Hogyan lehet megállapítani a víz minőségét?

1. A vízkő

Biztos találkoztál már otthonodban a vízkővel a tea- kávéfőződben, a zuhanyzóban, mosogatóban, a fürdőszobában stb.

Emellett a nem látható helyeken tönkreteszi a vízzel működő berendezéseinket, csöveinket is például.

A vízkő elsősorban melegítés hatására csapódik ki a csapvízből.

Amire pedig sokan nem gondolnak: a vízkő nem csak a fent említett helyeken fog megjelenni, hanem bennünk is lerakódik:

– epekő – vesekő – érelmeszedés – stb. formájában.

Ezért is célszerű tisztított, lágy, vízkőtől mentes ivóvizet fogyasztani.

Korábban már említettem, hogy őseink felszíni, lágy vizeket fogyasztottak, patakok, folyók, tavak vizét, melyek lágyak voltak, így nem csapódhatott ki belőlük a vízkő, ezáltal (is) számukra ismeretlenek voltak a fent felsorolt problémák.

2. A víz keménysége

Vízkeménységnek a vízben oldott ásványi anyagok mennyiségét nevezzük. A kemény víz hatással van a víz lehetséges felhasználási módjaira, és annak egészségügyi állapotunkat is befolyásolja.

A víz keménységét a benne oldott kalcium- és magnéziumsók mennyisége befolyásolja.

A változó keménységet (más nevén karbonátkeménység) a kalcium-hidrogén-karbonát (Ca(HCO3)2), illetve a magnézium- hidrogén-karbonát (Mg(HCO3)2) mennyisége okozza. Ezek mennyisége forralással csökkenthető, mivel ilyenkor vízben oldhatatlan karbonátok formájában (CaCO3) kiválnak.

Az állandó keménységet a szulfátok, kloridok okozzák (kénsavas és sósavas sók, mint kalcium-szulfát, kalcium-klorid, magnézium- szulfát stb.), melyek hő hatására sem válnak ki.

A két keménység együttesen adja meg a víz összkeménységét. – forrás: Wikipédia

Amint ismert, Magyarország döntő részén kemény és nagyon kemény a csapvíz:

A zöld jelzi a lágy helyeket (ebből van a legkevesebb, a sárga a keményt, a piros pedig a nagyon keményt.

Forrás

3. Ásványi anyagok mérése

A víz keménységét német keménységi fokban (nk°) is kifejezhetjük.

Egy német keménységi fok 10 milligramm/liter kalciumoxiddal egyenértékű kalcium és/vagy magnézium ionnak felel meg.

Tehát ha egy víz pl. 153 milligramm/liter ásványi anyagot (elsősorban calcium és/vagy magnesium iont) tartalmaz, akkor annak a keménysége 15 nk° lesz.

Egy kis táblázat, hogy a különböző keménységű vizeket hová soroljuk:

tablazat2
(forrás: wikipédia)

4. Palackozott víz kontra csapvíz

Az európaiak több palackozott vizet vásárolnak, mint valaha.
A palackozott vízekre sokkal kevésbé szigorú szabályok vonatkoznak és kevésbé ellenőrzik, ráadásul semi nem bizonyítja, hogy egészségesebb lenne, mint a csapvíz.

Bizonyos természetes ásványvizek egyes csoportok (és talán nem csak egyes csoportok – szerk.) – például csecsemők és kisgyermekek – esetében az ajánlottnál nagyobb mennyiségben tartalmaznak oldott ásványi anyagokat.

Aggodalomra adnak okot a (PET) palackok gyártásához használt műanyagokban megtalálható vegyi anyagok is.

A palackozott víznek jóval nagyobb a környezetre gyakorolt hatása is. Igen nagy mennyiségű erőforrásokra és energiára van szükség a csomagolóanyag gyártásához és ártalmatlanításához, melynek 80%- a egyszer használatos, újra nem tölthető palack. Az újrahasznosításra nem kerülő műanyag palackok lebomlása hosszú évtizedekig tart. Mindezen felől még ott vannak a palackozott víz szállításának környezeti hatásai is, ideértve a zajt, a forgalmi torlódást, a CO2 és más légyzsennyező kibocsátásokat is. (1)

Ti fogyasztotok-e palackozott vizeket?

Az ásványvizekkel kapcsolatos fő probléma az, hogy az ásványvizekben lévő ásványi anyagok szervetlenek (nem organikusak).

Igaz, hogy elfogyasztásukkal ezen anyagok bejutnak a vérünk keringési rendszerébe, de nem hatolnak be sejtjeinkbe, mert a sejthártya nem ereszti át őket. A sejthártya az ásványi anyag belső fizikai minősége alapján dönt az anyagfelvételről és sejtjeink csupán a már megkötött és ezáltal szervessé vált ásványi anyagokat veszik fel.

Az ásványi anyagok megkötéséhez un. transzporterekre van szükségünk, pl. növényekre, gyümölcsökre, stb. Ezek az anyagok ugyanis képes szerves kötésben megkötni a szervetlenásványi anyagokat.

Szervezetünk csupán szerves formában, a tápanyagokban oldva tudja felvenni az ásványi anyagokat, a vízből közvetlenül nem! (2)

(1)ec.europa.eu › pubs › children › pdf › waste_water

(2)waterforyou.de/trinkwasserqualitaet_und_erkrankungsrate. html

Összefoglalás

A mai világban egyre nagyobb érték a tiszta ivóvíz. És egyre nagyobb érték lesz. Jelenleg több, mint 2 milliárd ember nem jut tiszta ivóvízhez otthonában.

Az intenzív mezőgazdasági termelésnek, az ipari termelés gátlástalanaságának “hála” folyamatosan szennyeződnek ivóvizeink. A vegyipar évente több tízezer új vegyszert fejleszt ki, melyekről fogalmuk sincs, milyen hatással van az élő, elsősorban emberi szervezetre.

Ha ezektől megkívánjuk kímélni magunkat és családunkat, akkor saját magunknak kell tenni azért, hogy garantált tisztaságú ivóvíz kerüljön a poharunkba.

Ehhez nyújtunk segítséget.

Gyakran Ismételt Kérdések

1. Hogyan válasszunk víztisztító berendezést?
2. Hogyan működik a fordított ozmózis?
3. Hogyan működik (leegyszerűsítve) egy fordított ozmozisú víztisztító készülék?

4. Mekkora víznyomás szükséges a 7 Tiszta Forrás víztisztító rendszer üzemeltetéséhez?
5. Hogyan lehet érzékelni a tisztított víz és a csapvíz közötti különbséget?
6. Lehet-e kútvízhez használni az ivóvíztisztítót?
7. Mit jelent a TDS kifejezés? (TDS = Total Dissolved Solids = az oldott anyagok mennyisége)
8. Milyen szennyezőanyagokat távolít el a fordított ozmózisos víztisztító?
9. Eltávolítják a 7 Tiszta Forrás víztisztító rendszerek a hormonokat és gyógyszermaradványokat?
10. Tényleg igaz, hogy ezt a csapvizet előttem már körülbelül 8-an megitták?
11. Mi történik a vízből kiszűrt szennyeződésekkel? 12. A rendszerből eltávolított víz mire használható?
13. Milyen karbantartást igényel a fordított ozmózissal működő víztisztító?
14. Nálunk a vízvezetékre szereltek víztisztítót, miért kellene nekem még egy víztisztító?
15. A már beépített vízlágyító berendezés nem káros a fordított ozmózisos víztisztítóra?
16. A fordított ozmózissal működő víztisztító lágyítja is a vizet?
17. A víz vastartalma káros a fordított ozmózissal működő víztisztítókra?
18. Hogyan lehet beépíteni a 7 Tiszta Forrás víztisztítót?
19. Mikor térül meg egy fordított ozmózissal működő víztisztító berendezés?
20. Mennyi vizet termel egy 7 Tiszta Forrás, fordított ozmózissal működő víztisztító berendezés?
21. Milyen garanciákat biztosítanak a 7 Tiszta Forrás víztisztító berendezésekre?

1. Hogyan válasszunk víztisztító berendezést?

Először is azt célszerű eldönteni, pontosan mire is van szükségünk.

Két alapvető lehetőség közül választhatunk, vízszűrőt vagy víztisztító berendezést kívánunk venni.

Ez mit jelent?

Az egyik ugyan eltávolít egynéhány összetevőt a csapvízből (lebegő szennyeződés, klór, egy-két szerves anyag), de a “komolyabb” szennyeződéseket (úgy mint nehézfémek, toxikus anyagok, vegyszerek, hormonok, gyógyszer maradványok, stb.) még benne maradnak az ivóvízben, sőt fennáll annak a veszélye, hogy amit megfogott, azt is miután telítődött, visszamossa az ivóvízbe…

Míg a másik eljárás 98-99%-osan megtisztítja az ivóvizet, így Te és családod tökéletes biztonságban van, bármi kerül a készülék előtt a csapvízbe, a készüléken nem képes áthaladni…

Ha már eldöntötted, hogy milyen minőségű ivóvízre van szükségetek és ennek alapján kiválasztottad a megfelelő technológiát, nézzük a készülékek, és az abból kikerülő víz minőségét.

Van egy jó és egy rossz hírünk:

Vannak, akik a 7 Tiszta Forrás viztisztító berendezések árainál eddig jóval drágább árakkal találkoztak (akár 3-400.000 Ft). Ők azon csodálkoznak, hogy ennyiért is lehet víztisztító berendezést vásárolni, akár még jobb minőségben is, melyet a készülék mellé biztosított garanciaidő bizonyít.

Biztosan Te is egyetértesz velünk abban, hogy a minőségnek ára van. De a józan ész határain belül.

Viszont vannak olyanok, akik találkoztak már a 7 Tiszta Forrás víztisztító berendezések árainál akár jóval olcsóbb készülékekkel is.

Azonban engedd meg, hogy egy egyszerű hasonlattal éljünk:
ha veszel például egy gyenge minőségű tollat, azt maximum kidobod és vásárolsz egy másikat. Viszont ha víztisztítóból veszel gyenge minőségűt, akkor nagyobb hibát követsz el, mintha nem venne semmit.

Miért? Mert abban a hitben fogod ringatni magad, hogy mindent megtettél a családod egészsége érdekében, pedig NEM! Sőt! Ellenkezőleg!

A gyenge minőségű, olcsó készülékek pont arra a célra nem alkalmasak, amelyre szolgálnának: egyrészt nem fogják eltávolítani az ivóvízből a legveszélyesebb anyagokat (nehézfémek, hormon- és gyógyszermaradványok, azbeszt stb.), másrészt a gyenge minőségű alkatrészeknek köszönhetően gyakoribb, akár 3-6 hónapos karbantartást igényelnek, így annak az összegnek a többszörösét fizetné ki a karbantartásra (már ameddig karbantartható a készülék), mint amennyivel olcsóbban vásárolta meg magát a készüléket…

És ezekre a készülékekre nem véletlenül nem adnak több év garanciát…

Végül pedig eleged lenne az egész hercehurcából, a készülékből, amely így a kukában végezné. És azt mondanád: “a víztisztító berendezések nem érnek semmit”.

És víztisztító berendezést ugye jó esetben nem egy-két évre vesz az ember…

Már őseink is megállapították: célszerű megtalálni az arany középutat.

Azt gondoljuk, hogy ez az a termék, aminél tényleg el kell döntened, hogy vagy minőségi készüléket vásárolsz megfelelő garanciákkal, megfizethető áron, vagy inkább semmit!

2. Hogyan működik a fordított ozmózis technológia?

Az ozmózis folyamán a víz átszivárog egy félig áteresztő hártyán (membránon), amely megakadályozza a bizonyos méret feletti oldott anyag tartalom és egyéb összetevők áramlását az

oldatok között. Az ozmózis az élő szervezetek egyik alapvető működési eleme. Az ozmózis elvét felhasználják víztisztításra, vegyi anyagok kezelésére, ipari folyamatokban. Ha egy membránnal elválasztunk két vizes oldatot akkor a tiszta víz elkezd áramlani a membránon keresztül az alacsony koncentrációjú oldat felől a magasabb koncentrációjú oldat felé. Az oldószer –a tiszta víz- áramlása megállítható, sőt meg is fordítható, ha növeljük a nyomást a magasabb koncentrációjú oldat oldalán. Ez a fordított ozmózis.

