felhasználónak magának kell kézzel, manuálisan adagolnia az ivóvizéhez.

Ennek a legnagyobb hátránya, hogy a későbbiekben a felhasználó vásárol-e „ásványvisszapótló port“ és mikor például rohanásban van akkor lesz-e ideje kimérni és bekeverni a vízébe.

Ökonet / Biocom

A víztisztító berendezések forgalmazását annak idején egy török gyártású készülékkel (Aura néven) kezdték, mely árban a drágábbak közé tartozott.

Aztán pár év múlva áttértek egy (főleg az ő értékesítési rendszerükben igencsak olcsónak számító) készülékcsalád forgalmazására.

Amway eSpring

Bár ezt a készüléket víztisztítónak nevezik, azonban – ahogy saját maguk írják – szűrőt tartalmaz, UV lámpával kiegészítve.

Vagyis a készülék nem valódi víztisztító, hanem vízszűrő.

A vállalat azt írja róla: „a legkorszerűbb technológia”.

Nagyon esztétikus a készülék, úgy néz ki, mint egy „UFO“, világít és villog.

A készülék szűrőként nem kerül bekötésre a lefolyóba, tehát az általa kiválasztott szennyezőanyagokat magában raktározza amíg nem telítődik.

Aztán pedig…

Ami annak tükrében, hogy a nemzetközi űrállomás jelenleg milyen technológiát használ, a „legkorszerűbb technológia” kifejezés sajnos ennél a készüléknél egy “kicsit” túlzás.

Különböző „olcsó” víztisztító készülékek

Ezeknél a készüléknél a vásárló gyakran ugyanazokkal a problémákkal szembesül:

– A vásárlás után, legtöbbször az ügyfélnek kell beszerelnie.

– A csatlakozók esetleg nem illeszkednek, és éppen ezért nem lehet a szabványos hálózatra kötni a gépet. Ehhez az ügyfélnek átalakítókat kell vennie külön.

– A beszerelés után a nyomáspróbánál folyik a víz a készülékből.

– A készülék karbantartása nem mindig megoldott. A márkák gyorsan kifutnak és az új szűrők nem kompatibilisek a régivel. Sajnos ez sokszor csak az első pár karbantartás után derül ki.

Éppen ezért nem gazdaságos nem megbízható forrásból származó, nem megbízható készüléket vásárolni.

Ezek szükségesek ahhoz, hogy folyamatosan és hosszútávon jó minőségű ivóvizet tudjunk biztosítani.

A víztisztító vásárlása

Két alapvető lehetőség közül választhatunk:

Vízszűrőt vagy ivóvíztisztító berendezést kívánunk venni.

Ahogy írtuk korábban, a vízszűrő ugyan eltávolít egynéhány összetevőt a csapvízből (lebegő szennyeződés, klór, egy-két szerves anyag), de a „komolyabb” szennyeződéseket (úgy
mint nehézfémek, toxikus anyagok, vegyszerek, hormonok, gyógyszer maradványok, stb.) még benne hagyják az ivóvízben. Fennáll a veszélye annak is, hogy a kiszűrt anyag, miután a szűrő telítődött, visszamosódik az ivóvízbe.

A másik eljárás 98-99%-osan megtisztítja az ivóvizet. Így a fogyasztó tökéletes biztonságban van, bármi történik a vízzel a készülék előtt.

Így a biztonságotok ezzel a készülékkel tökéletes. Bármi kerül a készülék előtt a csapvízbe, a készüléken nem képes rajta áthatolni.

Hogyan válassz víztisztítót?

Csak fordított ozmózis elvén működő készüléket vásárolj!

– A fordított ozmózis elvén működő készülékekben általában az ozmózis membrán elé elhelyeznek egy három lépcsőből álló előszűrő rendszert. Ennek a célja, hogy készülék legfontosabb alkatrészét, a nagyon finom szerkezetű és sérülékeny (ugye 0,0001 mikronos lyukak vannak benne) ozmózis membránt ne kelljen túl gyakran (pl. pár hetente helyett pár évente) cserélni, tehát megóvjuk az előszűrő rendszerrel
a nagyobb szennyezőanyagoktól.