3. Hogyan működik (leegyszerűsítve) egy fordított ozmozisú víztisztító készülék?

A fordított ozmózis membrán rendszerint csak egy alkotórésze a tipikus fordított ozmozisos víztisztító egységnek, általában négy fő egységre tagolódik:

A rendszer első fokozata egy 5 vagy 20 mikronos előszűrő amely kiszűri a csapvízből a lebegő szennyeződéseket, mint a por, rozsda, föld, stb. Vannak rendszerek, amelyekben két előszűrőt (egy 20 és egy 5 mikronos), valamint egy aktív szenes szűrőt (pl. a klór, egyes szerves és vegyi anyagok eltávolítására) is használnak előszűrőként (a mi – 7 Tiszta Forrás- készülékeinkben a jobb hatásfok érdekében 2 darab aktívszén előszűrőt használunk, és csak 1 darab 5 mikronos előszűrőt). Az egész előszűrő rendszer feladata elsősorban a víz előkezelése az ozmózis membrán számára, és a membrán mechanikai védelme.

A második fokozat maga a fordított ozmózis membrán, amely a víztisztító szíve, eltávolítja a vízben oldott vegyi és biológiai szennyeződések 99%-át. A víztisztítás valójában itt történik.

A szűrés harmadik fokozatában egy aktív szén szűrőn megy keresztül a víz közvetlenül a fogyasztás előtt, amely kellemesebb ízt és illatot biztosít a víznek, és a csap felőli oldalról is védi a rendszert a szennyeződésektől.

A negyedik egység pedig maga a víztartály, melyben a már megtisztított ivóvizet tároljuk.

4. Mekkora víznyomás szükséges a 7 Tiszta Forrás víztisztító rendszer üzemeltetéséhez?

A víznyomás kényszeríti a vízmolekulákat a normál ozmózissal ellentétes irányú mozgásra, ezért fontos a megfelelő mértékű víznyomás. Alacsony nyomás esetén
a termelt vízmennyiség lecsökken, rosszabb hatásfokot eredményezve. Az ideális nyomás 3,5 – 4 bar. Ez alatti nyomás értéknél mindenképpen a 7 Tiszta Forrás B típusú készüléket használjuk.

5. Hogyan lehet érzékelni a tisztított víz és a csapvíz közötti különbséget?

Meg kell kóstolni! A tiszta víz tisztítja az izlelőbimbókat is, és ha már megfelelően letisztult az ízérzékelése, nagyon markáns különbséget érez a csapvíz és a tisztított víz között. A tisztított víz lágyabb, kellemesebb ízű és hiányzik (talán mégsem hiányzik…….) belőle a klórszag.
A tisztított vízből készített ételek és italok (pl. tea, kávé is) kellemesebbek ízűek és aromásabbak lesznek. Ezen kívül mérőkészülékkel (ún. TDS méréssel) is ellenőrizhető a bejövő víz és a tisztított víz minőségi különbsége.

6. Lehet-e kútvízhez használni az ivóvíztisztítót?

Igen, de a kútvizet mindenképp egy UV (ultra ibolya) fénnyel működő fertőtlenítőn vezetjük keresztül a teljes biztonság érdekében az összes mikroorganizmust eltávolítva. Az UV fertőtlenítő külön vásárolható meg.

Ezen kívül szükséges ismerni a kútvíz pontos összetételét (ÁNTSZ-nél elvégeztethető), mert előfordulhat, hogy elő kell kezelni a kútvizet a víztisztító számára a megfelelő élettartam biztosítása érdekében.

7. Milyen szennyezőanyagokat távolít el a fordított ozmózisos víztisztító?

Az eltávolítás mértéke a nyomástól és a víz összetételétől függően akár 99.8% is lehet.

Ezek közül a legismertebbek: lebegő szennyeződések, vírusok, baktériumok, klór, nitrát, vegyszerek, növényvédő szerek, hormonok, gyógyszer maradványok, nehézfémek, toxikus és rákkeltő anyagok, és még hosszasan sorolhatnánk…

8. Eltávolítják a 7 Tiszta Forrás víztisztító rendszerek a hormonokat és gyógyszermaradványokat?

Igen, eltávolítják.

9. Tényleg igaz, hogy ezt a csapvizet előttem már körülbelül 8-an megitták?

Igen, nagyságrendileg igaz.

10. Mi történik
a vízből kiszűrt szennyeződésekkel?

A szennyvíz elvezető csatornarendszerbe kerülnek. A hagyományos szűrési eljárásokkal ellentétben ahol a kiszurt szennyeződések folyamatosan felhalmozódnak a szűrőben, a fordított

ozmózis membrán öntisztító. A membránba érkező víz két részre oszlik az egyik része –a tiszta víz- a membránon keresztül a tiszta vizet tároló tartályba kerül, a másik – a szennyeződéseket tartalmazó víz- a membrán felületén végighaladva, azt megtisztítva a szennyvízcsatornába távozik. A hagyományos szűrők a felhalmozódott szennyezodéseket a szűrő felületén tárolva egyre kisebb hatásfokkal képesek működni, sőt az elhanyagolt, nem cserélt szűrők esetében a felhalmozódott, elhalt baktériumok toxikus anyagokat termelhetnek amely a szűrőn átjutva még veszélyesebb ivóvizet eredményezhetnek.

11. A rendszerből eltávolított víz mire használható?

Az eltávolított víz kicsit magasabb
oldott anyag tartalom ellenére kiválóan alkalmazható ott ahol a visszaforgatott vizet lehet használni. Pl. öntözésre, WC öblítésre, felmosásra, autómosás, stb.

12. Milyen karbantartást igényel a fordított ozmózissal működő víztisztító?

A karbantartás két részre tagolódik:

– Az előszűrők cseréje. A helyi vízminőségtől függően szükséges cserélni az előszűrő rendszert. Ez azt jelenti,
hogy magyarországi, nagyvárosi vezetékes csapvíznél, max.
5 fős létszámnál nagyságrendileg 12 havonta szükséges
az előszűrőket cserélni, egyéb csapvizeknél előfordulhat a gyakoribb csere. Azonban “nagyon jó” minőségű csapviz
és kevés használat esetén se lépjük túl a 12 hónapos csere időtartamot. A 7 Tiszta Forrás víztisztító rendszerek legelső, hófehér szűrője átlátszó szűrőházban került elhelyezésre, így a készülék megbontása nélkül is jól látható, ha esetleg előbb válna szükségessé a szűrőcse.

– Az ozmózis membrán cseréje. TDS mérőt használva a membrán hatásfokát műszeresen ellenőrizni lehet. 60 ppm oldott anyag tartalom felett a membránt ki kell cserélni.

13. Nálunk a vízvezetékre szereltek víztisztítót, miért

kellene nekem még egy víztisztító?
A házba beérkező vízvezetékre szerelt berendezések általában nem víztisztítók. Kétféle rendszert szoktak beépíteni, az egyik lehetőség egy mechanikus szűrő a másik pedig egy –mágneses vagy gyantás- vízlágyító berendezés. A mechanikus szűrő a csapokat, csöveket óvják a kődarabkáktól, homoktól, sártól. A vízlágyítók a vezetékes víz kalcium

és magnézium tartalmát vegyi úton csökkentik elsősorban
a háztartási berendezések megóvása céljából. A mágneses vízlágyító a víz kalcium és magnézium tartalmának aktivitását változtatja miáltal kisebb mértéku lerakódások keletkeznek.

Tehát egyik sem az ember egészségét szolgálja. A fordított ozmózissal működő víztisztító célja az emberi test számára legmegfelelőbb ivóvíz előállítása.

A már meglévő szűrőrendszert nem kell leszerelni, az továbbra is ellátja a berendezések védelmét, sőt a fordított ozmózisos készülék élettartamát is növeli, karbantartási igényét csökkenti.

14. A már beépített vízlágyító berendezés nem káros a fordított ozmózisos víztisztítóra

Nemhogy káros lenne, inkább nagyon hasznos. A kalcium és a magnézium lerakódások távoznak el legnehezebben a membrán felületéről. A vízlágyító által vízbe juttatott nátrium lényegesen könnyebben távozik a membrán felületéről, 98%-ban eltávolítva azt. A vízlágyító berendezés így megnöveli a membrán élettartamát, azonban meg kell említeni, amit általában el szoktak felejteni, hogy bizony a vízlágyító berendezés által a vízbe juttatott nátriumot el kell távolítani fogyasztás előtt a vízből, így vízlágyító berendezés után mindenképp szükséges egy ozmózis rendszerű víztisztító berendezés felszerelése.

16. A fordított ozmózissal működő víztisztító is a vizet

Igen lágyítja, hiszen eltávolítja a kalciumot és a magnéziumot is a vízből. Amennyiben a vezetékes víz nagyon kemény (22 német keménységi fok felett) a membrán élettartamát csökkenti a kemény víz.

17. A víz vastartalma káros a fordított ozmózissal működő víztisztítókra?

Igen, a vas kilyukasztja a membránt. Amennyiben a víz vastartalma nagyobb mint 2 ppm, vastalanítót kell használni
a vastartalom eltávolítására. 1ppm vastartalom estén
vastalanító nem szükséges, de a membrán élettartama 1-2 évre csökkenhet (2-5 év helyett). A fentiek a tiszta vízben oldott vasra vonatkoznak nem pedig a vörös vasra amely mindenhol barnásvörös nyomokat hagy. A vörös vasat el kell távolítani teljesen a vízből. A megengedettnél nagyobb vastartalom esetén a garancia nem érvényes a készülékre.

18. Hogyan lehet a 7 Tiszta Forrás víztisztítót?

A legegyszerűbb és legcélszerűbb beépítés mód a mosogató alá történő elhelyezés, amihez
az összes, szabvány szerint szükséges alkatrészt tartalmaz a készülék.

Amennyiben ez nem lehetséges, akkor beépíthetjük szekrénybe, vagy külön helységbe, de a felhasználás helye (pl. a mosogató) ne legyen messzebb, mint 6m. Ha jégkészítős hűtőgépbe szeretnénk tisztított vizet vezetni, szintén ne legyen 6 m-nél messzebb.

A víz vezetésére kizárólag 6–10

mm átmérőjű, fehér műanyag vezetéket használjunk a távolság szerint. Fémcső alkalmazása tilos, hiszen az oldott anyagtól mentes tiszta víz nagyon “éhes” folyadék és kioldaná a fémcső anyagát, rossz ízt és előbb-utóbb szivárgást okozva.

19. Mikor térül meg egy fordított ozmózissal működő víztisztító berendezés

Ásványvíz költség összehasonlító táblázat. Az alábbi táblázatból kiolvashatja, mennyit költ évente ásványvíz vásárlásra. Pl. egy négytagú család

közepes minőségű ásványvízre kb 250.000 Ft-ot, jóminőségűre közel 400.000 Ft-ot is költhet. A vásárolt víz minőségétől függően, kevesebb mint 1 év alatt is megtérülhet a 7 Tiszta Forrás víztisztító berendezés ára.

20. Mennyi vizet termel egy 7 Tiszta Forrás, fordított ozmózissal működő víztisztító berendezés?

7 Tiszta forrás A: vezetékes víznyomás függvényében napi 100- 150 liter.

7 Tiszta forrás B és D: napi 190 liter.

Természetesen, amennyiben szükséges, ennél nagyobb vízmennyiséget is tudunk biztosítani (akár ipari üzemek ellátására, egyéb víztisztítási technológiák szükséglete esetén is), ilyen jellegű igény esetén forduljon ügyfélszolgálatunkhoz (info@csaktisztaforrasbol.hu, vagy munkanapokon 1/999- 0174) bizalommal, és egyedi igényeinek megfelelő megoldást biztosítunk.

21. Milyen garanciákat biztosítanak a 7 Tiszta Forrás víztisztító berendezésekre?

A 7 Tiszta Forrás víztisztító készülékekre 3 év garanciát biztosítunk.

Ez mire terjed ki?

A készülék esetleges gyártási hibáira, szakszervizünk által történő beszerelés esetén a szerelésre, és az éves rendszeres

karbantartás elvégzése
esetén a készülékből
kikerülő vízminőségre is garanciát vállalunk, még pedig örökös garanciát!

A garancia akkor érvényes, ha a 7-Tiszta Forrás Kft. szerelői szerelik be a készüléket, vagy ha a készülékhez mellékelt Szerelési Útmutató alapján, szakszerűen lett üzembe helyezve a víztisztító berendezés.

Hogyan lehet megállapítani a víz minőségét?

1. A vízkő

Biztos találkoztál már otthonodban a vízkővel a tea- kávéfőződben, a zuhanyzóban, mosogatóban, a fürdőszobában stb.

Emellett a nem látható helyeken tönkreteszi a vízzel működő berendezéseinket, csöveinket is például.

A vízkő elsősorban melegítés hatására csapódik ki a csapvízből.

Amire pedig sokan nem gondolnak: a vízkő nem csak a fent említett helyeken fog megjelenni, hanem bennünk is lerakódik:

– epekő – vesekő – érelmeszedés – stb. formájában

Ezért is célszerű tisztított, lágy, vízkőtől mentes ivóvizet fogyasztani.

Korábban már említettem, hogy őseink felszíni, lágy vizeket fogyasztottak, patakok, folyók, tavak vizét, melyek lágyak voltak, így nem csapódhatott ki belőlük a vízkő, ezáltal (is) számukra ismeretlenek voltak a fent felsorolt problémák.

2. A víz keménysége

Vízkeménységnek a vízben oldott ásványi anyagok mennyiségét nevezzük. A kemény víz hatással van a víz lehetséges felhasználási módjaira, és annak egészségügyi állapotunkat is befolyásolja.

A víz keménységét a benne oldott kalcium- és magnéziumsók mennyisége befolyásolja.

A változó keménységet (más nevén karbonátkeménység) a kalcium-hidrogén- karbonát (Ca(HCO3)2), illetve a magnézium-hidrogén-karbonát (Mg(HCO3)2) mennyisége okozza. Ezek mennyisége forralással csökkenthető, mivel ilyenkor vízben oldhatatlan karbonátok formájában (CaCO3) kiválnak.

Az állandó keménységet a szulfátok, kloridok okozzák (kénsavas és sósavas sók, mint kalcium-szulfát, kalcium-klorid, magnézium-szulfát stb.), melyek hő hatására sem válnak ki.

A két keménység együttesen adja meg a víz összkeménységét. – forrás: Wikipédia

Amint ismert, Magyarország döntő részén kemény és nagyon kemény a csapvíz:

A zöld jelzi a lágy helyeket (ebből van a legkevesebb, a sárga a keményt, a piros pedig a nagyon keményt.

Forrás

3. Ásványi anyagok mérése

A víz keménységét német keménységi fokban (nk°) is kifejezhetjük.

Egy német keménységi fok 10 milligramm/liter kalciumoxiddal egyenértékű kalcium és/vagy magnézium ionnak fellel meg.

Tehát ha egy víz pl. 153 milligramm/liter ásványi anyagot (elsősorban calcium és/vagy magnesium iont) tartalmaz, akkor annak a keménysége 15 nk° lesz.

Egy kis táblázat, hogy a különböző keménységű vizeket hová soroljuk:

(forrás: wikipédia)

4. Palackozott víz kontra csapvíz

Az európaiak több palackozott vizet vásárolnak, mint valaha. A palackozott vízekre sokkal kevésbé szigorú szabályok vonatkoznak és kevésbé ellenőrzik, ráadásul semi nem bizonyítja, hogy egészségesebb lenne, mint a csapvíz.

Bizonyos természetes ásványvizek egyes csoportok (és talán nem csak egyes csoportok – szerk.) – például csecsemők és kisgyermekek – esetében az ajánlottnál nagyobb mennyiségben tartalmaznak oldott ásványi anyagokat.

Aggodalomra adnak okot a (PET) palackok gyártásához használt műanyagokban megtalálható vegyi anyagok is.


A palackozott víznek jóval nagyobb a környezetre gyakorolt hatása is. Igen nagy mennyiségű erőforrásokra és energiára van szükség a csomagolóanyag gyártásához és ártalmatlanításához, melynek 80%-a egyszer használatos, újra nem tölthető palack. Az újrahasznosításra nem kerülő műanyag palackok lebomlása hosszú évtizedekig tart. Mindezen felől még ott vannak a palackozott víz szállításának környezeti hatásai is, ideértve a zajt,
a forgalmi torlódást, a CO2 és más légyzsennyező kibocsátásokat is. (1)

Ti fogyasztotok-e palackozott vizeket?

Az ásványvizekkel kapcsolatos fő probléma az, hogy az ásványvizekben lévő ásványi anyagok szervetlenek (nem organikusak).

Igaz, hogy elfogyasztásukkal ezen anyagok bejutnak a vérünk keringési rendszerébe, de nem hatolnak be sejtjeinkbe, mert a sejthártya nem ereszti át őket. A sejthártya az ásványi anyag belső fizikai minősége alapján dönt az anyagfelvételről és sejtjeink csupán a már megkötött és ezáltal szervessé vált ásványi anyagokat veszik fel.

Az ásványi anyagok megkötéséhez un. transzporterekre van szükségünk, pl. növényekre, gyümölcsökre, stb. Ezek az anyagok ugyanis képes szerves kötésben megkötni a szervetlenásványi anyagokat.

Szervezetünk csupán szerves formában, a tápanyagokban oldva tudja felvenni az ásványi anyagokat, a vízből közvetlenül nem! (2)

(1) ec.europa.eu › pubs › children › pdf › waste_ water

(2) waterforyou.de/trinkwasserqualitaet_und_ erkrankungsrate.html

Összefoglalás

A mai világban egyre nagyobb érték a tiszta ivóvíz. És egyre nagyobb érték lesz. Jelenleg több, mint 2 milliárd ember nem jut tiszta ivóvízhez otthonában.

Az intenzív mezőgazdasági termelésnek, az ipari termelés gátlástalanaságának “hála” folyamatosan szennyeződnek ivóvizeink. A vegyipar évente több tízezer új vegyszert fejleszt ki, melyekről fogalmuk sincs, milyen hatással van az élő, elsősorban emberi szervezetre.

Ha ezektől megkívánjuk kímélni magunkat és családunkat, akkor saját magunknak kell tenni azért, hogy garantált tisztaságú ivóvíz kerüljön a poharunkba.

Ehhez nyújtunk segítséget.

Gyakran Ismételt Kérdések

1. Hogyan válasszunk víztisztító berendezést?

2. Hogyan működik a fordított ozmózis?

3. Hogyan működik (leegyszerűsítve) egy fordított ozmozisú víztisztító készülék?

4. Mekkora víznyomás szükséges a 7 Tiszta Forrás víztisztító rendszer üzemeltetéséhez?

5. Hogyan lehet érzékelni a tisztított víz és a csapvíz közötti különbséget?

6. Lehet-e kútvízhez használni az ivóvíztisztítót?

7. Mit jelent a TDS kifejezés? (TDS = Total Dissolved Solids = az oldott anyagok mennyisége)

8. Milyen szennyezőanyagokat távolít el a fordított ozmózisos víztisztító?

9. Eltávolítják a 7 Tiszta Forrás víztisztító rendszerek a hormonokat és gyógyszermaradványokat?

10. Tényleg igaz, hogy ezt a csapvizet előttem már körülbelül 8-an megitták?

11. Mi történik a vízből kiszűrt szennyeződésekkel?

12. A rendszerből eltávolított víz mire használható?

13. Milyen karbantartást igényel a fordított ozmózissal működő víztisztító?

14. Nálunk a vízvezetékre szereltek víztisztítót, miért kellene nekem még egy víztisztító?

15. A már beépített vízlágyító berendezés nem káros a fordított ozmózisos víztisztítóra?

16. A fordított ozmózissal működő víztisztító lágyítja is a vizet?

17. A víz vastartalma káros a fordított ozmózissal működő víztisztítókra?

18. Hogyan lehet beépíteni a 7 Tiszta Forrás víztisztítót?

19. Mikor térül meg egy fordított ozmózissal működő víztisztító berendezés?

20. Mennyi vizet termel egy 7 Tiszta Forrás, fordított ozmózissal működő víztisztító berendezés?

21. Milyen garanciákat biztosítanak a 7 Tiszta Forrás víztisztító berendezésekre?

1. Hogyan válasszunk víztisztító berendezést?

Először is azt célszerű eldönteni, pontosan mire is van szükségünk.

Két alapvető lehetőség közül választhatunk, vízszűrőt vagy víztisztító berendezést kívánunk venni.

Ez mit jelent?

Az egyik ugyan eltávolít egynéhány összetevőt a csapvízből (lebegő

szennyeződés, klór, egy-két szerves anyag), de a “komolyabb” szennyeződéseket (úgy mint nehézfémek, toxikus anyagok, vegyszerek, hormonok, gyógyszer maradványok, stb.) még benne maradnak az ivóvízben, sőt fennáll annak
a veszélye, hogy amit megfogott, azt is miután telítődött, visszamossa az ivóvízbe…

Míg a másik eljárás 98-99%-osan megtisztítja az ivóvizet, így Te és családod tökéletes biztonságban van, bármi kerül a készülék előtt a csapvízbe, a készüléken nem képes áthaladni…

Ha már eldöntötted, hogy milyen minőségű ivóvízre van szükségetek és ennek alapján kiválasztottad a megfelelő technológiát, nézzük a készülékek, és az abból kikerülő víz minőségét.

Van egy jó és egy rossz hírünk:

Vannak, akik a 7 Tiszta Forrás viztisztító berendezések árainál eddig jóval drágább árakkal találkoztak (akár 3-400.000 Ft). Ők azon csodálkoznak, hogy ennyiért is lehet víztisztító berendezést vásárolni, akár még jobb minőségben is, melyet a készülék mellé biztosított garanciaidő bizonyít.

Biztosan Te is egyetértesz velünk abban, hogy a minőségnek ára van. De a józan ész határain belül.

Viszont vannak olyanok, akik találkoztak már a 7 Tiszta Forrás víztisztító berendezések árainál akár jóval olcsóbb készülékekkel is.

Azonban engedd meg, hogy egy egyszerű hasonlattal éljünk: ha veszel például egy gyenge minőségű tollat, azt maximum kidobod

és vásárolsz egy másikat. Viszont
ha víztisztítóból veszel gyenge
minőségűt, akkor nagyobb hibát követsz el, mintha nem venne semmit.

Miért? Mert abban a hitben fogod ringatni magad, hogy mindent megtettél a családod egészsége érdekében, pedig NEM! Sőt! Ellenkezőleg!

A gyenge minőségű, olcsó készülékek pont arra a célra nem alkalmasak, amelyre szolgálnának: egyrészt nem

fogják eltávolítani az ivóvízből a legveszélyesebb anyagokat (nehézfémek, hormon- és gyógyszermaradványok, azbeszt stb.), másrészt a gyenge minőségű alkatrészeknek köszönhetően gyakoribb, akár 3-6 hónapos karbantartást igényelnek, így annak az összegnek a többszörösét fizetné ki a karbantartásra (már ameddig karbantartható a készülék), mint amennyivel olcsóbban vásárolta meg magát a készüléket…

És ezekre a készülékekre nem véletlenül nem adnak több év garanciát…

Végül pedig eleged lenne az egész hercehurcából, a készülékből, amely így a kukában végezné. És azt mondanád: “a víztisztító berendezések nem érnek semmit”.

És víztisztító berendezést ugye jó esetben nem egy-két évre vesz az ember…

Már őseink is megállapították: célszerű megtalálni az arany középutat.

Azt gondoljuk, hogy ez az a termék, aminél tényleg el kell döntened, hogy vagy minőségi készüléket vásárolsz megfelelő garanciákkal, megfizethető áron, vagy inkább semmit!

2. Hogyan működik a fordított ozmózis technológia?

Az ozmózis folyamán a víz átszivárog egy félig áteresztő hártyán (membránon), amely megakadályozza a bizonyos méret feletti oldott anyag tartalom és egyéb összetevők áramlását az oldatok között. Az ozmózis az élő szervezetek egyik alapvető működési eleme. Az ozmózis elvét felhasználják víztisztításra, vegyi anyagok kezelésére,
ipari folyamatokban. Ha egy membránnal elválasztunk két vizes oldatot akkor a tiszta víz elkezd áramlani a membránon keresztül az alacsony koncentrációjú oldat felől a magasabb koncentrációjú oldat felé. Az oldószer –a tiszta víz- áramlása megállítható, sőt meg is fordítható, ha növeljük a nyomást a magasabb koncentrációjú oldat oldalán. Ez a fordított ozmózis.