– A három előszűrő megosztása a következő: 2 db aktívszén szűrő és egy db polipropilén szűrő.

– Milyen minőségű ozmózis membránt (ami a készülék lelke, mert ugye „ő” készíti a tiszta vizet) használunk. Eredeti amerikai ozmózis membrán legyen benne. Az utángyártott nem biztosítja azt a tisztaságú ivóvizet, mint az eredeti amerikai, emellett gyakoribb cserét is igényel.

– A készülék stabil fémvázra legyen szerelve. Amikor a szűrőtartályok megtelnek vízzel, annak jelentős súlya van, azt hosszútávon bírnia kell a váznak. Nagyon nem szerencsés, ha eltörik.

– A tiszta víz tárolására használatos tartály (orvosi) műanyagból készüljön, mert a fémek idővel kirohadnak.

(1)http://www.zepter.hu/MainMenu/Products/ HomeCare/Cleansy-Water/Edel-Wasser.aspx

Lényeges! Ahogy a lenti ábrán látható, a jó minőségű fordított ozmózissal működő rendszer esetén kapjuk meg a legjobb minőségű vizet. Ez a víz áll tisztaságban és minőségben legközelebb ahhoz, amit az őseink még a környezetszennyezés kora előtt fogyasztottak.
(Az ábrán a conventional particle filtration jelöli a hagyományos szűrő működési tartományát, a Reverse Osmosis pedig a Fordított Ozmózis elven működő víztisztító tartományát. Látható, hogy az ozmózis membránon a vízen kívül semmi sem képes áthatolni, a hagyományos szűrőn pedig a komolyabb szennyezőanyagok átjutnak).

Van egy jó és egy rossz hírünk:

Vannak a fentebb említett minimum 3-400.000 Ft-os készülékek.

Ezek néhány tulajdonságát már ismertettem.

És van a másik véglet, az olcsó készülékek.

A gyenge minőségű, olcsó készülékek pont arra a célra nem alkalmasak, amelyre igazán szükségünk lenne: egyrészt nem fogják eltávolítani az ivóvízből a legveszélyesebb anyagokat (nehézfémek, hormon- és gyógyszermaradványok, azbeszt stb.), másrészt a gyenge minőségű alkatrészeknek köszönhetően gyakoribb, akár 3-6 hónapos karbantartást igényelnek.

Arra törekedtünk immáron több, mint 15 éve, hogy olyan technológiát és készüléket tudjunk adni az embereknek, családoknak, intézmények dolgozóinak, amely hosszútávon megfelelő minőséget biztosít mind a készülékre, mind az abból kikerülő ivóvízre és anyagilag is kivitelezhető legyen egy átlag Magyar család számára.

Ezáltal:

– biztonságot adunk a családoknak (mindig tudják milyen ivóvíz kerül a pohárba), – ivásra-főzésre korlátlan mennyiségben,
– nem kell cipelni, tárolni a palackos vizeket
– még a természetet is megóvjuk a felesleges PET palackoktól,
– és összességében mindezt literenként 5-6 forintért…

Ez a meghatározás sajnos nem teljesen pontos, a szűrők cseréjét nem az idő tényező adja meg, hanem a rajtuk átfolyó víz mennyisége és annak a minősége.

Kétségtelen a gyártó nem tudhatja, hogy egy személy mennyi vizet használ naponta és annak milyen a szennyezettsége. Ezért adják meg időre a szűrőcsere esedékességét.

Ennek ellenére sajnos a felhasználó sem lát bele a szűrőbe, hogy mikor telítődött azzal a néhány szennyezőanyaggal, amelyet eltávolított a csapvízből és már esedékes lenne cseréje.

Éppen ezért, ha valóban tiszta vizet szeretnénk előállítani, akkor ennél hatékonyabb megoldásokra van szükségünk.

Desztillálás

A desztilláció a legegyszerűbb folyamat, amely a természetben nap mint nap végbemegy, így keletkezik például az esővíz.

Leegyszerűsítve: a nedvesség a Nap sugárzása hatására elpárolog, előbb- utóbb felhők keletkeznek, majd csapadék formájában visszatér a Föld felszínre.

Az esővíz a természetben található legtisztább víz. Csak a levegőből beleoldódott gázokat és kevés port tartalmaz.

És ne felejtsük: minden földi édesvíz forrása a csapadék.

Ugyanezt a folyamatot mesterségesen is meg tudjuk tenni: hő hatására például
a csapvízből a víz elpárolog, vízgőz keletkezik (a szennyezőanyagok pedig ott maradnak az edényben), melyet ha visszahűtünk („lecsapatunk“), akkor egy nagyon nagy tisztaságú vizet kapunk (olyat, mint amilyen régen volt az esővíz).

A desztillált víz (és így régen az esővíz is) semmi mást nem tartalmazott, mint tiszta vizet, tehát H2O-t. Mentes mindenféle szennyezőanyagtól.

Ez az oka annak, hogy a több rétegen átszivárgott vizek, az úgynevezett ásványvizek teljesen máshogy hatnak az emberi szervezetre, mint ahogy az az évmilliók alatt kialakult.

Az, hogy az emberek több ezer éve isznak kutakból (ásvány)vizet, csak egy másodpercnek tűnik az emberi szervezet kialakulásához képest.

Őseink itták az esővizet, mostak benne (miután nagyon lágy, így nagyon jó a tisztító hatása), ezt adták az állatoknak, stb….

Az esővíz az ájurvéda (ősi indiai tudomány) szerint teljesen más hatást vált ki a szervezetünkben, mint az egyéb vizek. Hűt, élethosszabbító, frissítő, könnyű és fiatalító, az intelligenciát támogatja, csökkenti a fáradékonyságot, a szédülést, a túlzott alvásigényt.(1)

Egyes források szerint jelenleg a világ legdrágább palackozott vize a tasmániai esővíz… Így akkor érthetőbb, hogy miért is.

A tengervízből desztillálással házilag is készíthetünk iható édesvizet. Ipari méretekben ezt a fordított ozmózis technológiával végzik.

(1) https://tamasidr.hu/igyunk-vagy-ne-igyunk/

Fordított Ozmózis technológia

A fordított ozmózis (egy hártyán keresztül a folyadékok áramlása.) technológiát elsősorban az ivóvízkezelés során alkalmazzák, ahol egy zárt rendszerben, nyomás alatt egy féligáteresztő (csak egyik oldalról engedi át a folyadékot) rétegen (másnéven membránon) préselik át a már több lépcsőben előszűrt vizet.

A fordított ozmózis során használt membrán vízáteresztő mérete 0,0001 mikron nagyságú, amely így kiszűri a tisztításra szánt vízben lévő szinte összes fizikai és kémiai szennyező anyagot, valamint a biológiailag aktív szervezeteket is.

(Ozmózis membrán méretarányosan vírussal, baktériummal)

(A fordított ozmózissal működő víztisztító olyan szűrőnek fogható fel amelynek a nyílásainál a baktériumok 1000-szer a vírusok 10-szer nagyobbak.)

A különböző méretű részecskék mérete:

A fordított ozmózis technológiáját először a haditengerészetnél használták a sós tengervízből történő ivóvíz előállítására. A nyugati világban régóta elterjedt, mint háztartási ivóvíztisztítási technológia is, de ma már a Közel-Kelet tehetősebb országai is így nyerik ivóvizüket a tengerből, sőt, Ázsiában már megjelentek a palackozott RO (Fordított Ozmózissal készült) ivóvizek is.(1)
A fordított ozmózissal elvén működő víztisztító egy lépésben eltávolítja a vírusokat, baktériumokat, vegyszereket, nehézfémeket, hormonokat, stb. még a radioaktív részecskéket is kiszűri.

A képen méretarányosan láthatóak a különböző eljárások összehasonlításai a vízben előforduló részecskék mérete
alapján: látható, hogy a Fordított Ozmózis (Reverse Osmosis) technológia 0,0001 mikronos lyukméreténél a vízen kívül minden egyéb részecske nagyobb, tehát egyszerűen nem fér át az ozmózis membránon.