3. Hogyan működik (leegyszerűsítve) egy fordított ozmozisú víztisztító készülék?

A fordított ozmózis membrán rendszerint csak egy alkotórésze a tipikus fordított ozmozisos víztisztító egységnek, általában négy fő egységre tagolódik:

A rendszer első fokozata egy 5 vagy 20 mikronos előszűrő amely kiszűri a csapvízből a lebegő szennyeződéseket, mint a por, rozsda, föld, stb. Vannak rendszerek, amelyekben két előszűrőt (egy 20 és egy 5 mikronos), valamint egy aktív szenes szűrőt (pl. a klór, egyes szerves és vegyi anyagok eltávolítására) is használnak előszűrőként (a mi – 7 Tiszta Forrás- készülékeinkben a jobb hatásfok érdekében

2 darab aktívszén előszűrőt használunk, és csak 1 darab 5 mikronos előszűrőt). Az egész előszűrő rendszer feladata elsősorban a
víz előkezelése az ozmózis membrán számára, és a membrán mechanikai védelme.

A második fokozat maga a fordított ozmózis membrán, amely a víztisztító szíve, eltávolítja a vízben oldott vegyi és biológiai szennyeződések 99%-át. A víztisztítás valójában itt történik.

A szűrés harmadik fokozatában egy aktív szén szűrőn megy keresztül a víz közvetlenül a fogyasztás előtt, amely kellemesebb ízt és illatot biztosít a víznek, és a csap felőli oldalról is védi a rendszert a szennyeződésektől.

A negyedik egység pedig maga a víztartály, melyben a már megtisztított ivóvizet tároljuk.

4. Mekkora víznyomás szükséges a 7 Tiszta Forrás víztisztító rendszer üzemeltetéséhez?

A víznyomás kényszeríti a vízmolekulákat a normál ozmózissal ellentétes irányú mozgásra, ezért fontos a megfelelő mértékű víznyomás. Alacsony nyomás esetén a termelt vízmennyiség lecsökken, rosszabb hatásfokot eredményezve. Az ideális nyomás 3,5 – 4 bar. Ez alatti nyomás értéknél mindenképpen a 7 Tiszta Forrás B típusú készüléket használjuk.

5. Hogyan lehet érzékelni a tisztított víz és a csapvíz közötti különbséget?

Meg kell kóstolni! A tiszta víz tisztítja az izlelőbimbókat is, és ha már megfelelően letisztult az ízérzékelése, nagyon markáns különbséget érez a csapvíz és a tisztított víz között. A tisztított víz lágyabb, kellemesebb ízű és hiányzik (talán mégsem hiányzik…….) belőle a klórszag. A tisztított vízből készített ételek és italok (pl. tea, kávé is) kellemesebbek ízűek és aromásabbak lesznek. Ezen kívül mérőkészülékkel (ún. TDS méréssel) is ellenőrizhető a bejövő víz és a tisztított víz minőségi különbsége.

6. Lehet-e kútvízhez használni az ivóvíztisztítót?

Igen, de a kútvizet mindenképp egy UV (ultra ibolya) fénnyel működő fertőtlenítőn vezetjük keresztül a teljes biztonság érdekében az összes mikroorganizmust eltávolítva. Az UV fertőtlenítő külön vásárolható meg.

Ezen kívül szükséges ismerni a kútvíz pontos összetételét (ÁNTSZ-nél elvégeztethető), mert előfordulhat, hogy elő kell kezelni a kútvizet a víztisztító számára a megfelelő élettartam biztosítása érdekében.

7. Milyen szennyezőanyagokat távolít el a fordított ozmózisos víztisztító?

Az eltávolítás mértéke a nyomástól és a víz összetételétől függően akár 99.8% is lehet.

Ezek közül a legismertebbek: lebegő szennyeződések, vírusok, baktériumok, klór, nitrát, vegyszerek, növényvédő szerek, hormonok, gyógyszer maradványok, nehézfémek, toxikus és rákkeltő anyagok, és még hosszasan sorolhatnánk…

8. Eltávolítják a 7 Tiszta Forrás víztisztító rendszerek a hormonokat és gyógyszermaradványokat?

Igen, eltávolítják.

9. Tényleg igaz, hogy ezt a csapvizet előttem már körülbelül 8-an megitták?

Igen, nagyságrendileg igaz.

10. Mi történik a vízből kiszűrt szennyeződésekkel?

A szennyvíz elvezető csatornarendszerbe kerülnek. A hagyományos szűrési eljárásokkal ellentétben ahol a kiszurt szennyeződések folyamatosan felhalmozódnak a szűrőben, a fordított ozmózis membrán öntisztító. A membránba érkező víz két részre oszlik az egyik része –a tiszta víz- a membránon keresztül a tiszta vizet tároló tartályba kerül, a másik – a szennyeződéseket tartalmazó víz- a membrán felületén végighaladva,

azt megtisztítva a szennyvízcsatornába távozik. A hagyományos szűrők a felhalmozódott szennyezodéseket a szűrő felületén tárolva egyre kisebb hatásfokkal képesek működni, sőt az elhanyagolt, nem cserélt szűrők esetében a felhalmozódott, elhalt baktériumok toxikus anyagokat termelhetnek amely a szűrőn átjutva még veszélyesebb ivóvizet eredményezhetnek.

11. A rendszerből eltávolított víz mire használható?

Az eltávolított víz kicsit magasabb oldott anyag tartalom ellenére kiválóan alkalmazható ott ahol a visszaforgatott vizet lehet használni. Pl. öntözésre, WC öblítésre, felmosásra, autómosás, stb.

12. Milyen karbantartást igényel a fordított ozmózissal működő víztisztító?

A karbantartás két részre tagolódik:

– Az előszűrők cseréje. A helyi vízminőségtől függően szükséges cserélni az előszűrő rendszert. Ez azt jelenti, hogy magyarországi, nagyvárosi vezetékes csapvíznél, max. 5 fős létszámnál nagyságrendileg 12 havonta szükséges
az előszűrőket cserélni, egyéb csapvizeknél előfordulhat a gyakoribb csere. Azonban “nagyon jó” minőségű csapviz és kevés használat esetén se lépjük
túl a 12 hónapos csere időtartamot. A 7 Tiszta Forrás víztisztító rendszerek legelső, hófehér szűrője átlátszó szűrőházban került elhelyezésre, így a készülék megbontása nélkül is jól látható, ha esetleg előbb válna szükségessé a szűrőcse.

– Az ozmózis membrán cseréje. TDS mérőt használva a membrán hatásfokát műszeresen ellenőrizni lehet. 60 ppm oldott anyag tartalom felett a membránt ki kell cserélni.

13. Nálunk a vízvezetékre szereltek víztisztítót, miért kellene nekem még egy víztisztító?

A házba beérkező vízvezetékre szerelt berendezések általában nem víztisztítók. Kétféle rendszert szoktak beépíteni, az egyik lehetőség egy mechanikus szűrő a másik pedig egy –mágneses vagy gyantás- vízlágyító berendezés. A mechanikus szűrő a csapokat, csöveket óvják a kődarabkáktól, homoktól, sártól. A vízlágyítók

a vezetékes víz kalcium és magnézium tartalmát vegyi úton csökkentik elsősorban a háztartási berendezések megóvása céljából. A mágneses vízlágyító a víz kalcium és magnézium tartalmának aktivitását változtatja miáltal kisebb mértéku lerakódások keletkeznek.

Tehát egyik sem az ember egészségét szolgálja. A fordított ozmózissal működő víztisztító célja az emberi test számára legmegfelelőbb ivóvíz előállítása.

A már meglévő szűrőrendszert nem
kell leszerelni, az továbbra is ellátja a berendezések védelmét, sőt a fordított ozmózisos készülék élettartamát is növeli, karbantartási igényét csökkenti.

14. A már beépített vízlágyító berendezés nem káros a fordított ozmózisos víztisztítóra?

Nemhogy káros lenne, inkább nagyon hasznos. A kalcium és a magnézium lerakódások távoznak el legnehezebben a membrán felületéről. A vízlágyító által vízbe juttatott nátrium lényegesen könnyebben távozik a membrán felületéről, 98%-ban eltávolítva azt. A vízlágyító berendezés így megnöveli a membrán élettartamát, azonban meg kell említeni, amit általában el szoktak felejteni, hogy bizony a vízlágyító berendezés által a vízbe juttatott nátriumot el kell távolítani fogyasztás előtt a vízből, így vízlágyító berendezés után mindenképp szükséges egy ozmózis rendszerű víztisztító berendezés felszerelése.

16. A fordított ozmózissal működő víztisztító is a vizet?

Igen lágyítja, hiszen eltávolítja a kalciumot és a magnéziumot is a vízből. Amennyiben a vezetékes víz nagyon kemény (22 német keménységi fok felett) a membrán élettartamát csökkenti a kemény víz.

17. A víz vastartalma káros a fordított ozmózissal működő víztisztítókra?

Igen, a vas kilyukasztja a membránt. Amennyiben a víz vastartalma nagyobb mint 2 ppm, vastalanítót kell használni a vastartalom eltávolítására. 1ppm vastartalom estén vastalanító nem szükséges, de a membrán élettartama
1-2 évre csökkenhet (2-5 év helyett). A fentiek a tiszta vízben oldott vasra vonatkoznak nem pedig a vörös vasra amely mindenhol barnásvörös nyomokat hagy. A vörös vasat el kell távolítani teljesen a vízből. A megengedettnél nagyobb vastartalom esetén a garancia nem érvényes a készülékre.

18. Hogyan lehet a 7 Tiszta Forrás víztisztítót?

A legegyszerűbb és legcélszerűbb beépítés mód a mosogató alá történő elhelyezés, amihez az összes, szabvány szerint szükséges alkatrészt tartalmaz a készülék.

Amennyiben ez nem lehetséges, akkor beépíthetjük szekrénybe, vagy külön helységbe, de a felhasználás helye (pl. a mosogató) ne legyen messzebb, mint 6m. Ha jégkészítős hűtőgépbe szeretnénk tisztított vizet vezetni, szintén ne legyen 6 m-nél messzebb.

A víz vezetésére kizárólag 6 – 10 mm átmérőjű, fehér műanyag vezetéket használjunk a távolság szerint. Fémcső alkalmazása tilos, hiszen az oldott anyagtól mentes tiszta víz nagyon “éhes” folyadék és kioldaná a fémcső anyagát, rossz ízt és előbb-utóbb szivárgást okozva.

19. Mikor térül meg egy fordított ozmózissal működő víztisztító berendezés?

Ásványvíz költség összehasonlító táblázat. Az alábbi táblázatból kiolvashatja,
mennyit költ évente ásványvíz vásárlásra. Pl. egy négytagú család közepes minőségű ásványvízre kb 250.000 Ft-
ot, jóminőségűre közel 400.000 Ft-ot is költhet. A vásárolt víz minőségétől függően, kevesebb mint 1 év alatt is megtérülhet a 7 Tiszta Forrás víztisztító berendezés ára.

20. Mennyi vizet termel egy 7 Tiszta Forrás, fordított ozmózissal működő víztisztító berendezés?

7 Tiszta forrás A: vezetékes víznyomás függvényében napi 100-150 liter.

7 Tiszta forrás B és D: napi 190 liter.

Természetesen, amennyiben szükséges, ennél nagyobb vízmennyiséget is tudunk biztosítani (akár ipari üzemek ellátására, egyéb víztisztítási technológiák szükséglete esetén is), ilyen jellegű igény esetén forduljon ügyfélszolgálatunkhoz (info@csaktisztaforrasbol.hu, vagy munkanapokon 1/999-0174) bizalommal, és egyedi igényeinek megfelelő megoldást biztosítunk.

21. Milyen garanciákat biztosítanak a 7 Tiszta Forrás víztisztító berendezésekre?

A 7 Tiszta Forrás víztisztító készülékekre 3 év garanciát biztosítunk.

Ez mire terjed ki?

A készülék esetleges gyártási hibáira, szakszervizünk által történő beszerelés esetén a szerelésre, és az éves rendszeres karbantartás elvégzése esetén a készülékből kikerülő vízminőségre is garanciát vállalunk, még pedig örökös garanciát!

A garancia akkor érvényes, ha a 7-Tiszta Forrás Kft. szerelői szerelik be a készüléket, vagy ha a készülékhez mellékelt Szerelési Útmutató alapján, szakszerűen lett üzembe helyezve a víztisztító berendezés.

Hogyan lehet megállapítani a víz minőségét?

1. A vízkő

Biztos találkoztál már otthonodban a vízkővel a tea- kávéfőződben, a zuhanyzóban, mosogatóban, a fürdőszobában stb.

Emellett a nem látható helyeken tönkreteszi a vízzel működő berendezéseinket, csöveinket is például.

A vízkő elsősorban melegítés hatására csapódik ki a csapvízből.

Amire pedig sokan nem gondolnak: a vízkő nem csak a fent említett helyeken fog megjelenni, hanem bennünk is lerakódik:

– epekő – vesekő – érelmeszedés – stb. formájában

Ezért is célszerű tisztított, lágy, vízkőtől mentes ivóvizet fogyasztani.

Korábban már említettem, hogy őseink felszíni, lágy vizeket fogyasztottak, patakok, folyók, tavak vizét, melyek lágyak voltak, így nem csapódhatott ki belőlük a vízkő, ezáltal (is) számukra ismeretlenek voltak a fent felsorolt problémák.

2. A víz keménysége

Vízkeménységnek a vízben oldott ásványi anyagok mennyiségét nevezzük. A kemény víz hatással van a víz lehetséges felhasználási módjaira, és annak egészségügyi állapotunkat is befolyásolja.

A víz keménységét a benne oldott kalcium- és magnéziumsók mennyisége befolyásolja.

A változó keménységet (más nevén karbonátkeménység) a kalcium-hidrogén- karbonát (Ca(HCO3)2), illetve a magnézium-hidrogén-karbonát (Mg(HCO3)2) mennyisége okozza. Ezek mennyisége forralással csökkenthető, mivel ilyenkor vízben oldhatatlan karbonátok formájában (CaCO3) kiválnak.

Az állandó keménységet a szulfátok, kloridok okozzák (kénsavas és sósavas sók, mint kalcium-szulfát, kalcium-klorid, magnézium-szulfát stb.), melyek hő hatására sem válnak ki.

A két keménység együttesen adja meg a víz összkeménységét. – forrás: Wikipédia

Amint ismert, Magyarország döntő részén kemény és nagyon kemény a csapvíz:

A zöld jelzi a lágy helyeket (ebből van a legkevesebb, a sárga a keményt, a piros pedig a nagyon keményt.

Forrás

3. Ásványi anyagok mérése

A víz keménységét német keménységi fokban (nk°) is kifejezhetjük.

Egy német keménységi fok 10 milligramm/liter kalciumoxiddal egyenértékű kalcium és/vagy magnézium ionnak fellel meg.

Tehát ha egy víz pl. 153 milligramm/liter ásványi anyagot (elsősorban calcium és/vagy magnesium iont) tartalmaz, akkor annak a keménysége 15 nk° lesz.

Egy kis táblázat, hogy a különböző keménységű vizeket hová soroljuk:

(forrás: wikipédia)

4. Palackozott víz kontra csapvíz

Az európaiak több palackozott vizet vásárolnak, mint valaha. A palackozott vízekre sokkal kevésbé szigorú szabályok vonatkoznak és kevésbé ellenőrzik, ráadásul semi nem bizonyítja, hogy egészségesebb lenne, mint a csapvíz.

Bizonyos természetes ásványvizek egyes csoportok (és talán nem csak egyes csoportok – szerk.) – például csecsemők és kisgyermekek – esetében az ajánlottnál nagyobb mennyiségben tartalmaznak oldott ásványi anyagokat.

Aggodalomra adnak okot a (PET) palackok gyártásához használt műanyagokban megtalálható vegyi anyagok is.


A palackozott víznek jóval nagyobb a környezetre gyakorolt hatása is. Igen nagy mennyiségű erőforrásokra és energiára van szükség a csomagolóanyag gyártásához és ártalmatlanításához, melynek 80%-a egyszer használatos, újra nem tölthető palack. Az újrahasznosításra nem kerülő műanyag palackok lebomlása hosszú évtizedekig tart. Mindezen felől még ott vannak a palackozott víz szállításának környezeti hatásai is, ideértve a zajt,
a forgalmi torlódást, a CO2 és más légyzsennyező kibocsátásokat is. (1)

Ti fogyasztotok-e palackozott vizeket?

Az ásványvizekkel kapcsolatos fő probléma az, hogy az ásványvizekben lévő ásványi anyagok szervetlenek (nem organikusak).

Igaz, hogy elfogyasztásukkal ezen anyagok bejutnak a vérünk keringési rendszerébe, de nem hatolnak be sejtjeinkbe, mert a sejthártya nem ereszti át őket. A sejthártya az ásványi anyag belső fizikai minősége alapján dönt az anyagfelvételről és sejtjeink csupán a már megkötött és ezáltal szervessé vált ásványi anyagokat veszik fel.

Az ásványi anyagok megkötéséhez un. transzporterekre van szükségünk, pl. növényekre, gyümölcsökre, stb. Ezek az anyagok ugyanis képes szerves kötésben megkötni a szervetlenásványi anyagokat.

Szervezetünk csupán szerves formában, a tápanyagokban oldva tudja felvenni az ásványi anyagokat, a vízből közvetlenül nem! (2)

(1) ec.europa.eu › pubs › children › pdf › waste_ water

(2) waterforyou.de/trinkwasserqualitaet_und_ erkrankungsrate.html

Összefoglalás

A mai világban egyre nagyobb érték a tiszta ivóvíz. És egyre nagyobb érték lesz. Jelenleg több, mint 2 milliárd ember nem jut tiszta ivóvízhez otthonában.

Az intenzív mezőgazdasági termelésnek, az ipari termelés gátlástalanaságának “hála” folyamatosan szennyeződnek ivóvizeink. A vegyipar évente több tízezer új vegyszert fejleszt ki, melyekről fogalmuk sincs, milyen hatással van az élő, elsősorban emberi szervezetre.

Ha ezektől megkívánjuk kímélni magunkat és családunkat, akkor saját magunknak kell tenni azért, hogy garantált tisztaságú ivóvíz kerüljön a poharunkba.

Ehhez nyújtunk segítséget.

Gyakran Ismételt Kérdések

1. Hogyan válasszunk víztisztító berendezést?

2. Hogyan működik a fordított ozmózis?

3. Hogyan működik (leegyszerűsítve) egy fordított ozmozisú víztisztító készülék?

4. Mekkora víznyomás szükséges a 7 Tiszta Forrás víztisztító rendszer üzemeltetéséhez?

5. Hogyan lehet érzékelni a tisztított víz és a csapvíz közötti különbséget?

6. Lehet-e kútvízhez használni az ivóvíztisztítót?

7. Mit jelent a TDS kifejezés? (TDS = Total Dissolved Solids = az oldott anyagok mennyisége)

8. Milyen szennyezőanyagokat távolít el a fordított ozmózisos víztisztító?

9. Eltávolítják a 7 Tiszta Forrás víztisztító rendszerek a hormonokat és gyógyszermaradványokat?

10. Tényleg igaz, hogy ezt a csapvizet előttem már körülbelül 8-an megitták?

11. Mi történik a vízből kiszűrt szennyeződésekkel?

12. A rendszerből eltávolított víz mire használható?

13. Milyen karbantartást igényel a fordított ozmózissal működő víztisztító?

14. Nálunk a vízvezetékre szereltek víztisztítót, miért kellene nekem még egy víztisztító?

15. A már beépített vízlágyító berendezés nem káros a fordított ozmózisos víztisztítóra?

16. A fordított ozmózissal működő víztisztító lágyítja is a vizet?

17. A víz vastartalma káros a fordított ozmózissal működő víztisztítókra?

18. Hogyan lehet beépíteni a 7 Tiszta Forrás víztisztítót?

19. Mikor térül meg egy fordított ozmózissal működő víztisztító berendezés?

20. Mennyi vizet termel egy 7 Tiszta Forrás, fordított ozmózissal működő víztisztító berendezés?

21. Milyen garanciákat biztosítanak a 7 Tiszta Forrás víztisztító berendezésekre?

1. Hogyan válasszunk víztisztító berendezést?

Először is azt célszerű eldönteni, pontosan mire is van szükségünk.

Két alapvető lehetőség közül választhatunk, vízszűrőt vagy víztisztító berendezést kívánunk venni.

Ez mit jelent?

Az egyik ugyan eltávolít egynéhány összetevőt a csapvízből (lebegő

szennyeződés, klór, egy-két szerves anyag), de a “komolyabb” szennyeződéseket (úgy mint nehézfémek, toxikus anyagok, vegyszerek, hormonok, gyógyszer maradványok, stb.) még benne maradnak az ivóvízben, sőt fennáll annak
a veszélye, hogy amit megfogott, azt is miután telítődött, visszamossa az ivóvízbe…

Míg a másik eljárás 98-99%-osan megtisztítja az ivóvizet, így Te és családod tökéletes biztonságban van, bármi kerül a készülék előtt a csapvízbe, a készüléken nem képes áthaladni…

Ha már eldöntötted, hogy milyen minőségű ivóvízre van szükségetek és ennek alapján kiválasztottad a megfelelő technológiát, nézzük a készülékek, és az abból kikerülő víz minőségét.

Van egy jó és egy rossz hírünk:

Vannak, akik a 7 Tiszta Forrás viztisztító berendezések árainál eddig jóval drágább árakkal találkoztak (akár 3-400.000 Ft). Ők azon csodálkoznak, hogy ennyiért is lehet víztisztító berendezést vásárolni, akár még jobb minőségben is, melyet a készülék mellé biztosított garanciaidő bizonyít.

Biztosan Te is egyetértesz velünk abban, hogy a minőségnek ára van. De a józan ész határain belül.

Viszont vannak olyanok, akik találkoztak már a 7 Tiszta Forrás víztisztító berendezések árainál akár jóval olcsóbb készülékekkel is.

Azonban engedd meg, hogy egy egyszerű hasonlattal éljünk: ha veszel például egy gyenge minőségű tollat, azt maximum kidobod

és vásárolsz egy másikat. Viszont
ha víztisztítóból veszel gyenge
minőségűt, akkor nagyobb hibát követsz el, mintha nem venne semmit.

Miért? Mert abban a hitben fogod ringatni magad, hogy mindent megtettél a családod egészsége érdekében, pedig NEM! Sőt! Ellenkezőleg!

A gyenge minőségű, olcsó készülékek pont arra a célra nem alkalmasak, amelyre szolgálnának: egyrészt nem

fogják eltávolítani az ivóvízből a legveszélyesebb anyagokat (nehézfémek, hormon- és gyógyszermaradványok, azbeszt stb.), másrészt a gyenge minőségű alkatrészeknek köszönhetően gyakoribb, akár 3-6 hónapos karbantartást igényelnek, így annak az összegnek a többszörösét fizetné ki a karbantartásra (már ameddig karbantartható a készülék), mint amennyivel olcsóbban vásárolta meg magát a készüléket…

És ezekre a készülékekre nem véletlenül nem adnak több év garanciát…

Végül pedig eleged lenne az egész hercehurcából, a készülékből, amely így a kukában végezné. És azt mondanád: “a víztisztító berendezések nem érnek semmit”.

És víztisztító berendezést ugye jó esetben nem egy-két évre vesz az ember…

Már őseink is megállapították: célszerű megtalálni az arany középutat.

Azt gondoljuk, hogy ez az a termék, aminél tényleg el kell döntened, hogy vagy minőségi készüléket vásárolsz megfelelő garanciákkal, megfizethető áron, vagy inkább semmit!

2. Hogyan működik a fordított ozmózis technológia?

Az ozmózis folyamán a víz átszivárog egy félig áteresztő hártyán (membránon), amely megakadályozza a bizonyos méret feletti oldott anyag tartalom és egyéb összetevők áramlását az oldatok között. Az ozmózis az élő szervezetek egyik alapvető működési eleme. Az ozmózis elvét felhasználják víztisztításra, vegyi anyagok kezelésére,
ipari folyamatokban. Ha egy membránnal elválasztunk két vizes oldatot akkor a tiszta víz elkezd áramlani a membránon keresztül az alacsony koncentrációjú oldat felől a magasabb koncentrációjú oldat felé. Az oldószer –a tiszta víz- áramlása megállítható, sőt meg is fordítható, ha növeljük a nyomást a magasabb koncentrációjú oldat oldalán. Ez a fordított ozmózis.