Így az ozmózis membrán egyszerűen kettéválasztja a vizet tiszta vízre és a vízben található egyéb összetevőkre (melyeket azonnal eltávolít a lefolyóba).

A fordított ozmózis eljárással készített ivóvíz tulajdonságai és előnyei:

– Állandó, garantált minőségű ivóvíz a vízvezetékrendszer meghibásodása vagy véletlen vízszennyezés esetén is.

– Mindig a megfelelő mennyiségben és minőségben áll rendelkezésre a forrás tiszta, friss ivóvíz.

– Nem tartalmaz baktériumokat, vírusokat, klórt, vegyi anyagokat, vegyszereket, ipari szennyeződéseket, nehézfémeket, toxikus és rákkeltő anyagokat.

– Hosszantartó jégkocka készíthető a tiszta vízből (később olvad el). – Javítja az italok és ételek ízét.

– Segít a diétázóknak az előírt étrend betartásában. Pl. ez a víz nagyon alkalmas a magas vérnyomásban szenvedő betegek kezelésére, akiknek nátriumszegény diétán kell élniük.

– Nem tartalmaz (szervetlen) ásványi anyagokat, így a legtöbb eltávolítandó salakanyagot, méreganyagot tudja felvenni és kiüríteni a szervezetből.

– Ideális a vasalók, kávéfőző, teafőző üzemeltetéséhez.

– Kiváló alapanyag a legjobb minőségű ételek és italok elkészítéséhez, amelybe valóban kioldódnak az ízek, aromák.

– Az elkészült nagytisztaságú ivóvizet utána kiválóan lehet dúsítani hasznos, szerves ásványi anyagokkal.(2)

Ezt a technológiát használják a nagytisztaságú speciális babavizek készítésénél (ld. Humana bébivíz), a vesedialízis központokban a komolyabb sörgyárak, a Zwack, Coca-Cola (amely palackozva is árulta külföldön) és még rengeteg helyen, ahol odafigyelnek a termékeik minőségére.

Ami a rendszer hatékonyságát mutatja, hogy 2009-ben a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén felszerelt fordított ozmózis elven működő vízkezelő rendszernek köszönhetően az ott tartózkodó asztronauták újrahasznosított vizeletet ihatnak. Ennek segítségével az űrállomás hosszabb ideig önellátó tud maradni és csökkenthető az utánpótlást szállító űrhajók rakománya.(3)

(1) https://hu.wikipedia.org/wiki/Ford%C3%ADtott_ozm%C3%B3zis
(2) csaktisztaforrasbol.hu
(3) ec.europa.eu › pubs › children › pdf › waste_water

Ez a technológia elérhető jelenleg a háztartásokban is.

A házi víztisztítók működése

A vízszűrés és a víztisztítás nem ugyanaz!

Miért?

Mert az emberek általában összekeverik a két fogalmat még pedig azért, mert megtévesztik őket.

Sokszor az egyszerű vízszűrőket is víztisztítónak mondják.

Különbség a vízszűrés és a víztisztítás között

Vízszűrők (pl. egy aktív szén szűrő):

– mikronos nagyságrendben dolgoznak

– csak néhány anyagot távolítanak el a vízből, mert a mikronnál kisebb elemeket (pl.: vírusokat) nem képesek megfogni, lásd fenti ábrák

– ezeket saját magukban raktároznak, tárolnak, melyet, mikor telítődnek, visszamosnak a már megszűrt vízbe

– nem képesek eltávolítani a komolyabb szennyezőanyagokat, úgymint nehézfémek, hormonok, gyógyszermaradványok, stb.

Víztisztítók (pl. fordított ozmózissal):

– a mikronnak a tízezred részére képesek eltávolítani a szennyező anyagokat

– ezeket nem raktározzák, nem tárolják (mármint az ozmózis membrán), hanem azonnal mossák ki a lefolyóba, így nincs esély a tisztított víz visszafertőzésére

– minimum 98%-ban eltávolítja a „komolyabb” szennyező anyagokat is: hormonokat, gyógyszermaradványokat, nehézfémeket, vírusokat, nitrátot, növényvédő szereket, stb.