3. Hogyan működik (leegyszerűsítve) egy fordított ozmozisú víztisztító készülék?

A fordított ozmózis membrán rendszerint csak egy alkotórésze a tipikus fordított ozmozisos víztisztító egységnek, általában négy fő egységre tagolódik:

A rendszer első fokozata egy 5 vagy 20 mikronos előszűrő amely kiszűri a csapvízből a lebegő szennyeződéseket, mint a por, rozsda, föld, stb. Vannak rendszerek, amelyekben két előszűrőt (egy 20 és egy 5 mikronos), valamint egy aktív szenes szűrőt (pl. a klór, egyes szerves és vegyi anyagok eltávolítására) is használnak előszűrőként (a mi – 7 Tiszta Forrás- készülékeinkben a jobb hatásfok érdekében

2 darab aktívszén előszűrőt használunk, és csak 1 darab 5 mikronos előszűrőt). Az egész előszűrő rendszer feladata elsősorban a
víz előkezelése az ozmózis membrán számára, és a membrán mechanikai védelme.

A második fokozat maga a fordított ozmózis membrán, amely a víztisztító szíve, eltávolítja a vízben oldott vegyi és biológiai szennyeződések 99%-át. A víztisztítás valójában itt történik.

A szűrés harmadik fokozatában egy aktív szén szűrőn megy keresztül a víz közvetlenül a fogyasztás előtt, amely kellemesebb ízt és illatot biztosít a víznek, és a csap felőli oldalról is védi a rendszert a szennyeződésektől.

A negyedik egység pedig maga a víztartály, melyben a már megtisztított ivóvizet tároljuk.

4. Mekkora víznyomás szükséges a 7 Tiszta Forrás víztisztító rendszer üzemeltetéséhez?

A víznyomás kényszeríti a vízmolekulákat a normál ozmózissal ellentétes irányú mozgásra, ezért fontos a megfelelő mértékű víznyomás. Alacsony nyomás esetén a termelt vízmennyiség lecsökken, rosszabb hatásfokot eredményezve. Az ideális nyomás 3,5 – 4 bar. Ez alatti nyomás értéknél mindenképpen a 7 Tiszta Forrás B típusú készüléket használjuk.

5. Hogyan lehet érzékelni a tisztított víz és a csapvíz közötti különbséget?

Meg kell kóstolni! A tiszta víz tisztítja az izlelőbimbókat is, és ha már megfelelően letisztult az ízérzékelése, nagyon markáns különbséget érez a csapvíz és a tisztított víz között. A tisztított víz lágyabb, kellemesebb ízű és hiányzik (talán mégsem hiányzik…….) belőle a klórszag. A tisztított vízből készített ételek és italok (pl. tea, kávé is) kellemesebbek ízűek és aromásabbak lesznek. Ezen kívül mérőkészülékkel (ún. TDS méréssel) is ellenőrizhető a bejövő víz és a tisztított víz minőségi különbsége.

6. Lehet-e kútvízhez használni az ivóvíztisztítót?

Igen, de a kútvizet mindenképp egy UV (ultra ibolya) fénnyel működő fertőtlenítőn vezetjük keresztül a teljes biztonság érdekében az összes mikroorganizmust eltávolítva. Az UV fertőtlenítő külön vásárolható meg.

Ezen kívül szükséges ismerni a kútvíz pontos összetételét (ÁNTSZ-nél elvégeztethető), mert előfordulhat, hogy elő kell kezelni a kútvizet a víztisztító számára a megfelelő élettartam biztosítása érdekében.

7. Milyen szennyezőanyagokat távolít el a fordított ozmózisos víztisztító?

Az eltávolítás mértéke a nyomástól és a víz összetételétől függően akár 99.8% is lehet.

Ezek közül a legismertebbek: lebegő szennyeződések, vírusok, baktériumok, klór, nitrát, vegyszerek, növényvédő szerek, hormonok, gyógyszer maradványok, nehézfémek, toxikus és rákkeltő anyagok, és még hosszasan sorolhatnánk…

8. Eltávolítják a 7 Tiszta Forrás víztisztító rendszerek a hormonokat és gyógyszermaradványokat?

Igen, eltávolítják.

9. Tényleg igaz, hogy ezt a csapvizet előttem már körülbelül 8-an megitták?

Igen, nagyságrendileg igaz.

10. Mi történik a vízből kiszűrt szennyeződésekkel?

A szennyvíz elvezető csatornarendszerbe kerülnek. A hagyományos szűrési eljárásokkal ellentétben ahol a kiszurt szennyeződések folyamatosan felhalmozódnak a szűrőben, a fordított ozmózis membrán öntisztító. A membránba érkező víz két részre oszlik az egyik része –a tiszta víz- a membránon keresztül a tiszta vizet tároló tartályba kerül, a másik – a szennyeződéseket tartalmazó víz- a membrán felületén végighaladva,

azt megtisztítva a szennyvízcsatornába távozik. A hagyományos szűrők a felhalmozódott szennyezodéseket a szűrő felületén tárolva egyre kisebb hatásfokkal képesek működni, sőt az elhanyagolt, nem cserélt szűrők esetében a felhalmozódott, elhalt baktériumok toxikus anyagokat termelhetnek amely a szűrőn átjutva még veszélyesebb ivóvizet eredményezhetnek.

11. A rendszerből eltávolított víz mire használható?

Az eltávolított víz kicsit magasabb oldott anyag tartalom ellenére kiválóan alkalmazható ott ahol a visszaforgatott vizet lehet használni. Pl. öntözésre, WC öblítésre, felmosásra, autómosás, stb.

12. Milyen karbantartást igényel a fordított ozmózissal működő víztisztító?

A karbantartás két részre tagolódik:

– Az előszűrők cseréje. A helyi vízminőségtől függően szükséges cserélni az előszűrő rendszert. Ez azt jelenti, hogy magyarországi, nagyvárosi vezetékes csapvíznél, max. 5 fős létszámnál nagyságrendileg 12 havonta szükséges
az előszűrőket cserélni, egyéb csapvizeknél előfordulhat a gyakoribb csere. Azonban “nagyon jó” minőségű csapviz és kevés használat esetén se lépjük
túl a 12 hónapos csere időtartamot. A 7 Tiszta Forrás víztisztító rendszerek legelső, hófehér szűrője átlátszó szűrőházban került elhelyezésre, így a készülék megbontása nélkül is jól látható, ha esetleg előbb válna szükségessé a szűrőcse.

– Az ozmózis membrán cseréje. TDS mérőt használva a membrán hatásfokát műszeresen ellenőrizni lehet. 60 ppm oldott anyag tartalom felett a membránt ki kell cserélni.

13. Nálunk a vízvezetékre szereltek víztisztítót, miért kellene nekem még egy víztisztító?

A házba beérkező vízvezetékre szerelt berendezések általában nem víztisztítók. Kétféle rendszert szoktak beépíteni, az egyik lehetőség egy mechanikus szűrő a másik pedig egy –mágneses vagy gyantás- vízlágyító berendezés. A mechanikus szűrő a csapokat, csöveket óvják a kődarabkáktól, homoktól, sártól. A vízlágyítók

a vezetékes víz kalcium és magnézium tartalmát vegyi úton csökkentik elsősorban a háztartási berendezések megóvása céljából. A mágneses vízlágyító a víz kalcium és magnézium tartalmának aktivitását változtatja miáltal kisebb mértéku lerakódások keletkeznek.

Tehát egyik sem az ember egészségét szolgálja. A fordított ozmózissal működő víztisztító célja az emberi test számára legmegfelelőbb ivóvíz előállítása.

A már meglévő szűrőrendszert nem
kell leszerelni, az továbbra is ellátja a berendezések védelmét, sőt a fordított ozmózisos készülék élettartamát is növeli, karbantartási igényét csökkenti.

14. A már beépített vízlágyító berendezés nem káros a fordított ozmózisos víztisztítóra?

Nemhogy káros lenne, inkább nagyon hasznos. A kalcium és a magnézium lerakódások távoznak el legnehezebben a membrán felületéről. A vízlágyító által vízbe juttatott nátrium lényegesen könnyebben távozik a membrán felületéről, 98%-ban eltávolítva azt. A vízlágyító berendezés így megnöveli a membrán élettartamát, azonban meg kell említeni, amit általában el szoktak felejteni, hogy bizony a vízlágyító berendezés által a vízbe juttatott nátriumot el kell távolítani fogyasztás előtt a vízből, így vízlágyító berendezés után mindenképp szükséges egy ozmózis rendszerű víztisztító berendezés felszerelése.

16. A fordított ozmózissal működő víztisztító is a vizet?

Igen lágyítja, hiszen eltávolítja a kalciumot és a magnéziumot is a vízből. Amennyiben a vezetékes víz nagyon kemény (22 német keménységi fok felett) a membrán élettartamát csökkenti a kemény víz.

17. A víz vastartalma káros a fordított ozmózissal működő víztisztítókra?

Igen, a vas kilyukasztja a membránt. Amennyiben a víz vastartalma nagyobb mint 2 ppm, vastalanítót kell használni a vastartalom eltávolítására. 1ppm vastartalom estén vastalanító nem szükséges, de a membrán élettartama
1-2 évre csökkenhet (2-5 év helyett). A fentiek a tiszta vízben oldott vasra vonatkoznak nem pedig a vörös vasra amely mindenhol barnásvörös nyomokat hagy. A vörös vasat el kell távolítani teljesen a vízből. A megengedettnél nagyobb vastartalom esetén a garancia nem érvényes a készülékre.

18. Hogyan lehet a 7 Tiszta Forrás víztisztítót?

A legegyszerűbb és legcélszerűbb beépítés mód a mosogató alá történő elhelyezés, amihez az összes, szabvány szerint szükséges alkatrészt tartalmaz a készülék.

Amennyiben ez nem lehetséges, akkor beépíthetjük szekrénybe, vagy külön helységbe, de a felhasználás helye (pl. a mosogató) ne legyen messzebb, mint 6m. Ha jégkészítős hűtőgépbe szeretnénk tisztított vizet vezetni, szintén ne legyen 6 m-nél messzebb.

A víz vezetésére kizárólag 6 – 10 mm átmérőjű, fehér műanyag vezetéket használjunk a távolság szerint. Fémcső alkalmazása tilos, hiszen az oldott anyagtól mentes tiszta víz nagyon “éhes” folyadék és kioldaná a fémcső anyagát, rossz ízt és előbb-utóbb szivárgást okozva.

19. Mikor térül meg egy fordított ozmózissal működő víztisztító berendezés?

Ásványvíz költség összehasonlító táblázat. Az alábbi táblázatból kiolvashatja,
mennyit költ évente ásványvíz vásárlásra. Pl. egy négytagú család közepes minőségű ásványvízre kb 250.000 Ft-
ot, jóminőségűre közel 400.000 Ft-ot is költhet. A vásárolt víz minőségétől függően, kevesebb mint 1 év alatt is megtérülhet a 7 Tiszta Forrás víztisztító berendezés ára.

20. Mennyi vizet termel egy 7 Tiszta Forrás, fordított ozmózissal működő víztisztító berendezés?

7 Tiszta forrás A: vezetékes víznyomás függvényében napi 100-150 liter.

7 Tiszta forrás B és D: napi 190 liter.

Természetesen, amennyiben szükséges, ennél nagyobb vízmennyiséget is tudunk biztosítani (akár ipari üzemek ellátására, egyéb víztisztítási technológiák szükséglete esetén is), ilyen jellegű igény esetén forduljon ügyfélszolgálatunkhoz (info@csaktisztaforrasbol.hu, vagy munkanapokon 1/999-0174) bizalommal, és egyedi igényeinek megfelelő megoldást biztosítunk.

21. Milyen garanciákat biztosítanak a 7 Tiszta Forrás víztisztító berendezésekre?

A 7 Tiszta Forrás víztisztító készülékekre 3 év garanciát biztosítunk.

Ez mire terjed ki?

A készülék esetleges gyártási hibáira, szakszervizünk által történő beszerelés esetén a szerelésre, és az éves rendszeres karbantartás elvégzése esetén a készülékből kikerülő vízminőségre is garanciát vállalunk, még pedig örökös garanciát!

A garancia akkor érvényes, ha a 7-Tiszta Forrás Kft. szerelői szerelik be a készüléket, vagy ha a készülékhez mellékelt Szerelési Útmutató alapján, szakszerűen lett üzembe helyezve a víztisztító berendezés.

Hogyan lehet megállapítani a víz minőségét?