Az eljárások hatékonysága

Az alábbi táblázat egyszerűen megmutatja, hogy a különféle, eljárások mennyire hatékonyak.

Ez alapján könnyen eldönthető, hogy ki számára mely eljárások az ideálisak.

tablazat

Jelmagyarázat:

– nincs hatás

+/- részleges

+ jó

++ kiváló

Protozoa: állati jellegű egysejtűek

Organikus anyagok: egyéb élő anyagok

THMI és THE: trihalometán és trihaloetilén: metán és etilén származékok, az ivóvíz klórozása által kerülnek ivóvizünkbe, gyakran a bőrirritációt, kellemetlen kiütéseket okozhatnak az arra érzékenyeknél, tehát küdőleg IS
veszélyes.

Anyag szedimentáció:üledéket okozó anyagok az ivóvízben

Szín és íz:a különböző ízt és elszíneződést okozó anyagok
összessége

Azbeszt:erősen rákkeltő anyag, amely a bányászat során az ivóvízbázisokba is bekerülhet.

A táblázatból látszik, hogy jelenleg a leginkább bevált és hatásos technológia a Fordított Ozmózisra épül.

Fordított Ozmózis technológia?

Emlékeztetőnek: a baktériumok mérete 1 mikron, a vírusok mérete 0,02 mikron, a fordított ozmózis szűrő nyílása: 0,0001 mikron.

Ahogy korábban említettük fordított ozmózissal működő víztisztító olyan szűrőnek fogható fel, amelynek a nyílásainál a baktériumok 1000-szer a vírusok

10-szer nagyobbak.

Az ozmózis membrán öntisztító, nem halmozódnak fel benne a szennyeződések mint egy átfolyó rendszerű, hagyományos szűrőben.

A kereskedelemben kapható vízszűrők a hagyományos szűrők kategóriájába tartoznak. Az ozmózis membrán 10.000-szer hatékonyabban „szűr”, mint a hagyományos szűrők.

Az ozmózis jelenség

Az ozmózis során az oldószer áramlik egy félig- áteresztő membránon keresztül az alacsonyabb koncentrációjú oldatból a magasabb koncentrációjú oldat felé.

A membrán átengedi az oldószert – jelen esetben a vizet –, de nem engedi át az oldott anyagot.

Az ozmózis jelenség oka az úgynevezett ozmotikus nyomáskülönbség, amit az oldatok koncentráció különbsége hoz létre.

Maga az ozmózis folyamat akkor jön létre, amikor elválasztunk két különböző sűrűségű oldatot. Minél nagyobb az oldott anyagok sűrűség különbsége, annál nagyobb a nyomás.

Fordított Ozmózis

A fordított ozmózis során az oldószer – esetünkben a víz – áramlik külső nyomás hatására a féligáteresztő membránon keresztül a magasabb koncentrációjú oldatból – szennyezett víz – az alacsonyabb koncentrációjú oldat felé – tisztított víz.
A víz tisztítására kialakított membránok mentén a tisztítandó víz állandó mozgásban van, ami folyamatosan eltávolítja a membrán felületén lerakódó szennyeződéseket.

A tisztításnak ez a módja minden egyéb módszernél hatékonyabb, hiszen a membrán tulajdonságaiból adódóan a szűrő eltávolítja a baktériumoknál ezerszer kisebb szennyeződéseket is az ivóvízből.(1)

(1) http://csaktisztaforrasbol.hu/technologiai-leiras/

Ma az USA-ban és az arab országokban a Fordított Ozmózis eljárással előállított ivóvíznek nagyobb a megbecsülése és magasabb áron lehet értékesíteni mint az ásványvizeket.

Fordított Ozmózis

LUX

A Lux készülék, bypass szeleppel felszeret hibrid.

Bypass szelep:egy olyan állítható, szabályozható szelep, amely alkalmas kétféle folyadék előre beállított arányú összekeverésére.

Vagyis arra szolgál, hogy a csapvizet! visszakeverje a tisztított vízhez.

Ahogy a Lux készülék használati utasításában olvasható:
„Az egészséges és ízletes víz eléréséhez a víz oldott ásványi anyag tartalmát, (min. 50 mg/l CaO) a Lux szakembere beállítja a telepítés során.”