1. A vízkő

Biztos találkoztál már otthonodban a vízkővel a tea- kávéfőződben, a zuhanyzóban, mosogatóban, a fürdőszobában stb.

Emellett a nem látható helyeken tönkreteszi a vízzel működő berendezéseinket, csöveinket is például.

A vízkő elsősorban melegítés hatására csapódik ki a csapvízből.

Amire pedig sokan nem gondolnak: a vízkő nem csak a fent említett helyeken fog megjelenni, hanem bennünk is lerakódik:

– epekő – vesekő – érelmeszedés – stb. formájában

Ezért is célszerű tisztított, lágy, vízkőtől mentes ivóvizet fogyasztani.

Korábban már említettem, hogy őseink felszíni, lágy vizeket fogyasztottak, patakok, folyók, tavak vizét, melyek lágyak voltak, így nem csapódhatott ki belőlük a vízkő, ezáltal (is) számukra ismeretlenek voltak a fent felsorolt problémák.

2. A víz keménysége

Vízkeménységnek a vízben oldott ásványi anyagok mennyiségét nevezzük. A kemény víz hatással van a víz lehetséges felhasználási módjaira, és annak egészségügyi állapotunkat is befolyásolja.

A víz keménységét a benne oldott kalcium- és magnéziumsók mennyisége befolyásolja.

A változó keménységet (más nevén karbonátkeménység) a kalcium-hidrogén- karbonát (Ca(HCO3)2), illetve a magnézium-hidrogén-karbonát (Mg(HCO3)2) mennyisége okozza. Ezek mennyisége forralással csökkenthető, mivel ilyenkor vízben oldhatatlan karbonátok formájában (CaCO3) kiválnak.

Az állandó keménységet a szulfátok, kloridok okozzák (kénsavas és sósavas sók, mint kalcium-szulfát, kalcium-klorid, magnézium-szulfát stb.), melyek hő hatására sem válnak ki.

A két keménység együttesen adja meg a víz összkeménységét. – forrás: Wikipédia

Amint ismert, Magyarország döntő részén kemény és nagyon kemény a csapvíz:

A zöld jelzi a lágy helyeket (ebből van a legkevesebb, a sárga a keményt, a piros pedig a nagyon keményt.

Forrás

3. Ásványi anyagok mérése

A víz keménységét német keménységi fokban (nk°) is kifejezhetjük.

Egy német keménységi fok 10 milligramm/liter kalciumoxiddal egyenértékű kalcium és/vagy magnézium ionnak fellel meg.

Tehát ha egy víz pl. 153 milligramm/liter ásványi anyagot (elsősorban calcium és/vagy magnesium iont) tartalmaz, akkor annak a keménysége 15 nk° lesz.

Egy kis táblázat, hogy a különböző keménységű vizeket hová soroljuk:

(forrás: wikipédia)

4. Palackozott víz kontra csapvíz

Az európaiak több palackozott vizet vásárolnak, mint valaha. A palackozott vízekre sokkal kevésbé szigorú szabályok vonatkoznak és kevésbé ellenőrzik, ráadásul semi nem bizonyítja, hogy egészségesebb lenne, mint a csapvíz.

Bizonyos természetes ásványvizek egyes csoportok (és talán nem csak egyes csoportok – szerk.) – például csecsemők és kisgyermekek – esetében az ajánlottnál nagyobb mennyiségben tartalmaznak oldott ásványi anyagokat.

Aggodalomra adnak okot a (PET) palackok gyártásához használt műanyagokban megtalálható vegyi anyagok is.


A palackozott víznek jóval nagyobb a környezetre gyakorolt hatása is. Igen nagy mennyiségű erőforrásokra és energiára van szükség a csomagolóanyag gyártásához és ártalmatlanításához, melynek 80%-a egyszer használatos, újra nem tölthető palack. Az újrahasznosításra nem kerülő műanyag palackok lebomlása hosszú évtizedekig tart. Mindezen felől még ott vannak a palackozott víz szállításának környezeti hatásai is, ideértve a zajt,
a forgalmi torlódást, a CO2 és más légyzsennyező kibocsátásokat is. (1)

Ti fogyasztotok-e palackozott vizeket?

Az ásványvizekkel kapcsolatos fő probléma az, hogy az ásványvizekben lévő ásványi anyagok szervetlenek (nem organikusak).

Igaz, hogy elfogyasztásukkal ezen anyagok bejutnak a vérünk keringési rendszerébe, de nem hatolnak be sejtjeinkbe, mert a sejthártya nem ereszti át őket. A sejthártya az ásványi anyag belső fizikai minősége alapján dönt az anyagfelvételről és sejtjeink csupán a már megkötött és ezáltal szervessé vált ásványi anyagokat veszik fel.

Az ásványi anyagok megkötéséhez un. transzporterekre van szükségünk, pl. növényekre, gyümölcsökre, stb. Ezek az anyagok ugyanis képes szerves kötésben megkötni a szervetlenásványi anyagokat.

Szervezetünk csupán szerves formában, a tápanyagokban oldva tudja felvenni az ásványi anyagokat, a vízből közvetlenül nem! (2)

(1) ec.europa.eu › pubs › children › pdf › waste_ water

(2) waterforyou.de/trinkwasserqualitaet_und_ erkrankungsrate.html

Összefoglalás

A mai világban egyre nagyobb érték a tiszta ivóvíz. És egyre nagyobb érték lesz. Jelenleg több, mint 2 milliárd ember nem jut tiszta ivóvízhez otthonában.

Az intenzív mezőgazdasági termelésnek, az ipari termelés gátlástalanaságának “hála” folyamatosan szennyeződnek ivóvizeink. A vegyipar évente több tízezer új vegyszert fejleszt ki, melyekről fogalmuk sincs, milyen hatással van az élő, elsősorban emberi szervezetre.

Ha ezektől megkívánjuk kímélni magunkat és családunkat, akkor saját magunknak kell tenni azért, hogy garantált tisztaságú ivóvíz kerüljön a poharunkba.

Ehhez nyújtunk segítséget.

Gyakran Ismételt Kérdések

1. Hogyan válasszunk víztisztító berendezést?

2. Hogyan működik a fordított ozmózis?

3. Hogyan működik (leegyszerűsítve) egy fordított ozmozisú víztisztító készülék?

4. Mekkora víznyomás szükséges a 7 Tiszta Forrás víztisztító rendszer üzemeltetéséhez?

5. Hogyan lehet érzékelni a tisztított víz és a csapvíz közötti különbséget?

6. Lehet-e kútvízhez használni az ivóvíztisztítót?

7. Mit jelent a TDS kifejezés? (TDS = Total Dissolved Solids = az oldott anyagok mennyisége)

8. Milyen szennyezőanyagokat távolít el a fordított ozmózisos víztisztító?

9. Eltávolítják a 7 Tiszta Forrás víztisztító rendszerek a hormonokat és gyógyszermaradványokat?

10. Tényleg igaz, hogy ezt a csapvizet előttem már körülbelül 8-an megitták?

11. Mi történik a vízből kiszűrt szennyeződésekkel?

12. A rendszerből eltávolított víz mire használható?

13. Milyen karbantartást igényel a fordított ozmózissal működő víztisztító?

14. Nálunk a vízvezetékre szereltek víztisztítót, miért kellene nekem még egy víztisztító?

15. A már beépített vízlágyító berendezés nem káros a fordított ozmózisos víztisztítóra?

16. A fordított ozmózissal működő víztisztító lágyítja is a vizet?

17. A víz vastartalma káros a fordított ozmózissal működő víztisztítókra?

18. Hogyan lehet beépíteni a 7 Tiszta Forrás víztisztítót?

19. Mikor térül meg egy fordított ozmózissal működő víztisztító berendezés?

20. Mennyi vizet termel egy 7 Tiszta Forrás, fordított ozmózissal működő víztisztító berendezés?

21. Milyen garanciákat biztosítanak a 7 Tiszta Forrás víztisztító berendezésekre?

1. Hogyan válasszunk víztisztító berendezést?

Először is azt célszerű eldönteni, pontosan mire is van szükségünk.

Két alapvető lehetőség közül választhatunk, vízszűrőt vagy víztisztító berendezést kívánunk venni.

Ez mit jelent?

Az egyik ugyan eltávolít egynéhány összetevőt a csapvízből (lebegő

szennyeződés, klór, egy-két szerves anyag), de a “komolyabb” szennyeződéseket (úgy mint nehézfémek, toxikus anyagok, vegyszerek, hormonok, gyógyszer maradványok, stb.) még benne maradnak az ivóvízben, sőt fennáll annak
a veszélye, hogy amit megfogott, azt is miután telítődött, visszamossa az ivóvízbe…

Míg a másik eljárás 98-99%-osan megtisztítja az ivóvizet, így Te és családod tökéletes biztonságban van, bármi kerül a készülék előtt a csapvízbe, a készüléken nem képes áthaladni…

Ha már eldöntötted, hogy milyen minőségű ivóvízre van szükségetek és ennek alapján kiválasztottad a megfelelő technológiát, nézzük a készülékek, és az abból kikerülő víz minőségét.

Van egy jó és egy rossz hírünk:

Vannak, akik a 7 Tiszta Forrás viztisztító berendezések árainál eddig jóval drágább árakkal találkoztak (akár 3-400.000 Ft). Ők azon csodálkoznak, hogy ennyiért is lehet víztisztító berendezést vásárolni, akár még jobb minőségben is, melyet a készülék mellé biztosított garanciaidő bizonyít.

Biztosan Te is egyetértesz velünk abban, hogy a minőségnek ára van. De a józan ész határain belül.

Viszont vannak olyanok, akik találkoztak már a 7 Tiszta Forrás víztisztító berendezések árainál akár jóval olcsóbb készülékekkel is.

Azonban engedd meg, hogy egy egyszerű hasonlattal éljünk: ha veszel például egy gyenge minőségű tollat, azt maximum kidobod

és vásárolsz egy másikat. Viszont
ha víztisztítóból veszel gyenge
minőségűt, akkor nagyobb hibát követsz el, mintha nem venne semmit.

Miért? Mert abban a hitben fogod ringatni magad, hogy mindent megtettél a családod egészsége érdekében, pedig NEM! Sőt! Ellenkezőleg!

A gyenge minőségű, olcsó készülékek pont arra a célra nem alkalmasak, amelyre szolgálnának: egyrészt nem

fogják eltávolítani az ivóvízből a legveszélyesebb anyagokat (nehézfémek, hormon- és gyógyszermaradványok, azbeszt stb.), másrészt a gyenge minőségű alkatrészeknek köszönhetően gyakoribb, akár 3-6 hónapos karbantartást igényelnek, így annak az összegnek a többszörösét fizetné ki a karbantartásra (már ameddig karbantartható a készülék), mint amennyivel olcsóbban vásárolta meg magát a készüléket…

És ezekre a készülékekre nem véletlenül nem adnak több év garanciát…

Végül pedig eleged lenne az egész hercehurcából, a készülékből, amely így a kukában végezné. És azt mondanád: “a víztisztító berendezések nem érnek semmit”.

És víztisztító berendezést ugye jó esetben nem egy-két évre vesz az ember…

Már őseink is megállapították: célszerű megtalálni az arany középutat.

Azt gondoljuk, hogy ez az a termék, aminél tényleg el kell döntened, hogy vagy minőségi készüléket vásárolsz megfelelő garanciákkal, megfizethető áron, vagy inkább semmit!

2. Hogyan működik a fordított ozmózis technológia?

Az ozmózis folyamán a víz átszivárog egy félig áteresztő hártyán (membránon), amely megakadályozza a bizonyos méret feletti oldott anyag tartalom és egyéb összetevők áramlását az oldatok között. Az ozmózis az élő szervezetek egyik alapvető működési eleme. Az ozmózis elvét felhasználják víztisztításra, vegyi anyagok kezelésére,
ipari folyamatokban. Ha egy membránnal elválasztunk két vizes oldatot akkor a tiszta víz elkezd áramlani a membránon keresztül az alacsony koncentrációjú oldat felől a magasabb koncentrációjú oldat felé. Az oldószer –a tiszta víz- áramlása megállítható, sőt meg is fordítható, ha növeljük a nyomást a magasabb koncentrációjú oldat oldalán. Ez a fordított ozmózis.

3. Hogyan működik (leegyszerűsítve) egy fordított ozmozisú víztisztító készülék?

A fordított ozmózis membrán rendszerint csak egy alkotórésze a tipikus fordított ozmozisos víztisztító egységnek, általában négy fő egységre tagolódik:

A rendszer első fokozata egy 5 vagy 20 mikronos előszűrő amely kiszűri a csapvízből a lebegő szennyeződéseket, mint a por, rozsda, föld, stb. Vannak rendszerek, amelyekben két előszűrőt (egy 20 és egy 5 mikronos), valamint egy aktív szenes szűrőt (pl. a klór, egyes szerves és vegyi anyagok eltávolítására) is használnak előszűrőként (a mi – 7 Tiszta Forrás- készülékeinkben a jobb hatásfok érdekében

2 darab aktívszén előszűrőt használunk, és csak 1 darab 5 mikronos előszűrőt). Az egész előszűrő rendszer feladata elsősorban a
víz előkezelése az ozmózis membrán számára, és a membrán mechanikai védelme.

A második fokozat maga a fordított ozmózis membrán, amely a víztisztító szíve, eltávolítja a vízben oldott vegyi és biológiai szennyeződések 99%-át. A víztisztítás valójában itt történik.

A szűrés harmadik fokozatában egy aktív szén szűrőn megy keresztül a víz közvetlenül a fogyasztás előtt, amely kellemesebb ízt és illatot biztosít a víznek, és a csap felőli oldalról is védi a rendszert a szennyeződésektől.

A negyedik egység pedig maga a víztartály, melyben a már megtisztított ivóvizet tároljuk.

4. Mekkora víznyomás szükséges a 7 Tiszta Forrás víztisztító rendszer üzemeltetéséhez?

A víznyomás kényszeríti a vízmolekulákat a normál ozmózissal ellentétes irányú mozgásra, ezért fontos a megfelelő mértékű víznyomás. Alacsony nyomás esetén a termelt vízmennyiség lecsökken, rosszabb hatásfokot eredményezve. Az ideális nyomás 3,5 – 4 bar. Ez alatti nyomás értéknél mindenképpen a 7 Tiszta Forrás B típusú készüléket használjuk.

5. Hogyan lehet érzékelni a tisztított víz és a csapvíz közötti különbséget?

Meg kell kóstolni! A tiszta víz tisztítja az izlelőbimbókat is, és ha már megfelelően letisztult az ízérzékelése, nagyon markáns különbséget érez a csapvíz és a tisztított víz között. A tisztított víz lágyabb, kellemesebb ízű és hiányzik (talán mégsem hiányzik…….) belőle a klórszag. A tisztított vízből készített ételek és italok (pl. tea, kávé is) kellemesebbek ízűek és aromásabbak lesznek. Ezen kívül mérőkészülékkel (ún. TDS méréssel) is ellenőrizhető a bejövő víz és a tisztított víz minőségi különbsége.

6. Lehet-e kútvízhez használni az ivóvíztisztítót?

Igen, de a kútvizet mindenképp egy UV (ultra ibolya) fénnyel működő fertőtlenítőn vezetjük keresztül a teljes biztonság érdekében az összes mikroorganizmust eltávolítva. Az UV fertőtlenítő külön vásárolható meg.

Ezen kívül szükséges ismerni a kútvíz pontos összetételét (ÁNTSZ-nél elvégeztethető), mert előfordulhat, hogy elő kell kezelni a kútvizet a víztisztító számára a megfelelő élettartam biztosítása érdekében.

7. Milyen szennyezőanyagokat távolít el a fordított ozmózisos víztisztító?

Az eltávolítás mértéke a nyomástól és a víz összetételétől függően akár 99.8% is lehet.

Ezek közül a legismertebbek: lebegő szennyeződések, vírusok, baktériumok, klór, nitrát, vegyszerek, növényvédő szerek, hormonok, gyógyszer maradványok, nehézfémek, toxikus és rákkeltő anyagok, és még hosszasan sorolhatnánk…

8. Eltávolítják a 7 Tiszta Forrás víztisztító rendszerek a hormonokat és gyógyszermaradványokat?

Igen, eltávolítják.

9. Tényleg igaz, hogy ezt a csapvizet előttem már körülbelül 8-an megitták?

Igen, nagyságrendileg igaz.

10. Mi történik a vízből kiszűrt szennyeződésekkel?

A szennyvíz elvezető csatornarendszerbe kerülnek. A hagyományos szűrési eljárásokkal ellentétben ahol a kiszurt szennyeződések folyamatosan felhalmozódnak a szűrőben, a fordított ozmózis membrán öntisztító. A membránba érkező víz két részre oszlik az egyik része –a tiszta víz- a membránon keresztül a tiszta vizet tároló tartályba kerül, a másik – a szennyeződéseket tartalmazó víz- a membrán felületén végighaladva,

azt megtisztítva a szennyvízcsatornába távozik. A hagyományos szűrők a felhalmozódott szennyezodéseket a szűrő felületén tárolva egyre kisebb hatásfokkal képesek működni, sőt az elhanyagolt, nem cserélt szűrők esetében a felhalmozódott, elhalt baktériumok toxikus anyagokat termelhetnek amely a szűrőn átjutva még veszélyesebb ivóvizet eredményezhetnek.

11. A rendszerből eltávolított víz mire használható?

Az eltávolított víz kicsit magasabb oldott anyag tartalom ellenére kiválóan alkalmazható ott ahol a visszaforgatott vizet lehet használni. Pl. öntözésre, WC öblítésre, felmosásra, autómosás, stb.

12. Milyen karbantartást igényel a fordított ozmózissal működő víztisztító?

A karbantartás két részre tagolódik:

– Az előszűrők cseréje. A helyi vízminőségtől függően szükséges cserélni az előszűrő rendszert. Ez azt jelenti, hogy magyarországi, nagyvárosi vezetékes csapvíznél, max. 5 fős létszámnál nagyságrendileg 12 havonta szükséges
az előszűrőket cserélni, egyéb csapvizeknél előfordulhat a gyakoribb csere. Azonban “nagyon jó” minőségű csapviz és kevés használat esetén se lépjük
túl a 12 hónapos csere időtartamot. A 7 Tiszta Forrás víztisztító rendszerek legelső, hófehér szűrője átlátszó szűrőházban került elhelyezésre, így a készülék megbontása nélkül is jól látható, ha esetleg előbb válna szükségessé a szűrőcse.

– Az ozmózis membrán cseréje. TDS mérőt használva a membrán hatásfokát műszeresen ellenőrizni lehet. 60 ppm oldott anyag tartalom felett a membránt ki kell cserélni.

13. Nálunk a vízvezetékre szereltek víztisztítót, miért kellene nekem még egy víztisztító?

A házba beérkező vízvezetékre szerelt berendezések általában nem víztisztítók. Kétféle rendszert szoktak beépíteni, az egyik lehetőség egy mechanikus szűrő a másik pedig egy –mágneses vagy gyantás- vízlágyító berendezés. A mechanikus szűrő a csapokat, csöveket óvják a kődarabkáktól, homoktól, sártól. A vízlágyítók

a vezetékes víz kalcium és magnézium tartalmát vegyi úton csökkentik elsősorban a háztartási berendezések megóvása céljából. A mágneses vízlágyító a víz kalcium és magnézium tartalmának aktivitását változtatja miáltal kisebb mértéku lerakódások keletkeznek.

Tehát egyik sem az ember egészségét szolgálja. A fordított ozmózissal működő víztisztító célja az emberi test számára legmegfelelőbb ivóvíz előállítása.

A már meglévő szűrőrendszert nem
kell leszerelni, az továbbra is ellátja a berendezések védelmét, sőt a fordított ozmózisos készülék élettartamát is növeli, karbantartási igényét csökkenti.

14. A már beépített vízlágyító berendezés nem káros a fordított ozmózisos víztisztítóra?

Nemhogy káros lenne, inkább nagyon hasznos. A kalcium és a magnézium lerakódások távoznak el legnehezebben a membrán felületéről. A vízlágyító által vízbe juttatott nátrium lényegesen könnyebben távozik a membrán felületéről, 98%-ban eltávolítva azt. A vízlágyító berendezés így megnöveli a membrán élettartamát, azonban meg kell említeni, amit általában el szoktak felejteni, hogy bizony a vízlágyító berendezés által a vízbe juttatott nátriumot el kell távolítani fogyasztás előtt a vízből, így vízlágyító berendezés után mindenképp szükséges egy ozmózis rendszerű víztisztító berendezés felszerelése.

16. A fordított ozmózissal működő víztisztító is a vizet?

Igen lágyítja, hiszen eltávolítja a kalciumot és a magnéziumot is a vízből. Amennyiben a vezetékes víz nagyon kemény (22 német keménységi fok felett) a membrán élettartamát csökkenti a kemény víz.

17. A víz vastartalma káros a fordított ozmózissal működő víztisztítókra?

Igen, a vas kilyukasztja a membránt. Amennyiben a víz vastartalma nagyobb mint 2 ppm, vastalanítót kell használni a vastartalom eltávolítására. 1ppm vastartalom estén vastalanító nem szükséges, de a membrán élettartama
1-2 évre csökkenhet (2-5 év helyett). A fentiek a tiszta vízben oldott vasra vonatkoznak nem pedig a vörös vasra amely mindenhol barnásvörös nyomokat hagy. A vörös vasat el kell távolítani teljesen a vízből. A megengedettnél nagyobb vastartalom esetén a garancia nem érvényes a készülékre.

18. Hogyan lehet a 7 Tiszta Forrás víztisztítót?

A legegyszerűbb és legcélszerűbb beépítés mód a mosogató alá történő elhelyezés, amihez az összes, szabvány szerint szükséges alkatrészt tartalmaz a készülék.

Amennyiben ez nem lehetséges, akkor beépíthetjük szekrénybe, vagy külön helységbe, de a felhasználás helye (pl. a mosogató) ne legyen messzebb, mint 6m. Ha jégkészítős hűtőgépbe szeretnénk tisztított vizet vezetni, szintén ne legyen 6 m-nél messzebb.

A víz vezetésére kizárólag 6 – 10 mm átmérőjű, fehér műanyag vezetéket használjunk a távolság szerint. Fémcső alkalmazása tilos, hiszen az oldott anyagtól mentes tiszta víz nagyon “éhes” folyadék és kioldaná a fémcső anyagát, rossz ízt és előbb-utóbb szivárgást okozva.

19. Mikor térül meg egy fordított ozmózissal működő víztisztító berendezés?

Ásványvíz költség összehasonlító táblázat. Az alábbi táblázatból kiolvashatja,
mennyit költ évente ásványvíz vásárlásra. Pl. egy négytagú család közepes minőségű ásványvízre kb 250.000 Ft-
ot, jóminőségűre közel 400.000 Ft-ot is költhet. A vásárolt víz minőségétől függően, kevesebb mint 1 év alatt is megtérülhet a 7 Tiszta Forrás víztisztító berendezés ára.

20. Mennyi vizet termel egy 7 Tiszta Forrás, fordított ozmózissal működő víztisztító berendezés?

7 Tiszta forrás A: vezetékes víznyomás függvényében napi 100-150 liter.

7 Tiszta forrás B és D: napi 190 liter.

Természetesen, amennyiben szükséges, ennél nagyobb vízmennyiséget is tudunk biztosítani (akár ipari üzemek ellátására, egyéb víztisztítási technológiák szükséglete esetén is), ilyen jellegű igény esetén forduljon ügyfélszolgálatunkhoz (info@csaktisztaforrasbol.hu, vagy munkanapokon 1/999-0174) bizalommal, és egyedi igényeinek megfelelő megoldást biztosítunk.

21. Milyen garanciákat biztosítanak a 7 Tiszta Forrás víztisztító berendezésekre?

A 7 Tiszta Forrás víztisztító készülékekre 3 év garanciát biztosítunk.

Ez mire terjed ki?

A készülék esetleges gyártási hibáira, szakszervizünk által történő beszerelés esetén a szerelésre, és az éves rendszeres karbantartás elvégzése esetén a készülékből kikerülő vízminőségre is garanciát vállalunk, még pedig örökös garanciát!

A garancia akkor érvényes, ha a 7-Tiszta Forrás Kft. szerelői szerelik be a készüléket, vagy ha a készülékhez mellékelt Szerelési Útmutató alapján, szakszerűen lett üzembe helyezve a víztisztító berendezés.

Kérje ingyenes vízminőség vizsgálatunkat!

Kérje ingyenes vízminőség vizsgálatunkat!

Kérje ingyenes vízminőség vizsgálatunkat!