Ők a bypass szelepet ásványi anyag állítónak hívják, ami tulajdonképpen igaz is. Magyarul, hogy mennyi csapvizet keverjen a készülék a már megtisztított vízhez.

Ezekután kérdéses, mennyire lesz tiszta az a “tisztított” víz, amelyhez hozzákeverik a tisztítandó csapvizet.

Zepter

Itt a tisztított víz (sajnos) kötelező kalcium mennyiségének egy másik érdekes megvalósításával találkozhatunk, ahogy ők írják:

„a készülékhez biztosított ásvány visszapótló porral biztosítható, a készülék használati útmutatója és az ásványvisszapótló por adagolási útmutatója szerint” (1)

Tehát magyarul a kötelező ásványi anyagokat a felhasználónak magának kell kézzel, manuálisan adagolnia az ivóvizéhez.

Ennek a legnagyobb hátránya, hogy a későbbiekben a felhasználó vásárol-e „ásványvisszapótló port“ és mikor például rohanásban van akkor lesz-e ideje kimérni és bekeverni a vízébe.

Ökonet / Biocom

A víztisztító berendezések forgalmazását annak idején egy török gyártású készülékkel (Aura néven) kezdték, mely árban a drágábbak közé tartozott.

Aztán pár év múlva áttértek egy (főleg az ő értékesítési rendszerükben igencsak olcsónak számító) készülékcsalád forgalmazására.

Amway eSpring

Bár ezt a készüléket víztisztítónak nevezik, azonban – ahogy saját maguk írják – szűrőt tartalmaz, UV lámpával kiegészítve.

Vagyis a készülék nem valódi víztisztító, hanem vízszűrő.

A vállalat azt írja róla: „a legkorszerűbb technológia”.

Nagyon esztétikus a készülék, úgy néz ki, mint egy „UFO“, világít és villog.

A készülék szűrőként nem kerül bekötésre a lefolyóba, tehát az általa kiválasztott szennyezőanyagokat magában raktározza amíg nem telítődik.

Aztán pedig…

Ami annak tükrében, hogy a nemzetközi űrállomás jelenleg milyen technológiát használ, a „legkorszerűbb technológia” kifejezés sajnos ennél a készüléknél egy “kicsit” túlzás.

Különböző „olcsó” víztisztító készülékek

Ezeknél a készüléknél a vásárló gyakran ugyanazokkal a problémákkal szembesül:

– A vásárlás után, legtöbbször az ügyfélnek kell beszerelnie.

– A csatlakozók esetleg nem illeszkednek, és éppen ezért nem lehet a szabványos hálózatra kötni a gépet. Ehhez az ügyfélnek átalakítókat kell vennie külön.

– A beszerelés után a nyomáspróbánál folyik a víz a készülékből.

– A készülék karbantartása nem mindig megoldott. A márkák gyorsan kifutnak és az új szűrők nem kompatibilisek a régivel. Sajnos ez sokszor csak az első pár karbantartás után derül ki.

Éppen ezért nem gazdaságos nem megbízható forrásból származó, nem megbízható készüléket vásárolni.

Ezek szükségesek ahhoz, hogy folyamatosan és hosszútávon jó minőségű ivóvizet tudjunk biztosítani.

A víztisztító vásárlása

Két alapvető lehetőség közül választhatunk:

Vízszűrőt vagy ivóvíztisztító berendezést kívánunk venni.

Ahogy írtuk korábban, a vízszűrő ugyan eltávolít egynéhány összetevőt a csapvízből (lebegő szennyeződés, klór, egy-két szerves anyag), de a „komolyabb” szennyeződéseket (úgy
mint nehézfémek, toxikus anyagok, vegyszerek, hormonok, gyógyszer maradványok, stb.) még benne hagyják az ivóvízben. Fennáll a veszélye annak is, hogy a kiszűrt anyag, miután a szűrő telítődött, visszamosódik az ivóvízbe.

A másik eljárás 98-99%-osan megtisztítja az ivóvizet. Így a fogyasztó tökéletes biztonságban van, bármi történik a vízzel a készülék előtt.

Így a biztonságotok ezzel a készülékkel tökéletes. Bármi kerül a készülék előtt a csapvízbe, a készüléken nem képes rajta áthatolni.

Hogyan válassz víztisztítót?

Csak fordított ozmózis elvén működő készüléket vásárolj!

– A fordított ozmózis elvén működő készülékekben általában az ozmózis membrán elé elhelyeznek egy három lépcsőből álló előszűrő rendszert. Ennek a célja, hogy készülék legfontosabb alkatrészét, a nagyon finom szerkezetű és sérülékeny (ugye 0,0001 mikronos lyukak vannak benne) ozmózis membránt ne kelljen túl gyakran (pl. pár hetente helyett pár évente) cserélni, tehát megóvjuk az előszűrő rendszerrel
a nagyobb szennyezőanyagoktól.

– A három előszűrő megosztása a következő: 2 db aktívszén szűrő és egy db polipropilén szűrő.

– Milyen minőségű ozmózis membránt (ami a készülék lelke, mert ugye „ő” készíti a tiszta vizet) használunk. Eredeti amerikai ozmózis membrán legyen benne. Az utángyártott nem biztosítja azt a tisztaságú ivóvizet, mint az eredeti amerikai, emellett gyakoribb cserét is igényel.

– A készülék stabil fémvázra legyen szerelve. Amikor a szűrőtartályok megtelnek vízzel, annak jelentős súlya van, azt hosszútávon bírnia kell a váznak. Nagyon nem szerencsés, ha eltörik.

– A tiszta víz tárolására használatos tartály (orvosi) műanyagból készüljön, mert a fémek idővel kirohadnak.

(1)http://www.zepter.hu/MainMenu/Products/ HomeCare/Cleansy-Water/Edel-Wasser.aspx

Lényeges! Ahogy a lenti ábrán látható, a jó minőségű fordított ozmózissal működő rendszer esetén kapjuk meg a legjobb minőségű vizet. Ez a víz áll tisztaságban és minőségben legközelebb ahhoz, amit az őseink még a környezetszennyezés kora előtt fogyasztottak.
(Az ábrán a conventional particle filtration jelöli a hagyományos szűrő működési tartományát, a Reverse Osmosis pedig a Fordított Ozmózis elven működő víztisztító tartományát. Látható, hogy az ozmózis membránon a vízen kívül semmi sem képes áthatolni, a hagyományos szűrőn pedig a komolyabb szennyezőanyagok átjutnak).

Van egy jó és egy rossz hírünk:

Vannak a fentebb említett minimum 3-400.000 Ft-os készülékek.

Ezek néhány tulajdonságát már ismertettem.

És van a másik véglet, az olcsó készülékek.

A gyenge minőségű, olcsó készülékek pont arra a célra nem alkalmasak, amelyre igazán szükségünk lenne: egyrészt nem fogják eltávolítani az ivóvízből a legveszélyesebb anyagokat (nehézfémek, hormon- és gyógyszermaradványok, azbeszt stb.), másrészt a gyenge minőségű alkatrészeknek köszönhetően gyakoribb, akár 3-6 hónapos karbantartást igényelnek.

Arra törekedtünk immáron több, mint 15 éve, hogy olyan technológiát és készüléket tudjunk adni az embereknek, családoknak, intézmények dolgozóinak, amely hosszútávon megfelelő minőséget biztosít mind a készülékre, mind az abból kikerülő ivóvízre és anyagilag is kivitelezhető legyen egy átlag Magyar család számára.

Ezáltal:

– biztonságot adunk a családoknak (mindig tudják milyen ivóvíz kerül a pohárba), – ivásra-főzésre korlátlan mennyiségben,
– nem kell cipelni, tárolni a palackos vizeket
– még a természetet is megóvjuk a felesleges PET palackoktól,
– és összességében mindezt literenként 5-6 forintért…

Kérje ingyenes vízminőség vizsgálatunkat!

Kérje ingyenes vízminőség vizsgálatunkat!

Kérje ingyenes vízminőség vizsgálatunkat!